• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

31.10.2019

07:27

KAPETANA DRAGANA USTAŠE HOĆE DA UBIJU U ZATVORU?! Nastavlja se najstrašnije pravno nasilje nad Draganom Vasiljkovićem

Balkan

KAPETANA DRAGANA USTAŠE HOĆE DA UBIJU U ZATVORU?! Nastavlja se najstrašnije pravno nasilje nad Draganom Vasiljkovićem

Podeli vest

Hrvatski sud još jednom odbio da Kepa pusti na slobodu iako je on od 13,5 godina zatvorske kazne odrobijao već punih 13 godina

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, po drugi put je odbijen za uslovni otpust iz zatvora Lepoglava iako je od ukupno 13,5 godina kazne odrobijao već punih 13 godina!

Vrhovni sud Hrvatske odbio je kao neosnovanu Vasiljkovićevu žalbu protiv rešenja Županijskog suda u Varaždinu. Time je praktično potvrđeno da će Kep ostati u Lepoglavi sve do poslednjeg dana propisane kazne.

Proći će kao Sloba?!

Da je reč o nasilju i diskriminaciji, dokazuje podatak da je svaki Hrvat koji je pred tamošnjim sudom osuđen za ratne zločine pušten posle odležane dve trećine kazne, a da samo Vasiljkovića drže do poslednjeg dana. Imajući u vidu da je Kapetan Dragan narušenog zdravlja, s razlogom se nameće pitanje da li to oni žele da dočekaju da Kep umre iza rešetaka?!

Komentarišući ovakvu odluku hrvatskog suda, Vasiljkovićev advokat Dragan Palibrk ističe da ni njega ni njegov branjenika to nimalo ne iznenađuje.
- Zahtev mog klijenta odbijen je iz istih razloga kao i prošli put. Takva odluka suda je prosto očekivana i siguran sam da će Dragan odležati u zatvoru do poslednjeg dana nepravedno određene kazne. Ostala mu je još 21 nedelja da odleži celokupnu kaznu. Njemu je sad potpuno jasno da ga neće pustiti pre maksimalno određene sankcije - objašnjava Palibrk, dodajući da je svaki osuđeni Hrvat pušten kad je odslužio dve trećine kazne:

- Svim Hrvatima koji su osuđeni za ratne zločine nakon dve trećine odležane kazne odobreni su uslovni otpusti. Kad to znate, onda je sve jasno... - naglašava Palibrk.

Ugledni advokat Toma Fila kaže da bi Vasiljković ostao doživotno u zatvoru da su se samo Hrvati pitali.
- On robija na pravdi Boga, jer mu se sveti hrvatska vrhuška. Da mogu, oni bi ga na robiji zadržali doživotno. Da je po hrvatskom, on nikad ne bi izašao - podvlači Fila.

Miodrag Linta, predsednik skupštinskog Odbora za Srbe u regionu, smatra da je ovo još jedna sramna odluka Vrhovnog suda Hrvatske jer je Kep već odslužio više od 90 odsto kazne.
- Odluka Vrhovnog suda je jedan u nizu dokaza da hrvatsko pravosuđe nije profesionalno, već etnički motivisano. Kapetan Dragan je osuđen bez ikakvih dokaza samo zato što je bio jedan od simbola otpora krajiških Srba ustaškom režimu Franje Tuđmana - poručuje Linta.

Sve je moguće

Advokat Svetozar Vujačić ne isključuje mogućnost da hrvatski pravosudni organi žele da Kep ne izađe iz zatvora.
- Ne bih isključio mogućnost da žele da ga ubiju u zatvoru. Postoji šansa i da hrvatsko monstruozno pravosuđe podigne novu optužnicu protiv Vasiljkovića i zadrži ga u zatvoru - upozorava Vujačić.

NAJSTRAŠNIJI USTAŠKI TEROR PREMA KAPETANU DRAGANU! Hrvati Kepu zabranili da kupuje hranu!

Hronologija

novembar 2005. Hrvatska optužuje Vasiljkovića za ratne zločine
januar 2006. Hapse ga u Pertu, posle čega ga 2009. puštaju, da bi 2010. bio vraćen u zatvor
novembar 2012. Australijska vlada odlučuje da Vasiljkovića izruči Hrvatskoj
novembar 2013. Sudija Saveznog suda Australije prihvata Kepovu žalbu
decembar 2014. Savezni sud poništava ovu odluku sudije
decembar 2014. Vasiljković apeluje na Srbiju da spreči izručenje
januar 2015. Ministar Selaković traži od Australije da Vasiljkovića ne izruči Hrvatskoj
maj 2015. Vrhovni sud u Australiji odbacuje još jednu Vasiljkovićevu žalbu
jul 2015. Australija izručuje Vasiljkovića Hrvatskoj, gde je prebačen u splitski zatvor "Bilice"
jul 2015. Vanraspravno veće suda u Splitu odbilo je njegovu žalbu na postupak i određivanje pritvora
oktobar 2015. Županijski sud u Splitu produžio mu je zatvor za još tri meseca
avgust 2016. Preživeo srčani udar u zatvoru
septembar 2017. Prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora
jun 2018. Pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora
jun 2019. Bio u samici zbog otvorenih pisama objavljenih u Informeru

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Pa šta je tu čudno što će da robija do zadnjeg dana kada izlazi u štampu sa "nesmotrenim" izjavama. A možda računa, što duže u zatvoru to će više da ojadi Australiju što ga je izručili hrvatskoj iz političkih razloga dodvoravanja hrvatskim imigrantima/glasačkom telu a ne iz pravnih razloga.

Bane

pre 4 godine

Gde je tu svetska demokratija. Pravosudje UN svi cute a pravda je piljuljana.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija