• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2020

12:20

ÐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ čestitali Božić pravoslavnima u Crnoj Gori

Balkan

ÐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ čestitali Božić pravoslavnima u Crnoj Gori

Podeli vest

Predsednici države i vlade, Milo Ðukanović i Duško Marković, čestitali su Božić sveštenstvu, vernicima i svim građanima pravoslavne veroispovesti u Crnoj Gori

Čestitke crnogorskih zvaničnika dolaze u trenutku podignutih tenzija i podela zbog usvajanja spornog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti, kojem se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska SPC i deo opozicije i kada se na ulicima gradova širom Crne Gore održavaju molebani i litije protiv ovog zakona sa zahtevom da on bude povučen.

Ðukanović je naveo da se ovaj Božić u Crnoj Gori proslavlja u miru i blagostanju, zahvaljujući, kako je naveo, multietničkom i multikonfesionalnom skladu, koji je očuvan kroz vekove "na ponos i dobrobit svih naših građana".

"Univerzalne vrednosti čovečanstva, suživot, čovekoljublje i solidarnost, sadržane u hrišćanskom učenju, utkane su i u temelje moderne crnogorske države. Građanski i demokratski duh, neodvojivi deo identiteta crnogorskog društva, odnegovan i u najizazovnijim vremenima našeg milenijumskog opstajanja, osnova je svih naših današnjih uspeha", naveo je Ðukanović u čestitki.

Savremenu Crnu Goru, kako je naveo, karakteriše dinamičan ekonomski i demokratski razvoj i dobrosusedska saradnja, na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrednosti.

"Siguran sam da samo tolerancijom, boljim razumevanjem i međusobnim uvažavanjem, možemo prevazilaziti podele i razlike i oko nekih krucijalnih pitanja, na dobro svih naših građana i naše države Crne Gore. Neka nas na to podstiče i današnji praznik stvaranja i rađanja, koji vernicima pravoslavne veroispovesti i svim ljudima dobre volje simbolizuje radosnije i bolje sutra", naveo je predsednik Ðukanović u čestitki.

Premijer Marković napominje da se Crna Gora razvija, da građani vide i prepoznaju prednosti stabilnosti i mira, te da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje podeljenih pravoslavaca.

"Dok blagdanskim radostima dominiraju ljubav i praštanje, treba još jednom da se prisetimo vrlina koje krase našu Crnu Goru, i da nastavimo da dajemo svoj doprinos tradicionalnoj slozi, zajedništvu i poverenju, ne samo među konfesijama, već i unutar njih. Naša zemlja se danas razvija i izgrađuje po meri demokratskih i najrazvijenijih zemalja, a građani sve više prepoznaju prednosti stabilnosti i mira što nam je omogućilo ovakav razvojni zamah", poručio je premijer.



On je u čestitki povodom Božića poručio da Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak suživota i poverenja, a ne podela.

"Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada - kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli. Da bismo svi, a posebno vernici i građani na pravi način razumeli aktuelni kontekst, najveću odgovornost nose oni sa najviše uticaja, bio on politički ili verski. Zbog toga je naša dužnost da učinimo sve da se u Crnoj Gori ujedinimo i nastavimo dalje jednim i zajedničkim putem", naveo je Marković.

On kaže i da je njegova Božićna želja upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vernika, odnosno onih drugih i da hramovi nisu tesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu.

"Verujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik", poručio je Marković.

Sve o događajima u Crnoj Gori pretite OVDE.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branislav

pre 4 godine

sotona je tvorac laži, a ovi su njegovi verni sledbenici. Puna im usta " miline " a srca im prazna, grobovi okrečeni, izvana beli iznutra trulež i smrad, smrad koji priziva bratoubilački rat, smrad koji priziva uništenje pravoslavlja, smrad koji pokušava da uništi sav Srpski narod, smrad koji smrdi do neba!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija