• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nezavisne.com

12.01.2019

18:52

LEČENJE KANABISOM U BIH OD SREDINE GODINE! Teško oboleli neće više morati da se dovijaju na crnom tržištu!

Balkan

LEČENJE KANABISOM U BIH OD SREDINE GODINE! Teško oboleli neće više morati da se dovijaju na crnom tržištu!

Podeli vest

Dugoočekivana primena kanabisa u medicinske svrhe mogla bi u BiH zaživeti i sredinom ove godine

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, ističe da bi uskoro trebalo da bude sazvana sednica Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga kojoj on predsedava.

- Zakon je potpuno jasan - ne mora se svaki put pristupati izmeni i dopuni zakona, već odluku može doneti Veće ministara, ali pre toga treba da se obezbedi pozitivno mišljenje Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH - naglašava Osmanović za "Nezavisne".

Smatra da ovo pitanje treba rešiti na način kako su to učinile mnoge države Evropske unije.

- Mislim da ćemo u tom pravcu pokušati iznaći rešenje, a to je da konačnu odluku donese Veće ministara, nakon što obezbedimo pozitivna mišljenja Komisije i Agencije za lekove - ističe Osmanović.

Ipak, eventualna odluka Saveta ministara ne bi značila i definitivnu upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, jer u entitetskim zakonima stoji da je kanabis - droga.

- Zato bi svi ostali prilagodili svoje zakonodavstvo odluci Veće ministara - rekao je Osmanović.

Upitan šta možemo poručiti pacijentima koji očekuju "zeleno svetlo" za kanabis u medicinske svrhe, Osmanović daje optimistične prognoze.

(ANKETA) IZRAEL IZVOZI KANABIS, OČEKUJE 268 MILIONA DOLARA: Srbijo, razmisli o ovome! TEL AVIV: TO VELIKA ŠANSA ZA EKONOMIJU!

- Ja se nadam da taj posao mogli da uradimo čak i do polovine ove godine, ukoliko ne bude nepotrebnih politikanstava. Ne treba BiH da bude izvan drugih zemalja koje su to pitanje rešile. Sve je u interesu naših građana i pacijenata - kaže Osmanović.

Sudeći po odgovoru koji su nam dali iz Agencije za lekove i medicinska sredstava BiH, oni neće stati na put upotrebi kanabisa u lečenju.

- Agencija će podržati inicijativu da se pitanje regulisanja (ne legalizacije) primene kanabisa u medicinske svrhe sprovede na način da se određenim pacijentima i za određene indikacije omogući primena kanabisa za koji je potvrđeno da zadovoljava standarde za kvalitet, efikasnost i bezbednost - rekli su za "Nezavisne" iz Agencije.

DECA ROBOVI RADE NA FARMAMA KANABISA! Užas u britanskoj prestonici

Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS, podržava kontrolisanu upotrebu kanabisa u zdravstvene svrhe, ali bi se, ističe, morao definisati niz pitanja, poput onog ko će te supstance moći da prepisuje, kao i pri kojim indikacijama.

- To je najčešće za maligni bol, u slučajevima kada pacijent nije reagovao na sada dostupne preparate, pa čak ni na morfijum, ili, recimo, kod mučnina, povraćanja, odnosno teškog podnošenja hemioterapije, kada terapija koja se sada koristi nije dala dovoljno dobar efekat - naglašava Gojković.

Više država u regionu već je dalo "zeleno svetlo" za korišćenje kanabisa u medicinske svrhe ili su odobrile lekove na bazi kanabisa. Slovenija je to učinila 2014, Hrvatska godinu kasnije, a Makedonija godinu nakon Hrvatske.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
saša

pre 5 godina

DA - Ako se uzgaja u Bosni i Hercegovini, a ne dozvoliti manipulativnim i korumpiranim političarima da uvoze neko s*anje, koej je 10 puta skuplje, i sintetičko....i da tako još više ugroze zdravlje pacijenata, omogućite UZGOJ u medicinske svrhe, i povećajte ekonomiju zemlje BIH 35 PUTA, tak ošto ćete ujedno i izvoziti proizvod.

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija