• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.01.2019

08:16

PUPOVAC: Vreme za prekid sa zločinačkom ustaškom ideologijom

Balkan

PUPOVAC: Vreme za prekid sa zločinačkom ustaškom ideologijom

Podeli vest

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac smatra da je moguće da će, posle presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, autoriteti u Hrvatskoj shvatiti da je vreme da se napravi prekid sa "zločinačkom ideologijom i politikom" i "zločinačkim pozdravom"

 

On je to rekao u intervjuu za "Politiku" nakon što je sud u Strazburu odbio da raspravlja o tužbi koju je protiv Hrvatske podneo bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić, a nakon što je novčano kažnjen zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava.

U obrazloženju odluke, sud je naveo da uzvikivanje pozdrava "za dom spremni" predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, te da je Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima "morao da bude svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati".

Pupovac je ocenio da je sud u Strazburu odlučio da ovo kaže sa punom svešću o važnosti tog pitanja u Hrvatskoj.

On je rekao da bi, nakon te presude, u Hrvatskoj trebalo da postane jasno da pozdrav "Za dom spremni" ne može imati nigde, ne samo zvaničan status, nego ne može imati ni pravo građanstva.

Nažalost, istakao je Pupovac, fasade na mnogim zgradama, uključujući i one školske, imaju ispisan taj pozdrav, imaju ispisano "ušato U", čuju se povici na stadionima poput onog koji je Šimunić uzvikivao po završetku fudbalske utakmice.

Pupovac smatra da presuda suda u Strazburu predstavlja značajan doprinos podizanju svesti u hrvatskim sudovima jer je, kako je rekao, praksa s tim u vezi veoma neujednačena, zbog toga što je većina sudova donosila oslobađajuće presude onima koji su uzvikivali ustaški pozdrav.

- Ali, ovo je značajan doprinos i političkoj praksi, jer smo, recimo, čuli gledište hrvatske predsednice da je reč o starom hrvatskom pozdravu - rekao je Pupovac.

On je podsetio da su postojale i inicjative pojedinih akademika i predstavnika Katoličke crkve da to treba da bude službeni pozdrav hrvatske vojske i zastupani stavovi po kojima treba da postoje izuzeci u kojima će taj pozdrav biti dozvoljen.

Pupovac, međutim, ne očekuje da će se klima u Hrvatskoj menjati lako i brzo jer to "predugo pušta korene i previše je onih koji to relativizuju ili imaju simpatije prema tom pozdravu, a premalo onih koji imaju hrabrosti da kažu šta to jeste".

Predsednik SDS S očekuje da će, možda, posle ove odluke, "ukupni autoriteti u Hrvatskoj, i svetovni i nesvetovni, ipak shvatiti da je vreme da se napravi prekid sa tom zločinačkom ideologijm i politikom i tim zločinačkim pozdravom".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija