• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

20.09.2019

16:35

PA OVI HRVATI SU NAČISTO ODLEPILI! Kroje istoriju kako im padne na pamet! Evo kako njihovi đaci uče o sukobima u bivšoj Jugoslaviji!

Balkan

PA OVI HRVATI SU NAČISTO ODLEPILI! Kroje istoriju kako im padne na pamet! Evo kako njihovi đaci uče o sukobima u bivšoj Jugoslaviji!

Podeli vest

Za sve đake na ovoj planeti univerzalni predmet je matematika. Jednostavno ne možete preći granicu jedne države, a da u njoj važe neka nova, vama nepoznata, matematička pravila. Slična je situacija sa još nekoliko školskih predmeta, ali kada dođemo do istorije, e tu smo u problemu. Pogotovo kada se radi o našem području

Nemačka agencija DPA (Deutsche Presse Agentur) prošle godine se pozabavila školskim udžbenicima u Srbiji i Hrvatskoj. Ono što su novinari uočili zaprepastilo je mnoge - udžbenici uče mlade da jedni druge mrze.

Kroz osam godina učenja istorije u osnovnoj i srednjoj školi detaljno se pređu epohe i događaji poput praistorije, srednjeg veka ili Prvog i Drugog svetskog rata, a onda dođemo do nastanka i raspada Jugoslavije, obično na kraju godine, kada su ocene već zaključene i od lekcije koja govori o sukobima na Balkanu obično ne vidimo ništa.

 

 

- I nakon 25 godina od raspada Jugoslavije jedva se dogodilo suočavanje s tim ratom. Umesto toga, učenici u Srbiji i Hrvatskoj uče jednostranu i neistorijsku verziju prošlosti - napisala je tada agencija DPA.

Istoričar iz Srbije Aleksandar Miletić smatra da se na nastavi istorije učenici "uče netoleranciji i mržnji". U knjigama je sve predstavljeno u crno-belom tonu bez ikakvih "sivih zona". Svaka krivica je na drugoj strani.

Foto: AP/Photo

Na primer, u tekstu se navodi kako se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države reakcija na viševekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima.

Na Reditu se nedavno povela polemika upravo o tome.

- Ja sam Hrvat i zanima me razlika između učenja istorije Jugoslavije u Hrvatskoj i Srbiji. Pritom ne želim da izazovem nikakve sukobe jer ja iskreno mislim da su oba naroda kriva za ono što se desilo - naveo je jedan korisnik te platforme.

Usledili su brojni komentari koji su u suštini sumirali problem za udžbenicima za istoriju. To je mali deo knjige, na kraju, do kog se stigne već kada su ocene zaključene i kada knjigu zapravo više niko i ne otvara. O poslednjim ratnim sukobima gotovo da i nema reči.

KOLINDA, OD*EBI VIŠE! Hrvatskoj predsednici opet puna usta VELIKOSRPSKE AGRESIJE! Ide u Njujojrk da ŠIRI MRŽNJU PREMA SRBIMA!

- Možda ima jedna rečenica o raspadu SFRJ i to je to. Ni NDH se ne pominje, samo njeno formiranje. Nemci ulaze u Zagreb, formirana NDH. Mislim da se čak ne pominju ni četnici, samo Tito. Pominje se atentat na Stjepana Radića, atentat na kralja, ali ne i ko je odgovoran - opisao je jedan korisnik kako izgoleda poslednja lekcija iz istorije u udžbeniku za osmi razred u Srbiji.

Inače, jedno istraživanje u Srbiji pokazalo je da čak 71 odsto mladih ne zna da je tokom devedesetih Sarajevo bilo pod opsadom. Kako je rekao predsednik Udruženja za društvenu istoriju Srbije Euroclio Aleksandar Todosijević, u Srbiji se neke stvari "guraju pod tepih", stoga, dodaje, ne čude rezultati istraživanja.

Foto: Informer

- Što se tiče bolnih i osetljivih tema, kao što su opsada Sarajeva, Vukovar, Dubrovnik i neka druga pitanja iz devedesetih, očigledno je da se tome ne posvećuje dovoljna pažnja, ali građani Srbije, pre svega mladi, o tome najviše saznaju iz medija, a kako mediji prenose te osetljive teme, to je veliko pitanje - naveo je on.

I to nije samo slučaj za udžbenike u Srbiji i Hrvatskoj, ista stvar primetna je i kada su Crna Gora i Bosna i Hercegovina u pitanju.

Deca najčešće ovu temu čuju od roditelja, a uz to kako će na jedan istorijski događaj posmatrati zavisi i od načina na koji je on interpretiran u medijima, kao i kako na njega gleda vladajući režim.

Evo jednog primera kako izgledaju udžbenici:

- Uspeh operacije Bljesak uneo je paniku u redove pobunjenih hrvatskih Srba. Da bi podigli poljuljani moral svojih snaga i primrili srpsko stanivništvo, srpske vođe su organizovale niz akcija. Među njima se izdvajaju vojni mimohod održan u Slunju 28. juna 1995. na Vidovdan - Udžbenik za osnovnu školu u Hrvatskoj.

Naravno, jedino što nam ostaje jeste da se nadamo da nećemo potpasti pod uticaj revizije istorije - što je u poslednje vreme trend u svim okolnim zemljama. Samo jedan od sumanutih događaja nedavno se desio u Hrvatskoj - kad je Kolinda Grabar Kitarović rekla da su se Hrvati najviše borili protiv fašizma.

Hrvati, oni koji su imali logor za decu. Jedini na svetu.

Da, treba opraštati, ne, ne treba potpasti pod uticaj revizije istorije.

BONUS VIDEO: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Hrvati samo čuvaju i brane svoje na razne načine,pa makar bili i nakaradni,a kamo sreće da su i srbi takvi.

flamantes

pre 4 godine

U nečemu su zvanične istorije u Hrvatskoj i Srbiji potpuno jednake. Obje su zapravo potpuna izmišljotina.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija