• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2018

16:20

CERAR O GRANIČNOM SPORU S HRVATSKOM: Slovenija neće odstupiti ni milimetar od odluke arbitražnog suda!

Balkan

CERAR O GRANIČNOM SPORU S HRVATSKOM: Slovenija neće odstupiti ni milimetar od odluke arbitražnog suda!

Podeli vest

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da zvanična Ljubljana ostaje pri stavu da je pravni okvir za rešenje graničog spra koji predlaže Hrvatska za nju neprihvatljiv i da će ona insistirati na implementaciji arbitražne presude. 

Cerar je u intervjuu za ljubljanski Dnevnik rekao da u tome očekuje podršku Evropske komisije.
On je podsetio da ga je hrvatski kolega Andrej Plenković na poslednjem sastanku u Zagrebu uveravao da implementacija arbitražne presude nije jedini put i da oni žele da se to pitanje vrati u okvire dijaloga, što je slovenačka strana odbila.

Cerar veruje da bi Hrvatska u novim pregovorima verojavatno zahtevala više nego što je "dobila" arbitražnom presudom koja je po njegovim rečima konačno rešenje obvezujuće za obe strane.

Arbitažnom presudom o graničnom sporu sa Hrvatskom, Sloveniji je pripalo dve trećine Piranskog zaliva, koji Hrvati nazivaju Savudrijska vala. Hrvati, međutim, ne prihvataju arbitražnu presudu jer su, podsećaju, zbog kompromitacije tog postupka jednoglasnom odlukom Sabora napustili učešće u arbitraži.

- Prvi put u istoriji imamo definisanu celu granicu sa Hrvatskom. Hrvatska bi u novim pregovorima želela da dobije više, posebno na moru, i to nam jasno poručuje, a to je za nas sasvim neprihvatljivo- kazao je slovenački premijer, prenela je HINA.
- Odluku arbitara treba poštovati i implementirati, od toga nisam odstupio niti za milimetar, a neću ni ubuduće- rekao je Cerar.

Dodao je da Sloveniji u slučaju da Hrvatska ne pristane na implementaciju arbitraže i to u "najkraćem vremenu" preostaje tužba pred evropskim sudom ili druga pravna sredstva.
Inače, rok za implementaciju arbitražne presude o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske istekao je 29. decembra prošle godine.

SLOVENAČKI MINISTAR ERJAVEC: Nismo imali potvrđenu granicu, HRVATI OBMANJUJU JAVNOST!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija