• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/express.hr

09.12.2019

11:49

OTKRIVEN TAJNI DOSIJE O TUĐMANU! Evo šta je hteo da uradi sa SRBIMA I HRVATIMA,  a poslednja BELEŠKA JE POSEBNO BIZARNA

Balkan

OTKRIVEN TAJNI DOSIJE O TUĐMANU! Evo šta je hteo da uradi sa SRBIMA I HRVATIMA, a poslednja BELEŠKA JE POSEBNO BIZARNA

Podeli vest

Tajni dosije Službe državne bezbednosti o prvom hrvatskom predsedniku otkriva gomilu malo poznatih detalja o njegovom životu

Dosije Tuđman ima punih hiljadu strana. Udbin dosije daje drugačiju sliku o njemu- jer je on, ne samo krut i čvrst čovek, već ima i krajnje jasnu agendu, piše express.hr.

Tuđmanov stan je ozvučen i svi se njegovi razgovori skidaju i prepisuju, a i kuća mu je pod nadzorom. Okružen je doušnicima, čija imena se ne mogu otkriti, ali sva mesta na koja ide, poput restorana "Kod Pere", prepuna su uhoda, pa je svaka Tuđmanova rečenica poznata Udbi.

Ali, zanimljivo je da je ovaj dosije u nekoliko navrata planski čišćen, a šta je bio motiv niko ne zna.

Iz dosijea je, kako otkriva ovaj portal, jasno da Tuđman u stanu neovlašćeno drži oružje, kao i da je bezuspešno pokušao da sina Miroslava upiše u Školu rezervnih oficira JNA u Bileći 1970. godine.

Tuđmanova supruga Ankica ne spominje se baš često u dosijeu. Ona je tokom braka nastavila da igra ulogu, koju je imala i pre njihovog venčanja- bila je njegova sekretarica, arhivarka, osoba koja mu šalje poštu, sređuje biblioteku, nabavlja knjige...

Od posebnog je interesa razgovor koji je 1970. godine Tuđman imao sa Milanom Milkovićem iz američkog grada Klivlenda u svom zagrebačkom stanu.  

- Tuđman tada ističe da se vrši sistematsko iseljavanje Hrvata, kao i da u Hrvatskoj vlada vojno-policijski aparat, pretežno sastavljen od Srba, što je razlog iseljavanja Hrvata, jer narod u takvom aparatu ne vidi svoju, nego tuđu vlast. Prema Tuđmanu, HSS je učinio veliku grešku što nije proglasio NDH u vreme puča u Beogradu, što je do 1943. vodio politiku na strani Nemačke, a onda se okrenuo na stranu saveznika. Smatra da nije bile sve negativno u NDH. Prema njegovom uverenju, prilikom stvaranja nove NDH trebalo bi podeliti Bosnu i Hercegovinu- otkriva ovaj portal.

Tuđman je smatrao da bi granicu trebalo da čine reke Bosna i Neretva, kao i da bi sav pravoslavni živalj zapadnih delova trebalo preseliti. Samostalnost Hrvatske bila mu je imperativ.

NA STOLU JE BILA PONUDA OD 5,5 MILIJARDI DOLARA! NASTAO JE TAJAC, A ONDA SU SE OGLASILI MILOŠEVIĆ I TUĐMAN: Šta se desilo na sastanku koji je promenio sudbinu Jugoslavije


Zapanjujući deo policijskog dosijea o budućem hrvatskom predsedniku odnosi se na to da je Tuđman bio zainteresovan za odvajanje Hrvatske od Jugoslavije, ali ne u avnojevskim granicama, nego u granicama sličnima onima koje je Maček postigao Banovinom Hrvatskom.

- Osim podele Bosne i Hercegovine, kod njega se vidi i namera razmene stanovništva - Srbi se sele prema srpskim prostorima, Hrvati prema hrvatskim, a muslimani, odnosno Bošnjaci, se ni ne spominju- navodi ovaj portal.

(VIDEO) TUĐMAN POSLE "OLUJE" HTEO DA ZAUZME BANJALUKU! Sa NATO došao na 17 km od grada, a onda je JEDAN POZIV PREOKRENUO SITUACIJU

Tuđman je, kako stoji u dokumentima službe, do kraja života u svojoj kancelariji držao bistu Josipa Broza Tita, kome se do poslednjeg trenutka divio, iako je imao kritičan stav prema njemu i premda je pod njegovim režimom dva puta zatvaran.

Ali, poslednja beleška u dosijeu Tuđman je bizarna, a sastavljena je 24. novembra 1989. godine i odnosi se na prekršaj krajnje neobičan, ako imamo u vidu da je reč o jednom generalu.

- Franjo Tuđman je 11. marta 1972. godine posedovao pištolj Brovning bez odobrenja. Po sudiji za prekršaje kažnjen je sa 200 dinara novčane kazne i oduzimanjem pištolja.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 4 godine

Za konkurisanje na radno mesto kafe-kuvarice ili kurira je potrebno lekarsko uverenje, a za najviše funkcije je poželjno da je osoba "otkačena". I onda se čudimo što se sve dešava kako se dešava. Čak nas teraju da se mi stidimo njihovih budalaština.

Vlado

pre 4 godine

Koja glupost: "...pokušao da sina Miroslava upiše u Školu rezervnih oficira JNA u Bileći 1970. godine." Gospodo tamo nije postojao upis, to je bila škola u okviru redovnog služenja vojnog roka, tamo su se polaznici regrutovali, baš kao u ŠRO veze u Beogradu, ABHO u Kruševcu i dr.

milan

pre 4 godine

sad je valjdaa celom svetu jasno ko je rasturio jugoslaviju poovampireni nacizam jer hrvati su imali drzavu samo 1941 n.d.h a sad su im bivsi nacisti talijani i nemci to ponovo dali

Samo BiH

pre 4 godine

razbili ste je vi velikosrbi i velikohrvati zajedno, a ispaštamo svi

srb

pre 4 godine

Ako je od UDBE...?Zaboravljate na nacionalisticke govore pune mrznje, na izvjave "sretan sam da mi supruga nije zidovka ili srpkinja, rata ne bi bilo da hrvatska nije htela rat, i konacno sve srpsko proterati i popaliti"!?Zar Krajina nije gorila mesec dana! Cudno, cak se u BG i Srbiji tesko optuzuje SM ali nema takvih govora, ili.....

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija