• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.02.2016

20:51

SOLANA OBRNUO PLOČU: Hrvatska ima užasnu nacionalističku vlast, Srbiji je mesto u EU!

Balkan

SOLANA OBRNUO PLOČU: Hrvatska ima užasnu nacionalističku vlast, Srbiji je mesto u EU!

Podeli vest

Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da Hrvatska ima "užasnu, nacionalističku" vlast i da su što bolji odnosi Hrvatske i Srbije preduslov stabilnosti u tom delu Europe

- Međunarodna zajednica nije izgubila interes za taj deo Europe. Stabilnost se onde može obezbediti jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije, ali Hrvatska ima užasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj - izjavio je Solana (73) u Diplomatskoj školi u Madridu na konferenciji "Mišljenja o međunarodnoj situaciji".

- Sada onde imamo Hrvatsku u EU, a Srbiju izvan nje. Nemačka je uvijek favorizovala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija se zanemarivala. Srbija mora postati deo EU, ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Europu - izjavio je Solana pred diplomatima iz brojnih zemalja, prenela je Hina.

Solana, član Socijalističke radničke stranke Španije (PSOE), bio je generalni sekretar NATO od 1995. do 1999. i visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU od 1999. do 2009.

Nemačka je uvijek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija se zanemarivala. Srbija mora postati deo EU, ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Europu

Havijer Solana,

bivši generalni sekretar NATO

 

 

- Iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučili smo da je potrebno preventivno delovati. Odgađanja su pogubna. Potrebno je biti sposoban uvesti policiju i sudije, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice - rekao je Solana koji je bio i ministar spoljnih poslova Španije od 1992. do 1995.

BRUKA I SRAMOTA! HRVATSKA SNIMA FILM O ZLOČINCU GOTOVINI: EU daje pare za veličanje ustaša!

Solana, čija je zemlja jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, ocenio je da na "Kosovu stvari nisu ispale dobro". 

- Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, no ipak je to granica, ali Srbija je spremna da razgovara. Takođe treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja - rekao je dugogodišnji dužnosnik PSOE-a.

Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, no ipak je to granica, ali Srbija je spremna da razgovara. Takođe treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja

Solana, koji je bio generalni sekretar NATO u vreme kada je ta alijansa bombardovala SRJ 1999. godine, smatra i da će stav Španije prema Kosovu ostati.

- Bila je to tehnička greška, nije bilo nikakve namere da se pogodi kineska ambasada (u Beogradu). Kineski predsednik i ambasador posle toga nisu hteli da se jave na telefon, ali na kasnijim sastancima koje sam imao sve je izglađeno. To je zaboravljeno. Možda se još samo neki Kinezi pozivaju na to - rekao je Solana, prisećajući se 7. maja 1999. kada su tri projektila NATO alijanse za vreme bombardovanja SRJ pogodila zgradu ambasade Narodne Republike Kine u Novom Beogradu. 

U napadu je poginulo troje kineskih državljana, više ih je ranjeno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srbija do Pastrika

pre 8 godina

Ne zelimo evropu u koju bi Rusija usla preko Srbije..Nikakvih ti dobrih namera nema Solana ostao isti kao kad nam je solio rane.Zato ce ga vojvoda prihvatiti.

bubasvaba

pre 8 godina

Mace progleda za sedam dana tebi je bogami trebalo mnogo ,mnogo vise , ali bolje ikad nego nikad .

kutuzov

pre 8 godina

Kad je trebalo to da kazes,govorio si suprotno.\n

Bojan

pre 8 godina

Zar je ovaj jos uvek ziv?Ja sam mislio da je crko.

Slbob

pre 8 godina

Au Solana,masni ti brci gde je Slon.Greska za ambasadu Kine ,ma da.Sto niste gadjali Ruse,oni bi dali odgovor a KInezi fin narod jos vas nije tada poznavao . Pogledaj sada Kineze pridji obali pa ces videti.

Peca

pre 8 godina

Ovaj mora da nije dobio platu pa opelo po gazdama, il je jeo bunike

zoran

pre 8 godina

pogledajte tog ,,coveka'' to je monstrum toliko zla nam doneo..bio hteo da srbija i crna gora ostanu sto duze zajedno a ishod se znao ..kupvalo se vreme a zajedica sa crnom gorom nemoguca misija...e sad bi on da ,,izgladi'' stvari ali ucinjeno (zlo)nikad nesme da se zaboravi ..kao sad sto pokusava da ,,opise ''stav hrvatske ..a to sto je sa kinezima ,,izgladio ''stvari malo sutra on je stvio ruku na dugme zagovornik bombardovanja po njemu opravdanom ..pajac na zici

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija