• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.01.2018

22:00

SLOVENAČKI MINISTAR ERJAVEC:  Nismo imali potvrđenu granicu, HRVATI OBMANJUJU JAVNOST!

Balkan

SLOVENAČKI MINISTAR ERJAVEC: Nismo imali potvrđenu granicu, HRVATI OBMANJUJU JAVNOST!

Podeli vest

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale potvrđenu granicu i da je ona potvrđena tek arbitražnim rešenjem čijoj se jednostranoj implementaciji Hrvatska protivi

- Hrvatska ministarka obmanjuje javnost kad tvrdi da je granica potvrđena 1991. Nikad nije bila potvrđena i baš zato smo išli u arbitražu- kazao je Erjavec, reagujući na jučerašnju izjavu ministarke za spoljne i evropske poslove Marije Pejčinović Burić, prenosi Hina.

Pojašnjavajući hrvatsku poziciju oko graničnog problema sa Slovenijom i najava slovenačkih vlasti da će novčano kažnjavati hrvatske ribare koji budu lovili u delu Piranskog zaliva, koju Slovenija smatra svojim akvatorijem, Pejčinović Burić je Ljubljanu pozvala na dijalog, rekavši da je to jedini način da se otvoreno pitanje riješi.

"Hrvatska teritorija je ista onakva kakva je bila 1991. Granična crta je ona crta koja je utvrđena ''91. godine i prema tome na terenu se ništa nije dogodilo", navela je ona.
Erjavec je reagovao tvrdnjom da to nije tačno i da je riječ o obmanjivanju javnosti, te da se u pregovore o granici, a onda i u arbitražu sa slovenačke strane ušlo iz pozicije da granica 1991. nije bila utvrđena.

Pri tome, Erjavec se pozvao na pismo iz 1993. godine koje je ondašnjem slovenačkom premijeru Janezu Drnovšeku uputio tadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić, u vezi s graničnim prelazom Plovanija.
Valentić je u pismu Drnovšeku zatražio razumevanje za gradnju tog za turističku sezonu u Istri važnog prelaza, te Drnovšeku garantovao da gradnja prelaza u načelu ne prejudicira granična pitanja, što je Drnovšek u načelu prihvatio, navodi Hina.

SLOVENAČKI MINISTAR NA IVICI ŽIVACA: Hrvatska policija krši suverenitet Slovenije!

(VIDEO) RAT ŽIVACA U PIRANSKOM ZALIVU: Slovenci brane novu granicu, hrvatski ribari u pratnji policije IGNORIŠU UPOZORENJA!

NEMAČKI VELT UPOZORAVA: Svađa Slovenije i Hrvatske može dovesti DO UNIŠTENJA EU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija