• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

30.11.2019

23:06

MAKEDONCI, NISTE HTELI SA SRBIMA, E SADA ĆE VAM BUGARI UZETI I GOCE DELČEVA! Sofija kroji istoriju Makedonije prema svojim interesima!

Balkan

MAKEDONCI, NISTE HTELI SA SRBIMA, E SADA ĆE VAM BUGARI UZETI I GOCE DELČEVA! Sofija kroji istoriju Makedonije prema svojim interesima!

Podeli vest

Makedonsko-bugarska međuvladina komisija o istorijskim pitanjima ni danas nije uspela da se dogovori oko pitanja da li je revolucionar i jedan od osnivača VMRO, Goce Delčev, Makedonac ili Bugarin, prenosi portal Plusinfo

Bugarski član komisije Angel Dimitrov izjavio je da se tenzije, koje postoje u radu ove komisije u proteklih nekoliko meseci, i dalje ne stišavaju.

Kako prenosi agencija BgNes, Dimitrov je na konferenciji za medije posle sastanka komisije u Sofiji izjavio da su do sada postignuti ne tako bitni dogovori i da još ne postoji dogovor o srednjovekovnom istorijskom periodu i o Goce Delčevu.

"Dobijamo signale da imamo različita viđanja sa našim kolegama ne samo u smislu našeg posla, već i oko razumevanju Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima između Severne Makedonije i Bugarske", izjavio je Dimitrov i dodao da je to pokazatelj da nije trenutak da se govori o postignutim ozbiljnim rezultatima.

Pitanje nacionalne pripadnosti Goce Delčeva blokirao je rad ove komisije u toku avgusta ove godine, kada je bugarska strana tvrdila da je Delčev Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju i da neće pregovarati oko istorijskih činjenica.

SRBIJA PRAVI 'LUKE BEZ MORA'! VELIKI PROJEKAT - NAŠA ZEMLJA POSTAJE "KAPIJA SOLUNA" i najvažnije središte Evrope! IZA SVEGA STOJE KINA I RUSIJA!

Zajednička multidisciplinarna ekspertska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima, formirana je na osnovu Sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Skoplja i Sofije potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Do sada je rad ove komisije doprineo postizanju saglasnosti oko revizije određenih delova udžbenika istorije u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, kao i o zajedničkom obeležavanju ličnosti Cara Samuila i Ćirila i Metodija.

(VIDEO) MAKEDONCI UZELI 150 AMERIČKIH TRANSPORTERA! Komšije se opasno naouržavaju, SPREMA LI SE NOVI HAOS NA BALKANU?!

Međutim, i dalje makedonski i bugarski članovi komisije imaju suprostavljeni stavovi oko Ilindenskog ustanka i pripadnosti i dela revolucionara Goce Delčeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
niko njima nista ne krade

pre 4 godine

kako je mogao biti makedonac ako onda makedonija nije ni postojala a kao sto vidimo, ni danas ne postoji drzava makedonija vec "sjeverna makedonija"

milan klisar

pre 4 godine

Jedini pravi prijatelji makedoncima su bili srbi, a oni su srbe doživlajavali kao neprijatelje!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija