• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

04.01.2020

12:52

HOĆE DA NAM ODUZMU SVETINJE! Vladika Joanikije bez dlake na jeziku: NISU HTELI NI DA RAZGOVARAJU!

Balkan

HOĆE DA NAM ODUZMU SVETINJE! Vladika Joanikije bez dlake na jeziku: NISU HTELI NI DA RAZGOVARAJU!

Podeli vest

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je sinoć u Nikšiću, gde je predvodio litiju kojoj je prisustvovalo više od 20.000 vernika, da se diskriminiše i krši Ustav Crne Gore koji propisuje da su sve vere ravnopravne

- Vlasti u Crnoj Gori sklopile su ugovore i regulisale odnose sa svim ostalim tradicionalnim verama u Crnoj Gori i mi to pozdravljamo. Sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, kojoj pripada više od 70 odsto građana Crne Gore, nisu hteli ni da razgovaraju, nego su nam namenili zakon prema kojem mogu da nam oduzmu sve crkve, svetinje i manastire - rekao je vladika Joanikije.

Prema rečima vladike, narod je svojim izlaskom da javno posvedoči protivljenje nepravdi pokazao da su pravi hrišćani spremni na borbu ne ognjem i mačem, nego istinom, pravdom i spremnošću da se žrtvuju za crkvu i veru, prenose crnogorski mediji.

- Ako država i suverenitet stoje na građaninu, a tako je u svim uređenim državama, onda je samo vaš večerašnji izlazak u Nikšiću i širom Crne Gore bio dovoljan da razumna vlast povuče ovaj zakon iz procedure i da ga radikalno izmeni uz dijalog sa svojom crkvom - rekao je vladika Joanikije.

SRBI IZ CRNE GORE RAZUMELI SU SVAKU REČ! Knežević poručio: Vučić je održao ISTORIJSKI GOVOR, NADAM SE DA SU I SVI DRUGI RAZUMELI!

Vladika je rekao da je dovoljno da bude izmenjeno ono što je za njih neprihvatljivo i da budu primenjeni Ustav Crne Gore i međunarodni standardi koji propisuju slobodu vere.

Episkop Joanikije je naglasio da narodni skupovi koji se organizuju svako veče predstavljaju najefikasniji vid borbe protiv nepravde.

Litiji je, prema proceni Eparhije budimljansko-nikšićke, prisustvovalo više od 20.000 građana.

U Crnoj Gori je usvojen Zakon o slobodi veroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija