• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

03.12.2019

20:07

HTELI SU U NATO, SAD IH "BOLI GLAVA ZBOG RAČUNA", A ON ĆE BITI SVE VEĆI: Evo koliko balkanske države plaćaju da i one dožive "moždanu smrt"!

Balkan

HTELI SU U NATO, SAD IH "BOLI GLAVA ZBOG RAČUNA", A ON ĆE BITI SVE VEĆI: Evo koliko balkanske države plaćaju da i one dožive "moždanu smrt"!

Podeli vest

Osnovno načelo NATO je da kolektivna odbrana podrazumeva i kolektivnu potrošnju. Kao jedan od zahteva za pristupanje NATO država-članica bi trebalo da bude u mogućnosti da posveti dovoljno resursa za savezničke tekuće troškove. Kroz to je prošla Crna Gora, a to čeka i Makedoniju

Paralelno sa proslavom 70. rođendana NATO, Severna Makedonija je na korak od pristupanja savezu kao 30. članica. Ova balkanska zemlja morala je prethodno da promeni ime države kako bi dobila odobrenje Grčke, članice NATO-a i osigurala pristupanje savezu za koji je Emanuel Makron rekao da se nalazi u stanju „moždane smrti".

Makedonija

Većina zemalja, uključujući Sjedinjene Države, već je ratifikovalo prijem Severne Makedonije i očekuje se da će proces uskoro biti završen.

Sa BDP-om od 12 milijardi dolara i odbrambenim budšetom od 1,19 procenata BDP-a, što je znatno ispod potrebnih dva procenta, Severna Makedonija postaje još jedna stepenica u širenju NATO-a na istok.

Pored direktnog doprinosa savezu, Severna Makedonija će, kao i svaka druga država-članica, morati da snosi troškove za opremu trupa ili vojne operacije.

NA TRASI "TURSKOG TOKA" OTKRIVENO VELIKO ANTIČKO NASELJE! Čak 54 arheološke lokacije u našoj zemlji pronađene zahvaljujući gasovodu!

Velika je verovatnoća da će Skoplje kao novi član NATO-a morati da popusti pod pritiskom Vašingtona i da poveća troškove odbrane.

Crna Gora

Prethodna zemlja koja je pristupila NATO bila je Crna Gora. Ušla je u savez u junu 2017. godine, osam godina nakon što joj je odobren Akcioni plan za članstvo.

Doprinos Crne Gore NATO-u ove godine predviđen je na 92 miliona dolara ili oko 1,65 procenata njenog bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na 84 miliona u 2018. godini.

Hrvatska i Albanija

Hrvatska i Albanija su bile deo pretposlednjeg talasa proširenja NATO-a, koji se dogodio u aprilu 2009. godine. Albanija je od tada rasporedila trupe u grupu NATO-a u blizini ruskih granica i u okviru mirovne misije na Kosovu, kao i u okviru misije u Avganistanu.

Prema procenama NATO-a, odbrambeni budšet Albanije za 2019. godinu je 198 miliona dolara ili 1,26 procenata BDP-a. Hrvatski rashodi za odbranu procenjuju se na 1,07 milijardi dolara (1,75 procenata BDP-a).

Na samitu u Londonu se očekuje da se Hrvatska javno obaveže da će do 2020. godine povećati izdvajanje za NATO na 2 procenta BDP-a.

AMERIČKI AMBASADOR ZALEDIO PRIŠTINU! SAD nisu za velike promene granica, ALI PODRŽAVAJU RAZGRANIČENJE SRBA I ALBANCA!

Prošle nedelje je generalni sekretar Stoltenberg objavio da su se troškovi za odbranu u 2019. realno povećali za 4,6 procenata i da je to peta uzastopna godina rasta.

Takođe je izjavio da će članice NATO-a do kraja 2020. godine potrošiti 130 milijardi dolara više u poređenju sa 2016. godinom, dok će SAD plaćati manje. NATO očekuje da će se ta cifra povećati za još 20 milijardi dolara do kraja 2024. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

Koje su ovo budale. Ameri će smanjiti izdavanja a svi ostali povećati. Ameri će voditi sopstvene osvajačke ratove za naftu i gas a ostali će morati da učestvuju u tome. Ameri će proizvoditi naoružanje i opremu a ostali će morati da kupuju. Samo lud ne vidi ko ovde profitira!

flamantes

pre 4 godine

Članice NATO-a su u obavezi da 2% budžeta ulažu u modernizaciju svojih vojnih snaga, ne da nekom drugom plaćaju.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija