• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.04.2018

16:17

POSLE KAŽU DA NISU USTAŠE! Hrvatska crkva podiže spomenik Stepincu, 8. maja u Zrinu!

Balkan

POSLE KAŽU DA NISU USTAŠE! Hrvatska crkva podiže spomenik Stepincu, 8. maja u Zrinu!

Podeli vest

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik ustaškom vikaru, kardinalu Alojziju Stepincu

 

O tome i o obeležavanju 75. godišnjice strdanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se tvrdi, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani, razgovarano je danas na sednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku.

Skupom je predsedavao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić koji je rekao da je ponosan onim što čini sisačka crkva, piše portal Jutarnjeg lista.

Odajući priznanje sisačkom biskupu Košiću, inače u javnosti poznatom po svojim desničarskim istupima, Bozanić je rekao da se neki događaji, posebno u Sisku, ne smeju zaboraviti, jer zaborav stvara mogućnost njihovog ponavljanja.

- Tako i spomen na tragediju Zrina treba oživeti, jer je važan ne samo za ovaj kraj nego i opštu hrvatsku istoriju - rekao je Bozanić i dodao:

- I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovde postaviti je znak istorije crkve i hrvatskog naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta.

Kardinal Stepinac, koji se tokom rata priklonio ustaškom poglavniku Anti Paveliću, jedna je od glavnih tačaka spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Dok Katolička crkva u Hrvatskoj čeka da Vatikan kanonizuje Stepinca, SPC se tome žestoko protivi, a do saglasja nije došlo ni nakon više zasedanja mešovite komisije dveju crkava koja je formirana na inicijativu pape Franje.

Po ulasku Nemaca u Zagreb 1941.godine Stepinac je podržao osnivanje NDH.

Bio je politički mentor i duhovni otac Ante Pavelića, blagosiljao je ustaške zločince koji su klali Srbe, Jevreje i Rome, a posle rata ih je skrivao u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu.

U svom dnevniku Alojzije Stepinac s puno mržnje pišao o pravoslavnim Srbima i navodi plan za unijaćenje.

Iako je Katolička crkva uverena očekuje da će papa Franja sam odlučiti o kanonizaciji Stepinca, to se do danas nije dogodilo. Uprkos tome, međutim, Hrvati ga slave kao da je već proglašen svetim.

Inače, u istoriji je ostalo zabeleženo šta je Stepinac svojevremeno govorio. Jedna od njegovih izjava je i ona da su " Hrvati i Srbi dva sveta, severni i južni pol koji se nikad neće približiti osim čudom Božjim. Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope, skoro veće nego protestantizam. Tu nema morala, nema načela, nema pravede, nema poštenja".

Stepinac je radio na pokrštavanju pravoslvaca, a u njegovom sedištu u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Zbog saradnje s okupatorom i ustašama Alojzije Stepinac osuđen je na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala, gde je i umro 10. februara 1960. od retke bolesti.

Hrvatski sabor je 14. februara 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu, po kojoj je on navodno bio nepravedno osuđen na montiranom procesu, a optužbe da je trovan nikad nisu dokazane.

Papa Jovan Pavle II proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici 3. oktobra 1998, a pomen na njega - Stepinčevo, pada 10. februara.

Inače, kult Alojzija Stepinca je veoma rasprostranjen među Hrvatima, a kad se na to doda konstantna mržnju prema Srbima, ratni zločini, pitanje koje se postvlja je da li je NDH ikada prestala da postoji, smatraju stručnjaci.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija