• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

17.11.2019

19:20

ANTIAMERIČKE DEMONSTRACIJE U ATINI! Orilo se napolje SAD, u povorci i Cipras!

Balkan

ANTIAMERIČKE DEMONSTRACIJE U ATINI! Orilo se napolje SAD, u povorci i Cipras!

Podeli vest

Antiameričke demonstracije se održavaju u Atini, u čast 46. godišnjice ustanka Politehničkog fakulteta protiv hunte "crnih pukovnika" 1973. godine

Nekoliko stotina studenata donelo je danas okrvavljene grčke zastave do američke ambasade, otpevalo grčku himnu i razišlo se. U toku su masovne demonstracije u čast sećanja na ustanak. Demonstranti nose transparente i skandiraju: "Napolje SAD, napolje NATO i njihove baze".

U povorci je bio i bivši premijer Aleksis Cipras, koji je izgubio izbore u julu, zajedno sa drugim zvaničnicima partije Siriza.

Mnogo ljudi je od petka položilo vence i karanfile ispred Nacionalnog tehničkog univerziteta, gde su tenkovi probili kapiju i u krvi ugušili pobunu.

Foto: Tanjug

HAOS U SPLITU! Zbog nevremena avioni nisu u mogućnosti da slete na aerodrom!

Manifestacije se održavaju uz jako obezbeđenje policije. U centru grčke prestonice raspoređeno je više od 5.000 policajaca, a celog dana je centralni trg Sintagma i okolne rejone nadletao helikopter.

Ustanak studenata Tehničkog fakulteta protiv vojne hunte 1973. godine bio je žestoko ugušen, ali je doveo do njenog pada. Svake godine ovaj datum se obeležava tri dana. Stanovnici Atine i političari polažu cveće i vence na spomenik koji se nalazi u krugu Politehničkog fakulteta. Trodnevne manifestacije završavaju se sa dva marša u pravcu američke ambasade.

Foto: Tanjug

Grci optužuju SAD da su podržavali huntu u periodu od 1967. do 1974. godine, i tradicionalno, na godišnjicu ustanka, studenti preko dana odlaze do ambasade SAD sa okrvavljenim grčkim zastavama, dok se uveče održavaju masovne demonstracije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija