• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

02.10.2019

08:39

ODLUKA SUDA U STRAZBURU Crkva iz dvorišta kod Srebrenice BIĆE UKLONJENA

Balkan

ODLUKA SUDA U STRAZBURU Crkva iz dvorišta kod Srebrenice BIĆE UKLONJENA

Podeli vest

Evropski sud za ljudska prava doneo je 1. oktobra konačnu odluku da BiH mora da poštuje presudu kojom se nalaže uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, kod Srebrenice. U odluci se navodi da je prekršen član 1 protokola 1 o zaštiti imovine Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Slučaj se odnosi na pravoslavnu crkvu koja je izgrađena na imovini Fate Orlović, koja je bila prinuđena da je napusti tokom rata u BiH od 1991. do 1995. godine. Odluka uključuje i uklanjanje crkve sa poseda najkasnije u roku od tri meseca, nakon što ova odluka postane konačna. Sud se pri donošenju odluke pozvao i na delovanje Komisija za imovinske zahteve raseljenih lica i izbeglica (CRPS) koja je 1999. godine utvrdila da porodica ima pravo na vraćanje sve imovine, što je 2001. godine potvrđeno i odlukom Ministarstva za izbeglice i raseljena lica.

Fata Orlović je 2000. godine krenula u pravosudnu borbu, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva nije uklonjena. Nekoliko puta i sama se našla na optuženičkoj klupi pred Opštinskim Sudom u Srebrenici gde je bila optužena za napad na policajce.

Suprug Fate Orlović i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u Srebrenici 1995. godine, a imovina je pripadala njemu i njegovom bratu i sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada.

Nakon što je imovina izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, na imanju je izgrađena crkva. Podnositelji tužbe nikada nisu bili obavešteni o postupku eksproprijacije.

U cilju implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji garantuje pravo na slobodan povratak izbeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, Republika Srpska je 1998. godine donela Zakon o prestanku primene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Podnositelji tužbe su pokrenuli postupak za povrat imovine u skladu s ovim zakonom. Odlukom Komisije za imovinske zahteve raseljenih lica i izbeglica iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbeglice i raseljena lica iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine.

Fata je više puta pravila razne incidente u crkvi i okolo nje. Ulazila je u portu crkve i napadala sveštenstvo. Pokušala je da spreči slavu crkve, kao i nedeljna bogosluženja koja su se održavala u prisustvu vernika iz okolnih sela. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija