• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.12.2019

19:38

ALBANCI TERAJU ZAEVA NA IZBORE! ODRADIO JE ONO ZBOG ČEGA SU GA DOVELI NA VLAST?!  Skoplje čeka velika politička kriza i neizvesnost!

Balkan

ALBANCI TERAJU ZAEVA NA IZBORE! ODRADIO JE ONO ZBOG ČEGA SU GA DOVELI NA VLAST?! Skoplje čeka velika politička kriza i neizvesnost!

Podeli vest

Slab rejting SDSM, stranke makedonskog premijera Zorana Zaeva, jedan je od razloga zbog kojeg on vaga da li da ide na prevremene parlamentarne izbore. Tu dilemu mogli bi da preseku Albanci i da ga nateraju da ide na birališta

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi rekao je da bi izbori koji su planirani za 12. april iduće godine mogli biti odloženi, jer premijer Zaev nije podneo ostavku, pa nije moguće da se izbori raspišu. 

Prema Džaferijevim rečima, plan je bio da se sastanak sazove za 3. januar kako bi se izabrala nova tehnička vlada, ali sada postoji samo hipotetička mogućnost za to. 

Politikolog iz Skoplja Aleksandar Daštevski kaže da niko sa sigurnošću ne zna šta će se desiti, odnosno da li će Zaev podneti ostavku i time omogućiti prevremene parlamentarne izbore koje je sam tražio, jer Severna Makedonija nije dobila pristupne pregovore sa EU.

- Sve partije su se sa predsednikom države dogovorile da prevremeni parlamentarni izbori budu održani 12. aprila. Međutim, sada Zaev ne želi da se povuče sa funkcije i faktički ti izbori ne mogu da se održe. Zaev svoju trenutnu odluku objašnjava time da nisu usvojeni evropski zakoni iz oblasti socijale koji omogućavaju da se u tu oblast uloži oko milijardu makedonskih denara, jer znaju da bez toga ne mogu da izađu na izbore - kaže Daštevski. 

Daštevski kaže i da sve što Zaev uradi, pad rejtinga mu se nastavlja, tako da premijer ne zna da li mu je bolje da odloži izbore ili ne.

- I Albanci su za izbore, tako da Zaev lako može da promeni odluku i da izbora ipak bude. Albanska partija DUI, koja je deo vladajuće koalicije, takođe ima problem sa rejtingom, jer nisu ispunili ništa što su obećali Albancima. Povrh svega, postoje tri ili četiri albanske stranke koje su male, ali koje zajedno imaju veći rejting nego DUI. I zato se DUI boji da ne izgubi primat - objašnjava Daštevski.

Dodatni problem za DUI je i taj što veliki broj Albanaca glasa za SDSM, što tu najveću albansku stranku stavlja u nezgodnu poziciju


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija