• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2019

23:48

HOĆE PROŠIRENJE, ALI NEĆE SRBE U EU! Komšije još jednom pokazale koliko nas mrze!

Balkan

HOĆE PROŠIRENJE, ALI NEĆE SRBE U EU! Komšije još jednom pokazale koliko nas mrze!

Podeli vest

Građani Hrvatske podržavaju proširenje Evropske unije na zapadni Balkan, ali ne i na Srbiju, pokazuje istraživanje stavova i informisanosti javnosti sprovedeno povodom hrvatskog preuzimanja predsedavanja EU od 1. januara 2020. godine

Veliko istraživanje koje je sprovedeno na inicijativu Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) pokazalo je da Hrvati generalno podržavaju ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU, ali je veliki izuzetak u tome Srbija, čije članstvo podržava samo 23 odsto građana.

Sa druge strane, ulazak Severne Makedonije u EU podržava 45 odsto ispitanika, dok je na drugom mestu Bosna i Hercegovina sa 41 odsto, piše "Euractiv.jutarnji.hr".

Ispitivanje je sprovedeno od 27. novembra do 3. decembra na reprezentativnom uzorku od 1.005 građana Hrvatske sa pravom glasa.

Oko 43 procenta ispitanika EU doživljava kao pozitivnu, a među njima je najviše mladih od 18 do 30 godina. Sa druge strane, trećina gradhana ima neutralan stav, a petina negativan.

EU je najnepopularnija u Slavoniji, dok najveći procenat građana Like, Banovine i Korduna ima pozitivan stav prema Uniji.

Gotovo polovina ispitanika, tacnije 47 odsto, smatra da je Hrvatska imala više koristi nego štete ulaskom u EU.

MILOVA AVETINJA BRUTALNO IZVREĐALA SPC I VERNIKE! Narod nazvala OVCAMA, a mitropolita Amfilohija RAZJARENIM!


U tom su kontekstu Istra, Primorje i Gorski Kotar najevroskeptičnije oblasti Hrvatske, zato što se sa tom tvrdnjom slaže svega 34 odsto građana tog područja, prenosi "Blic".

Evropljanima se smatra dve petine ispitanika, a taj je osećaj najrasprostranjeniji medhu najmlađim i najstarijim građanima.

Gotovo polovina ispitanika očekuje da će predsedavanje Hrvatske EU imati pozitivan uticaj na ekonomiju i standard.

Samo 16 posto ispitanika ocekuje da će predsedavanje EU Hrvatskoj doneti više štete nego koristi, a građani su najviše zabrinuti zbog samog finansijskog troška i mogućnosti narušavanja ugleda zemlje zbog eventualno loše odrađenog posla.

Nezavisnost pravosuđa, rad javnih institucija i slobodu izražavanja građani Hrvatske smatraju najvećim razlikama između EU i njihove zemlje.

Čak 40 odsto ispitanika smatra da hrvatske sudije presude ne donose nezavisno, a samo njih osam procenata to smatra za sudije na nivou EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

A jeli vas to iznenadilo,pa treba da im opraštamo.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija