• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

26.07.2018

08:23

(VIDEO) GRČKA NA NOGAMA! BLIZNAKINJE NESTALE dok su bežale od vatre, OTAC TVRDI DA IH JE VIDEO NA SNIMKU!

Balkan

(VIDEO) GRČKA NA NOGAMA! BLIZNAKINJE NESTALE dok su bežale od vatre, OTAC TVRDI DA IH JE VIDEO NA SNIMKU!

Podeli vest

Desetine osoba, među kojima i mnogo dece, vode se kao nestale nakon požara koji su zbrisali okolinu Atine i odneli najmanje 80 života. Porodice neprestano obilaze bolnice i prihvatne centre u nadi da će svoje mališane naći žive

Desetine osoba, među kojima i mnogo dece, vode se kao nestale u katastrofalnim požarima koji su opustošili mesta u okolini grčke prestonice Atine i odneli najmanje 80 života, a očajne porodice juče su se dale u potragu za svojim najmilijima. 

Roditelji čija se deca nisu javila od ponedeljka, kad je vatra počela da guta mesta Mati, Rafina, Neos Vucas i Penteli, obilaze bolnice i prihvatne centre u nadi da će svoje mališane naći žive.

Nada
Snimak na TV mi daje nadu da su deca i dalje živa i da ih je neko sklonio na sigurno Janis Filipopulos

Ne zna se tačan broj

Otac Janis Filipopulos kaže da nema mesta koje nije pretražio u Mati, gde su njegove bliznakinje Sofija i Vasiliki, stare samo devet godina, bile na letovanju sa babom i dedom. 

Razgovarao je sa svima koje je sreo, bio u mrtvačnici, bolnici i policiji, dao uzorak DNK kako bi ih našao.

printscreen

Za babu i dedu bliznakinja se veruje da su mrtvi, ali se Janis nada da su mu ćerkice i dalje žive. On misli da ih je video na snimku jedne televizije kako ih spasioci evakuišu čamcem.

Irkinji na medenom mesecu nestao muž

printscreen

Irci Zoe Holohan i Brajan O'Kalahan-Vestrop, koji su se venčali prošlog četvrtka, došli su u Mati na medeni mesec i tamo doživeli neverovatnu tragediju. Ona je povređena i nalazi se u bolnici, a on je nestao i strahuje se da je mrtav. 

Kad je požar buknuo, Zoi i Brajan pokušali su da pobegnu iz svog hotela, ali su se u međuvremenu razdvojili.- Prizor je bio potpuno haotičan. Bili su prisiljeni da pobegnu iz hotela pravo u pakao. Uskočili su u automobil koji je prolazio, ali je vatra divljala na obe strane puta - rekao je jedan svedok.
Zoi je zadobila opekotine po glavi i rukama i trenutno se oporavlja u bolnici, ali je Brajan nestao. Prijatelji i porodica tek venčanog para na sve načine pokušavaju da prikupe informacije o Brajanu, ali zasad nisu uspeli da saznaju šta se s njim dogodilo.

- Taj snimak mi daje nadu da su deca i dalje živa i da ih je neko sklonio na sigurno. Molim sve koji imaju neke informacije da mi se jave - naveo je Filipopulos za TV Skaj.
printscreen

Međutim, spasioci navode da su u čamcu svi bili popisani i da je spisak predat prihvatnom centru, ali da na njemu nema bliznakinja.

 Male šanse
Nažalost, u ovoj fazi ne očekujemo da ćemo naći još povređenih, već samo još mrtvih
Miltijades Milonas

Poput Filipopulosa, kroz pakao prolazi i porodica Fitro. Otac Gregori (54) i sin Andreas (11) takođe su nestali u Mati. Ta porodica je zavijena u crno zbog ćerke Evite (14), koja je nađena mrtva, ali se nada da su Gregori i Andreas živi. 

Osim njih, deda Elijas Floriotis, koji je preživeo požar, traži svog unuka Mihalisa Poliportisa (10), koji se izgubio dok je porodica bežala od požara.

Požari izazvani ili namerno ili varnicama sa dalekovoda

printscreen

Nadležni u Grčkoj istražuju uzroke požara. Zasad veruju da su namerno izazvani ili da su ih uzrokovale varnice sa dalekovoda. - Američki dronovi i dalje nadgledaju ugrožena područja ne bi li otkrili da li su požari namerno izazvani. Čudno je to što je buknulo 15 požara istovremeno. Znajući da lopovi znaju da zapale deo šume da bi opljačkali kuće kad stanovnici budu evakuisani, ne isključujemo da je u pitanju veliki zločin - naveli su nadležni.
Na internetu se čak pojavio snimak čoveka koji pali vatru, te mnogi veruju da je u pitanju jedan od piromana.
S druge strane, ispituje se da li su usled vrućine ili kvara dalekovodi mogli da varniče, što bi takođe mogao da bude uzrok nacionalne tragedije.

Zasad se tačan broj nestalih ne zna, a porodice i prijatelji na internetu objavljuju fotografije svojih najbližih, moleći da im se javi svako ko ima informacije o njima.

S druge strane, nadležni kažu da situacija nimalo ne obećava. Zamenik direktora službe hitne pomoći Miltijades Milonas naveo je da nadležni pretražuju spaljene kuće i automobile, ali da su izgledi da u njima nađu nekoga živog veoma male. 

printscreen

- Nažalost, u ovoj fazi ne očekujemo da ćemo naći još povređenih, već samo još mrtvih - naveo je Milonas.

Stradao omiljeni sveštenik

Jedna od žrtava požara je sveštenik Spiridon Papapostolu, koji je bio omiljen među vernicima. On je poreklom iz Agrine, a služio je mnogo godina u Crkvi Svetog Nikole. On je sa suprugom i rođacima bio u Mati na odmoru, a od vatre su svi pobegli u more.
Njegov rođak Dimitris Teodosiju, trener na akademiji FC Panaitolikos, naveo je da njegov stric nije preživeo.- Ušli su u more da se spasu od vatre, ali, nažalost, stric nije uspeo. Bio je veliki sveštenik sa velikim zadatkom, posebno drag. Pomagao je velikom broju ljudi. Hrabrost i snaga žrtvama i rođacima žrtava - naveo je Teodosiju na Fejsbuku.

Vatrogasci uz pomoć policije i dobrovoljaca evakuišu žrtve tražeći nestale i ljude blokirane u domovima i vozilima. Ukupno 188 osoba je hospitalizovano, od kojih je deset u ozbiljnom stanju. Među povređenima je i 23 dece, od kojih nijedno nije u teškom stanju.

Vatra još gori

Većina od 15 požara, koji su skoro istovremeno u ponedeljak buknuli u tri oblasti oko Atine, juče je bila pod kontrolom, osim onih u mestima Kineti i Kalitehnupolis. U Kineti požari se šire na dva fronta - jedan prema Agioi Teodori i drugi prema Alepohori, a stanovnicima su lokalne vlasti još u utorak savetovale da se evakuišu. 

Tamo požare gasi 176 vatrogasaca sa 74 vozila, 37 planinara, avioni i helikopteri. U gašenju požara u Kalitehnupolisu učestvuje 196 vatrogasaca sa 96 vozila, 10 mašina za gašenje požara, pet vojnih mašina i helikopter.

Kriv je Cipras jer je nevernik?!

printscreen

Grčki mitropolit Amvrosios, jedan od žestokih protivnika levice, optužio je premijera Aleksisa Ciprasa da je odgovoran za katastrofalne požare na Atici. Amvrosios kaže da Cipras nije vernik i da je vatra Božja kazna za nevernike. - Ateistički premijer Aleksis Cipras izazvao je bes Božji. Grčka je uništena vatrom i poplavama - napisao je na svom blogu mitropolit Amvrosios. On je zatim citirao Novi zavet, navevši da se zbog udaljavanja naroda od Boga javljaju razne katastrofe kao što su zemljotresi, glad, epidemije, krvoprolića, kriminal i katastrofalni požari. Mitropolit je čak povezao požar na Atici i sa činjenicom da se Cipras nije oženio devojkom sa kojom se dugo zabavljao.

Inače, požari na Atici buknuli su iznenada i proširili se neverovatnom brzinom zbog vetra koji je duvao čak 103 kilometra na čas i temperature od 40 stepeni Celzijusa. 

188 osoba nalazi se u bolnici, a među njima 23 dece

Vatra je za samo deset minuta progutala nekoliko mesta, tako da ljudi nisu imali vremena da pobegnu. Neki su stradali u kućama, a neki u automobilima kojima su pokušali da pobegnu. Pojedini su se udavili u moru, u kojem su pokušali da nađu spas.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

Zar nam treba klasicni rat ,veliki rat .Imamo ga svaki dan ,ako nas nije direktno pogodila tragedija ,dal od Boga dal od neceg treceg ,ucestvujemo u njemu isti momenat .Sve vidimo i cujemo za jedan minut.Bice ovo najduzi i najgori rat ,jer neko se nameracio i umeracio dobro u patnji naroda ,...ne vazi vise ni ona narodna " saraj malo ,saraj" !

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija