• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr/informer.rs

06.12.2016

14:55

I HRVATSKI MEDIJI ŠOKIRANI: Ustašluk u Jasenovcu, a država se pravi luda!

Balkan

I HRVATSKI MEDIJI ŠOKIRANI: Ustašluk u Jasenovcu, a država se pravi luda!

Podeli vest

Nereagovanje hrvatske države na isticanje ustaškog natpisa u Jasenovcu, mestu ustaške fabrike smrti, teško kompromituje celu Hrvatsku, piše Jutarnji list

Komentator tog lista Jelena Lovrić konstatuje da ćutanjem o Jasenovcu hrvatski državni vrh sramoti sebe i celu hrvatsku državu, te da je, kako navodi, ustaški pozdrav ispisan na spomen ploči u Jasenovcu "perverzna provokacija".

"Ustašluk se vratio u Jasenovac, preko dobro poznatog ustaškog pozdrava ZDS, koji je ispisan na jednom lokalnom spomeniku. Reč je, svakako, o perverznoj provokaciji, tim malignijoj jer se cela oficijelna država pravi luda. Nereagovanje na isticanje ustaškog natpisa u mestu ustaške fabrike smrti teško kompromitira celu Hrvatsku", navodi autorka. 

Prema njenim rečima, prva se osramotila HDZ-ova načelnica Jasenovca koja u ploči s ustaškim pozdravom, kako je rekla, ne vidi ništa sporno. 

"Reč je o moralnom idiotizmu, koji relativizovanjem činjenica, tvrdnjama da je na spomeniku ispisan tek HOS-ov legalni pozdrav, jednu tešku svinjariju pokušava da predstavi kao normalnost. Ustaški pozdrav u Jasenovcu normalan je po prilici kao što bi bile normalne četničke insignije na Ovčari. Osobi koja ni takve elementarne stvari ne može da razume nije mesto u politici", smatra Lovrićeva. 

U kontekstu drugog "nepodnošljivog" blama, Lovrićeva navodi premijera Andreja Plenkovića, koji već mesec dana ne reaguje na profašističko znamenje. 

"O sramoti u Jasenovcu nije rekao ni reč, još manje da bi doneo odluku o uklanjanju ustaškog pozdrava. Plenkovićeva umerenost više nije dovoljna, premijer u ovakvim stvarima mora pokazati odlučnost. S vremenom njegova će ćutnja postati problem veći od pojavljivanja ustašlukom zatrovane ploče u Jasenovcu", navodi ona. 

Treća se, smatra Lovrić, sramoti predsednica države, koja svojim ponašanjem takođe stvara utisak o benevolentnosti Hrvatske prema istorijskom revizionizmu. 

"Slikajući se sa problematičnim zastavama, kao i crnokošuljaškim manekenima, zbunjuje javnost. Ako može kriva šahovnica, onda, valjda, može i ustaški pozdrav u Jasenovcu", navela je Lovrićeva. 

printscreen

Njen zaključak je da nepodnošljivim i moralno skandaloznim ćutanjem o Jasenovcu čelnici države sramote sebe, ali i celu Hrvatsku. 

Pre tačno mesec dana, 5. novembra, u centru Jasenovca na zgradi dečjeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića postavljena je spomen-ploča u znak sećanja na 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 1. jedinice "Ante Paradžik" Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS-a). 

Spomen-ploču postavili su veterani HOS-a Jasenovca i Udruženja dobrovoljaca HOS-a grada Zagreba. 

Pokraj imena poginulih HOS-ovaca na dnu ploče službeni je okrugli znak HOS-a s pozdravom iz NDH "Za dom spremni".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragojlo

pre 7 godina

Nista cudno od NDH ali mi je cudno sto su svi ministri obrane Srbije i predsednici vlada zapustili vojsku!!!

HRVAT

pre 7 godina

na Ravnoj Gori ima fasisticki spomenik...prvi to sredite pa nam se jacite\n

nati

pre 7 godina

Hrvat-Nigde nija zabelezeno da je Draza ubio stotine hiljada hrvata,on se borio protiv komunizma,Tita i partizana, a bio je za ocuvanje kraljevske Srbije.Ako neko moze toliko da banalizuje dogadjaje onda treba da se zapita, sta nije u redu s njegovim razumom i mozgom.Stvarno si jadan zajedno sa svojim sunarodnicima koji imaju naopako izvrnutu logiku.G ospodja Lovric je jedna od retkih u vasoj lepoj,koja racionalno sagledava stvarnosti.\n

lala

pre 7 godina

Zašto prečutno prelazimo preko cifre "više od 80000"koliko je to više ?O tome više izgleda više niko ne vodi računa.

pero

pre 7 godina

Molio bi sve koji su u mogućnosti da pročitaju knjigu od Jovana Dučića -VERUJEM U BOGA I U SRPSTVO

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija