• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.03.2016

21:04

(VIDEO) NASILJE ŠIPTARA U SKOPLJU: Demonstranti sprečavaju podizanje pravoslavnog krsta!

Balkan

(VIDEO) NASILJE ŠIPTARA U SKOPLJU: Demonstranti sprečavaju podizanje pravoslavnog krsta!

Podeli vest

Grupa demonstranata predvođena funkcionerima najveće partije Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integracije (DUI), zaposela je u skopskoj opštini Butel mesto gde je planirano da se postavi metalni krst visok 55 metara

Grupu je predvodio visoki funkcioner DUI Izet Medžiti, gradonačelnik susedne opštine Čair, gde je na jednom kružnom toku 16. februara otkriven spomenik crnog dvoglavog orla, koji je simbol albanskog naroda.

Demonstranti su na kružnom toku u Butelu postavili šatore i albanske zastave, prethodno razrušivši ograđeni prostor oko temelja koji je prethodnih dana postavljan pod nadzorom policije. 

Gradonačelnik Čaira Izet Medžiti je, pred više stotina demonstranata, rekao da se ne radi o političkom protestu, već o revoltu zbog verske podele, odnosno, kako je istakao, krstovima i minaretima je mesto uz verske objekte, a ne na raskrsnici ili nasred ulice.

Medžiti je najavio da će demonstranti ostati na tom mestu dok Opština Butel ne povuče odluku o postavljanju krsta.

Nakon pretesta na kružnom toku, u Butelu je ostalo nekoliko desetina aktivista i simpatizera DUI.

Donator krsta u Butelu, predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov, 27. februara je, pošto je crkveni vrh osveštao temelj za krst, pretučen u jednom restoranu gde je posle otišao na ručak. Petrov je iz bolnice, preko svoje Fejsbuk strane, optužio funkcionera DUI Bekira Asanija da je bio jedan od napadača, navodeći da je svemu prisustvovao i Izet Medžiti.

U blizini protesta Albanaca u organizaciji DUI, na mestu gde je u Butelu predviđeno postavljanje krsta, nalaze se i policijske snage. Kako neki mediji prenose, muziku kupljenim demonstrantima puštaju i poslanici DUI Artan Grubi i Talat Džaferi, kao i ministar za obrazovanje Abuljaim Ademi.

Lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i druge po veličini albanske partije DPA Menduh Tači pozvali su danas, pre protesta, građane da ne nasedaju na provokacije.

Zaev i Tači su izneli sličan stav da se prilikom poslednjih događaja oko postavljanja nacionalnih i verskih simbola po Skoplju "radi o novoj epizodi predizbornog scenarija" VMRO DPMNE i DUI, stranaka vladajuće koalicije.

Da je reč o predizbornoj manipulaciji nacionalnim osećanjima, kojoj su, da bi ojačali svoje pozicije, pribegli makedonska nacionalna partija VMRO DPMNE i nacionalna albanska stranka DUI, smatraju i mnogi skopski politički analitičari i poznavaoci makedonske političke scene.  

PROČITAJTE JOŠ:

CIA NAJAVLJUJE BALKANSKI RAT? Pravoslavni savez srušiće Veliku Albaniju!

PALA RAMPA U MAKEDONIJI: 10.000 izbeglica čeka u Grčkoj, ne mogu ni prema Srbiji!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ali Šele

pre 8 godina

Mi narodi na Balkanu a posebno naši svi političari pretvoriće naše gradove u gradove spomenika jer samo se spomenici grade i priča o kulturi i istoriji a nigde veze sa vezom

dragan

pre 8 godina

Спрема се "Македонска олуја", када ће шиптари да протерају Македонце у Србију. Шта су тражили, то су и добили.

Sfb

pre 8 godina

Što u Srbiju? Pa oni su priznali "nezavisno" Kosovo. Gladali čak i da Unesko svo srpsko kulturno nasledje preda šiparima. Neka sada idu u Albaniju.

Celjan

pre 8 godina

I Slovenija je puna Šiptarije , jer su bezposla kradu sve živo i mlate Slovence.

djordje anunaki

pre 5 godina

Treba biti strpljiv,jednom ce doci prilika da zajedno sa Grcima i Makedoncima sprovedemo konacno resenje za siptare. A kad dodje prilika a dace Bog, ne treba ni sekunde oklevati sa ciscenjem smeca koje su Turci dovukli na nase zemlje.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija