• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nezavisne.com/informer.rs

25.10.2019

09:05

SRBIN, HRVAT I BOŠNJAK SU U RATU BILI MALOLETNICI, sada imaju STRAŠNU PORUKU za sve MLADE u zemljama bivše Jugoslavije!

Balkan

SRBIN, HRVAT I BOŠNJAK SU U RATU BILI MALOLETNICI, sada imaju STRAŠNU PORUKU za sve MLADE u zemljama bivše Jugoslavije!

Podeli vest

Nikad više pušku u ruke, jednoglasni su Marijo Bošnjak, Krsto Rakić i Rusmir Piralić, Hrvat, Srbin i Bošnjak, koji su u rat otišli kao maloletnici, ali su u vihoru najgoreg ljudskog neprijatelja bili prinuđeni da odrastu i to na najužasniji mogući način

"Nikad ne bih više ratovao ni za koga i ni za šta. Ni zbog koga više ne bih pušku uzeo. Živeo sam s pištoljem i deset godina posle rata i tada sam odlučio, ako ovo imaš uza se, gineš od njega, tako da sam se rešio svega toga. Ne dao Bog više nikad", započinje za Nezavisne svoju priču Sarajlija Marijo Bošnjak, koji je kao maloletnik otišao u rat i kao borac HVO-a na ratištu proživeo najgore trenutke svog života, od kojih se i danas oporavlja.

Kako ističe, s obzirom na to da mu je otac iz Fojnice, priključio se Hrvatskim oružanim snagama, gde je išao na obuke i pre rata i u toku rata. Kako navodi, kasnije se priključio HVO-u, gde je ostao do septembra 1994. godine, kada je i dezertirao.

"Kada sam dezertirao, bio sam u Kiseljaku. Imam jednog druga, zove se Dražen. I on je dezertirao i kada sam saznao da je u Kiseljaku, našao sam ga. Dugo smo pričali i malo smo i popili. On je bio krenuo da kupi cipele jer je imao neku vezu direktno preko Kobiljače da ga prevezu za Srbiju. U tom momentu dolaze i govore mu: 'Došla ti je veza.' On je morao u vojničkim čizmama u Srbiju i ja mu kažem: 'Vidi ga kao pravi četnik ode u vojničkim čizmama u svoju zemlju. Mi smo se uvek šalili na taj način 'četnik', 'ustaša'. Mi smo bili drugovi i bićemo, ako mi ne dokaže suprotno", kaže Bošnjak. Zbog svega što je proživeo, priča da ima užasne snove i dan-danas, a odbacivanje ovih sećanja mu je, kaže, način da se izbori sa duhovima prošlosti.

CRNA GORA SE NAORUŽAVA, STIŽE 67 AMERIČKIH OKLOPNJAKA! SAD donira i 8 miliona dolara za POSEBAN SEKTOR BEZBEDNOSTI!

"Moja poruka mladim ljudima je da ih ne zavedu, jer su oni najpodložniji tom zavođenju. Ljude treba da dele na ljude i neljude i da gledaju ko je čovek, a ne kako se ko zove", poručio je Bošnjak, kojem, kako kaže, rat nije doneo ništa dobro, naprotiv, doneo mu je trajnu promenu ličnosti s kojom se bori i dan-danas. 

Krsto Rakić iz Rudog takođe se kao maloletan priključio Vojsci Republike Srpske, a tog trenutka su, kaže, prekinuti svi njegovi snovi i ciljevi iz mladosti.

"U VRS sam bio aktivan do samog Dejtona. Posle toga sam bio dezorijentisan, jer sam godine života izgubio u nekom očuvanju svog života, ne misleći na budućnost. Odao sam se i porocima, alkoholu, ali se na svu sreću desila pozitivna stvar jer sam dve-tri godine nakon rata upoznao svoju devojku, sadašnju suprugu, koja me je izvukla iz svega toga. Sada imam sina i ćerku, za  koje živim", kazao je Rakić, koji je kao maloletnik bio i zarobljen u Dobrovoljačkoj, gdje je, priča, doživeo razne torture.

Mladima bi, priča, poručio da sloboda nema cenu i da je svaki dan na slobodi - bogatstvo.

HRVATI SE MASOVNO ODRIČU PUTOVNICE! Neće više da budu državljani Hrvatske, TRAŽE NEMAČKE I AUSTRIJSKE PASOŠE!

"Da se vratim u prošlost, kao onda kada sam se kao maloletnik priključio u rat, sada to sigurno ne bih uradio. Imam jednu izreku koju sada koristim: 'U slučaju rata bežite avionima JAT-a.' Što dalje od toga bežati i  ne uzimati oružje u ruke", naglasio je Rakić. Navodi da mu je mnogo pomogla organizacija "PRO-budućnost", kojoj se priključio i gde može da kontaktira sa ljudima koji su na sve tri strane preživeli isto što i on.

Rusmir Piralić iz Sarajeva,  koji je bio maloletni borac Armije RBiH, kaže da rat ne bi smeo da postoji kao opcija u našim životima.

"Pre rata sam bio odličan učenik u osnovnoj školi, nakon čega sam upisao Srednju vojnu školu ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Rajlovcu sa željom da budem pilot Jugoslovenske armije. Ali 1992. godine dolazi do ratnih sukoba i onda se čovek uključuje u odbranu svoje porodice, prijatelja, i to kao maloletan, tada sam imao 17 i po godina", priseća se Piralić.

(VIDEO) SARAJEVSKI DOKTOR ŠOKIRAO BALKANCE: Zbog ovih stvari NEMA ŠANSE da budete ZDRAVI!

U rat su ga, kaže, odveli "vrela krv i plitka pamet", jer nije imao puno znanja šta se ustvari dešava.

"Bitno je mladim ljudima preneti ta iskustva i jasno im reći da se u miru mogu raditi sve dobre stvari koje su dobre za život, a onaj ko vam nudi pušku u ruku, sigurno vam ne želi dobro", poručio je Piralić.

Nakon rata je, priča, upisao i završio dva fakulteta, ali mu je bilo veoma teško da nađe posao u skladu sa strukom.

"Nakon rata nije bilo nikad kvalitetnih zbrinjavanja maloletnih boraca dobrovoljaca koji su propustili završetak srednjeg obrazovanja. Mnogi su poginuli kao maloletni, ima mnogo slučajeva PTSP-a, a nakon rata nije bilo programa zbrinjavanja", kazao je Piralić.

O svim strahotama rata trojica maloletnih boraca pričala  su nedavno u Loparama, kada je organizovano javno svedočenje u okviru USAID-ovog projekta "PRO-budućnost", koji sprovodi CRS sa partnerima.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Eferim

pre 4 godine

U organizaciji USAID... Pa da, prvo im upališ kuću, pa onda jadnim pogorelcima daješ ćebad i "povoljne" kredite da naprave novu. Ah, da, zaboravih, i organizuješ tribinu na kojoj pričaju svoja iskustva iz požara.

Ahmet

pre 4 godine

Samo vi sirite bratstvo i jedinstvo do nekih sledecih ubijenih svatova .. i preklanih vratova ..

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija