• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Glas

26.10.2019

17:27 >> 17:29

SRPSKA JE SAMOSTALNA VEĆ POLA GODINE - Vlasti na nivou BIH nema, A PITANJE JE DA LI ĆE JE I BITI! EU, OHR, Britanci, Ameri mogu samo da besne, ali...

Balkan

SRPSKA JE SAMOSTALNA VEĆ POLA GODINE - Vlasti na nivou BIH nema, A PITANJE JE DA LI ĆE JE I BITI! EU, OHR, Britanci, Ameri mogu samo da besne, ali...

Podeli vest

Do pre pola godine sam smatrala da treba da damo doprinos procesu formiranja vlasti na nivou BiH, ali više ne razmišljam tako, jer sam videla da Republika može da funkcioniše samostalno i da može bez BiH, kaže Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović

Ona za "Glas plus" poručuje da postoji određena šteta po Srpsku zato što su zaustavljeni neki projekti, ali da će naši ljudi sve više videti razumeti s kim mi živimo i kako oni hoće da nas tretiraju.
        
- Smatram da će sve to ojačati Republiku Srpsku i da će ovo neformiranje vlasti ojačati svest naših građana da smo kadri i da možemo sami, da znamo ko smo i šta smo i da ne damo da nam se to dira. Hoćemo da živimo zajedno, ali nećemo i ne damo da nam se bilo šta nameće, jer ni mi nikome ništa ne namećemo - kaže Cvijanovićeva.

Ona najodgovornijim za zastoj u procesu formiranja vlasti na nivou BiH podjednako krivi SDA i ljude iz Republike Srpske koji su izgubili izbore i sede u foteljama bez ikakvog političkog legitimiteta, ali i bez funkcionalnosti. 

- Naravno, ne želim od odgovornosti da izuzmem ni međunarodnu zajednicu, jer je neko nasavetovao SDA da se ponaša tako kako se ponaša - kaže Cvijanović.

Predsednica Srpske, zbog prirode svega što je do sada radila, možda i najbolje u RS poznajete procedure i proces evropskih integracija. Ona ističe da je on u totalnom zastoju iz prostog razloga što nije urađeno jednostavna stvar, a to je sprovođenje izbornih rezultata. 

- S druge strane, razumem sve što se dešava u Evropskoj uniji, jer ima mnogo simbolike u odluci da se kaže "ne" početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom - ističe ona.

Navodi, međutim da pored Republike Srpske koja je i njoj i treba da bude prioritet svih, njena druga politička matrica je da treba da budemo deo EU iz ekonomskih, bezbednosnih, socijalnih i niza drugih razloga.

- Nemam nikakvu dilemu u vezi toga. Ali sada se pojavila jedna nova dimenzija koja prolazi nedovoljno zapaženo od strane javnosti. To je da Makedonija koja je u decembru 2005. godine dobila status kandidata, 14 godina nakon toga ne može da dobije datum za početak pregovora. Šta se desilo u međuvremenu? Od Makedonije je traženo da promeni ime i oni su to uradili. Traženo je da u ustav ugrade još neku etničku zajednicu i oni su to uradili sa Albancima. Uradili su sve što je od njih traženo i na kraju ne dobiju datum. Ima li u svemu tome simbolike? Naravno da ima - objašnjava Cvijanović i dodaje:
       
- Mi treba da usvajamo standarde koji su dobri za naše građane i ako nas to dovede do članstva u EU koja će sigurno biti drugačija, nego sada, to će biti odlično. Ali stavite se u ulogu domaćih političara koji promovišu evropski put. Šta da odgovore onome ko dođe i kaže "u Makedoniji su promovisali evropski put i šta bi"?! Znate li koliko je nama postavljano raznih uslova i gde bi mi bili da smo pristali na sve te uslove?! Ne bi nas bilo?! Sećam se kada smo potpisivali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da su svi govorili da će ovamo odmah da nagrnu investitori i ovo i ono. I šta se epohalno desilo? Nije ništa. Zato sam na neki način i razočarana - jasna je Predsednica RS.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

SRPSKA JE SAMOSTALNA VEĆ POLA GODINE Ako je Republika srpska samostalna, zašto se ne priljuči Srbiji? Ako je samostalna, zašto Dodik ne raspiše referendum o tome da li građani R. Srpske žele da se R. Srpska pripoji Srbiji i ako se većina građana izjasni za pripajanje Srbiji, onda neka se pripoji. Ali je stvarnost o samostalnosti R. Srpske potpuno drugčija.

istina

pre 4 godine

Politika EU za prikljucenje zemalja Jugoistocne Evrope u njen sastav, koje to jos nisu, ima dva koloseka: Jedan, ispunjavanje standarda u drzavnoj upravi, ekonomiji, politici i Drugi, ucene, do nivoa ponizavanja i degradiranja nacija. Ko voli nek izvoli!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija