• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.09.2019

20:23

(VIDEO) EVO KAKO JE TERORISTA I KRIMINALAC IZVEO MISTERIOZNO BEKSTVO IZ SARAJEVSKOG ZATVORA! Francuski mudžahedin se pre 20 godina OSLOBODIO REŠETAKA ZAHVALJUJUĆI POLITICI!

Balkan

(VIDEO) EVO KAKO JE TERORISTA I KRIMINALAC IZVEO MISTERIOZNO BEKSTVO IZ SARAJEVSKOG ZATVORA! Francuski mudžahedin se pre 20 godina OSLOBODIO REŠETAKA ZAHVALJUJUĆI POLITICI!

Podeli vest

Ni 20 godina od bekstva opasnog kriminalca i teroriste, Francuza Lionela Dimona iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, nisu rasvetljene sve okolnosti tog bega, a upućeni u slučaj tvrde da je pušten da pobegne pre izručenja Francuskoj

- Njega je politika pustila- uveren je i danas jedan od istražitelja, smatrajući da pojedinci u najmoćnijim političkim strukturama nisu hteli da Dimon bude odveden na saslušanje u Francusku zbog svega što je znao o dešavanjima u BiH, piše "Avaz".



Dimon (43) je, inače, pod imenom Abu Hamza do 1995. bio u brigadi "El Mudžahid" u Zenici.

Zajedno sa svojim saučesnikom Moludom Bugelanom Dimon osuđen je u Zenici na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske pumpe u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gde je jedan policajac ubijen, kao i zbog napada na prodavnicu oružja “Autoteć” u Zenici, kada je smrtno stradao čuvar radnje.



On je, takođe, bio vođa “bande iz Rubea”, grupe kriminalaca optuženih za niz bombaških napada u Lilu 1996. godine. Posle suočavanja s optužbama boravio je u BiH, gde je 1997. godine uhapšen nakon dvostruke pljačke u Zenici. Pronađen je u stanu koji je bio vlasništvo tadašnjeg MUP-a BiH.

Zatvorsku kaznu izdržavao je u Zenici, ali je nakon tuče s jednim osuđenikom prebačen u Sarajevo, odakle je pobegao nekoliko dana pre nego što je trebalo da bude izručen Francuskoj.

Iz sarajevskog zatvora pobegao je sa Edinom Džihanom (20) uveče 26. maja 1999. godine, dok je straža gledala prenos finala Kupa prvaka u fudbalu između Bajerna i Mančester junajteda.

Dimon i Džihan su te noći prošli i kroz kuhinju, koja je, mimo zatvorskih pravila, bila otključana, piše "Avaz".

Gvozdene rešetke su presekli, najverovatnije, aparatom koji im je dostavljen spolja te se prebacili u deo koji pripada sudskim institucijama.

Prema ovoj zvaničnoj verziji, u prostorijama Suda u prizemlju zgrade skinuli su gvozdenu rešetku s prozora, a potom jednostavno išetali na sporednu ulicu. Džihan i Dimon pobegli su na teritoriju Republike Srpske. Tri dana kasnije, Džihan je uhapšen u Sarajevu, a četiri godine kasnije Dimon u Nemačkoj.

Dimon u sarajevskom zatvoru imao izvesnu slobodu. Telefonirao je, primao posete i pričao na francuskom jeziku s određenim osobama, a da to nije snimano, niti je ikada prilikom poseta bio prisutan i prevodilac.

Godinama kasnije posumnjalo se da je upravo na taj način organizovao beg. Osim toga, utvrđeno je da Dimon i Džihan nisu mogli sami da izvedu ovakav beg, kao i da su imali pomagače iznutra.

- Trebalo bi im duže vremena da iseku rešetke u zatvoru, a bili bi i bučni. To je moralo ranije biti pripremljeno, odnosno prerezano. U svakom begu iz zatvora imate pomagače izvan i unutar zatvora. Džihan mu je verovatno trebao, jer je poznavao Sarajevo, dok Dimon nije dobro poznavao ovu teritoriju te ne bi znao kuda da krene nakon bega- govorili su poznavaoci ovog događaja.

Zvanična istraga nikad nije utvrdila ko su ostali pomagači Dimonovog bega.

Lionel Dimon alias Bilal ili Hamza rođen je 29. januara 1971. godine u Rubeu (Lil) u Francuskoj. Studirao je na Univerzitetu u Lilu. Ovaj dobrovoljac francuske vojske učestvovao je u trupama u UN operaciji u Somaliji. Prešao je u islam, a u oktobru 1993. vratio se u Francusku.

Dimon je u Parizu podneo zahtev za angažman u nekoj nevladinoj humanitarnoj organizaciji u Bosni. U BiH dolazi u maju 1994. a do kraja 1995. godine pod imenom Abu Hamza bio je u brigadi “El Mudžahid” u Zenici.

Tokom druge polovine 1995. godine učestvuje u borbama u teslićkom i vozićkom kraju. Početkom 1996. godine, nakon venčanja s A. J. živi u Zavidovićima, potom u jednom selu kod Travnika te u Zenici. Neposredno pre bega iz Sarajeva njegov brak je poništen.

Do septembra 2003. sa suprugom Nemicom Dimon je živeo povučeno u Japanu radeći u privatnoj kompaniji za prodaju automobila, čiji je vlasnik bio Pakistanac.

Prema pisanju japanske štampe, u julu 2002. godine infiltrirao se u Japan sa zadatkom da oformi mrežu Al Kaide.

VEŽBAO U TERETANI, ČUVARIMA REKAO DA IDE DA SE TUŠIRA, A ONDA PRESKOČIO ZID! Nemačka policija 7 dana traga za srpskim kriminalcem koji je IZVEO FILMSKO BEKSTVO IZ ZATVORA!


Nakon Japana otišao je nakratko u Maleziju, a potom u Nemačku, gde je uhapšen 2003. u jednoj hotelskoj sobi kod Minhena. Pet meseci nakon hapšenja izručen je Francuskoj, u kojoj je 2001. u odsustvu osuđen na doživotnu robiju zbog učešća u planiranju terorističkog napada na učesnike samita G7 u ovoj zemlji 1996. godine, napada na policijsku stanicu, kao i za oružanu pljačku te niz bombaških napada.

Ponovo mu je suđeno u Francuskoj i ovaj put osuđen je na 30 godina zatvora.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija