• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

11.06.2019

17:37

BUGARSKA MINISTARKA 'NAGAZILA' MAKEDONIJU: Najveća IZDAJA napravljena je kada je KP Bugarske pod PRITISKOM STALJINA I TITA PRIZNALA MAKEDONCE!

Balkan

BUGARSKA MINISTARKA 'NAGAZILA' MAKEDONIJU: Najveća IZDAJA napravljena je kada je KP Bugarske pod PRITISKOM STALJINA I TITA PRIZNALA MAKEDONCE!

Podeli vest

Bugarska ministarka Ekaterina Zaharijeva rekla je da se sa Severnom Makedonijom neće praviti kompromisi u vezi sa istorijskim činjenicama i da je iz Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, koji su potpisali premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov, za Bugarsku najvažnije pitanje u vezi sa Goceom Delčevim i Ilindenskim ustankom

- Nećemo praviti kompromis sa istinom. Iz Severne Makedonije ne želimo ništa drugo sem istine - rekla je Zaharijeva u intervjuu za "Bugarsku nacionalnu istoriju".

Bugarska je odbacila predlog Severne Makedonije da zajedno obeležavaju delo idejnog tvorca i ideologa VMRO-a Gocea Delčeva 7. oktobra, kada su njegovi posmrtni ostaci preneti u Skoplje.

Zaharijeva se nada da će do kraja godine ekspertska komisija sastavljena od istoričara iz Severne Makedonije i Bugarske završiti posao, jer već je postignut sporazum u vezi sa carom Samuilom, Ćirilom i Metodijem, ali za Sofiju ključno pitanje ostaje sporazum o Delčevu i Ilindenskom ustanku.

- Najveća izdaja je napravljena kada je Komunistička partija Bugarske, nakon 1944. godine, pod pritiskom Staljina i Tita, priznala Makedonce - naglasila je bugarska ministarka spoljnih poslova. I sam Goce Delčev, kako ističe Zaharijeva, desetak puta je rekao i napisao da je Bugarin.

TRAGEDIJA NA EKSKURZIJI U PRAGU! Učenik (17) pao s prozora hotela i POGINUO

Nakon potpisivanja sporazuma između Severne Makedonije i Bugarske formirana je zajednička komisija o rešavanju istorijskih sporova i obeležavanju važnih istorijskih datuma, preneo je Tanjug.

Juče je tokom radne posete Bugarskoj makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov rekao da postoje neslaganja po pitanju Gocea Delčeva, ali da se nada da će ona biti razrešena u duhu dobrosusedske saradnje i zajedničke budućnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija