• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.07.2019

14:39

FON DER LAJEN: Zalagaću se da Severna Makedonija i Albanija počnu pregovore o učlanjenju u EU!

Balkan

FON DER LAJEN: Zalagaću se da Severna Makedonija i Albanija počnu pregovore o učlanjenju u EU!

Podeli vest

Kandidat za predsednika Evropske komisije, nemačka političarka Ursula fon der Lajen kaže da ostaje posvećena početku pregovora o učlanjenju u EU Severne Makedonije i Albanije

Kako prenosi makedonska televizija Telma, a na pitanje grupe Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu da li će nastaviti svoju posvećenost u otvaranju pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Fon der Lajen je rekla da hoće uprkos protivljenju lidera pojedinih zemalja članica EU, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i holandskog premijera Marka Rutea.

U pismu upućenom S&D, uoči glasanja u Evropskom parlamentu za njen izbor za predsednika EK, Fon der Lajen navodi da planira da predloži novi pakt EU o migracijama i azilu.

"Potreban nam je novi način preraspodele tereta. Potreban nam je novi početak", navodi ona.

AUSTRIJSKI PROFESOR: Masakr u Srebrenici je potpuno ispolitizovan, ako negirate genocid završićete u zatvoru!

Fon der Lajen je nedavno ocenila da Zapadni Balkan mora da se shvati ozbiljnije, ističući Severnu Makedoniju kao "svetao primer o pozitivnim dostignućima".

Govoreći o Prespanskom sporazumu, ona je poručila da taj dokument predstavlja "pravi evropski sporazum, zasnovan na vrednostima koje ima Evropa" i kojim je, "problem pretvoren u mogućnost".

"Duboko poštujem hrabrost i odlučnost obe zemlje da idu napred ka Sporazumu iz Prespe. Kompromisi nikada nisu laki, ali otvaraju put ka boljoj budućnosti. Grčka ima dugu i ponosnu istoriju. Ona je rodila evropsku ideju demokratije. Grčka i Severna Makedonija pružile su svetao primer o tome šta znači Evropa. Svi možemo da učimo iz toga", zaključila je Fon der Lajen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija