• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.01.2019

18:45

OPASNA IGRA BOŠNJAKA! Traže promenu imena Republike Srpske: Ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu!

Balkan

OPASNA IGRA BOŠNJAKA! Traže promenu imena Republike Srpske: Ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu!

Podeli vest

Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića želi promenu imena entiteta Republika Srpska, tvrdeći da je taj naziv korišćen u cilju diskriminacije Bošnjaka i Hrvata, i namerava da pokrene pravnu proceduru, objavili su lokalni mediji u BiH

Ta stranka će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS, prenosi sarajevska TV Fejs.



"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i iskljucivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata”, navodi se u saopštenju SDA.

Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadredena Ustavu BiH, tvrde u SDA.



“Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnicki entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni", dodaju iz SDA.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukljucujuci oba entiteta i Brcko disktrikt.

"To je potvrdeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima”, navodi se u saopštenju.

Cvijanovic: SDA se opasno poigrava sa BiH

SDA se opasno poigrava sa BiH, ocenila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović komentarišući najavu bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da će tražiti promenu imena Republike Srpske.



Na pitanje Srne da prokomentariše najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, Cvijanovićeva je rekla da možda deluje kao da SDA udara po Republici Srpskoj, ali da to nije tako.

"Blokirali su konstituisanje Saveta ministara, iako se, doduše, pretvaraju da će poštovati princip da pobedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu", navela je Cvijanović, prenosi RTRS.

Foto: Tanjug



Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, kako se navodi, inače poznati političko Sarajevo i SDA.

"To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje moraju da se urade u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepoverenje između konstitutivnih naroda", rekla je Cvijanović.

SEKS AFERA TRESE HRVATSKU VLADU! UMEŠANA I SRPSKA PROSTITUTKA?! Ministar u društvu crnke šmrče kokain u jednom apartmanu u Srbiji?! Hrvatski obaveštajci: SVE JE MONTAŽA!


Osim toga, kazala je ona, SDA koja se kao zaklinje u Dejton, napada ovim činom ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verifikovano, a to je Republika Srpska.

(FOTO) SKANDAL U DNEVNIKU HRT! USTAŠKA ZASTAVA usred udarne informativne emisije na hrvatskoj državnoj TV!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Tako je...Treba da promene naziv u....VELIKA SRBIJA...!! Smetala vam j e JUGOSLAVIJA...pa ste je zapalili a sada se ponovo obracate glupostima....Koji Vam je Q...c...!? kada cete se opametiti....Uzeli ste SRPSKO...EJ , SRPSKO PREZIME, za izmisljenu novu naciju BOSNJAK...A to je staro srpsko prezime preko 300 godina... Niste hteli Jugoslaviju...Pa sto se ne nazovete TURSKA...To bi Vam najbolje odgovaralo....Djubrad jedna besmislena...I zastavu srpske pododice KOTROMANIC sa ljijanima, ste uzeli za drzavno znamenje...Pa kada ce vec jednom da vas bude sramota pred ... - Vama samima...?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija