• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infortmer.rs/Sputnjik

07.01.2020

19:21

MILOGORCI SU DEFINITIVNO PROLUPALI! Pokušali da podvale lažnog Amfilohija, krste se levom rukom, a sada TRAŽE KRŠTENICU I JMBG SVETOG SAVE?!

Balkan

MILOGORCI SU DEFINITIVNO PROLUPALI! Pokušali da podvale lažnog Amfilohija, krste se levom rukom, a sada TRAŽE KRŠTENICU I JMBG SVETOG SAVE?!

Podeli vest

Sudeći prema odredbama crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti, da bi Srpska pravoslavna crkva mogla da se registruje kao verska zajednica u toj državi, moraće da pronađe matični broj i izvod iz knjige rođenih Svetog Save

Koliko je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti apsurdan, govore i njegovi članovi u kojima se navode uslovi za registraciju neke verske zajednice. S obzirom na to da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori postoji od osnivanja 1219, ona na te uslove, apsurdno je, ali je tako, ne može da odgovori.

Istoričar Dejan Ristić prokomentarisao je sporne apsurdne članove crnogorskog verskog zakona.

- U jednom od članova tog zakona navodi se da svaka verska zajednica mora da se registruje i mora da podnese posebnu prijavu koja, pored ostalog, podrazumeva to da naziv verske zajednice mora da se razlikuje od bilo kojih drugih verskih zajednica i ne sme da sadrži naziv bilo koje druge države ili njena obeležja. To znači da pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne može da se zove Srpska pravoslavna crkva, jer je to obeležje druge države - napominje Ristić.

ZBOG OVOG SKANDALA CRNOGORCIMA SE SVI SMEJU! Pokušali da podvale lažnog Amfilohija! (FOTO)

Zakon dalje traži da središte i adresa verske zajednice mora da bude u Crnoj Gori.

- Budući da je Srpsku pravoslavnu crkvu u njenom punom kapacitetu osnovao 1219. Sveti Sava, to bi značilo da bi Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno sve naše eparhije na teritoriji Crne Gore morale, prilikom eventualne registracije, prvo da izbace reč "srpsko", da prestanu da koriste crkvenu zastavu, koja je srpska trobojka, i da dostave odluku o osnivanju iz 1219, sa podacima o osnivaču, Svetom Savi, koji bi obuhvatali, što je potpuno apsurdno, jedinstveni matični broj ili broj lične karte, dokaz o državljanstvu i prebivalištu sa svojeručnim potpisom - kaže Ristić.

Sve vesti o dešavanjima u Crnoj Gori PROČITAJTE OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sasa

pre 4 godine

PROTIV SAM OVOG ZAKONA, ALI DA BUDEMO POŠTENI PREMA ČITAOCU: OVO JE ČLAN 21 TOG ZAKONA I REALNO NE POMINJE SE ŠTO TVRDI NEKI ISTORIČR RISTIĆ DA NE SME DA IMA IME DRUGE DRŽAVE. isto tako ne znam gde je sedište spc (mada mi je logično da je u Srbiji,) ali u tom slučaju član 19 istog ,GLUPOG zakona tvrdi da registracija verske zajednice čije je sedište u inostranstvu nije obavezna Prijavu za registraciju vjerske zajednice, Ministarstvu podnosi lice ovlasceno za zastupanje vjerske zajednice. Prijava iz stava 1 ovog clana sadrzi: 1)naziv vjerske zajednice kojl se mora razlikovati od naziva drugih vjerskih zajednica u mjeri koja omogucava da se izbjegne zabuna ill greska u identifikaciji zbog sllcnosti sa nazivom druge registrovane zajednice; 2) sjedlste i adresu vjerske zajednice u Crnoj Gorl. Uz prijavu iz stava 1 ovog clana, priiazu se: - odiuka 0 osnivanju ukoiiko se radi o novoosnovanoj vjerskoj zajednici, sa podacima o iicima iz clana 20 ovog zakona (iicno ime, dokazi o drzavijanstvu i prebivaiistu, odnosno stainom boravku za strance), sa njihovim svojerucnim potplsom; - podaci o licu oviascenom za zastupanje vjerske zajednice (iicno ime, dokazi o drzavijanstvu i prebivaiistu, odnosno stainom boravku za strance), sa njegovim svojerucnim potpisom. U slucaju da vise vjerskih zajednica tvrde da imaju pravo na koriscenje istog iii slicnog naziva, odnosno da vise iica tvrde da su oviascena da zastupaju vjersku zajednicu iii da vjerska zajednica osporava ovlascenje odredenom lieu da je zastupa, Ministarstvo o tome odiucuje u skiadu sa zakonom kojim se ureduje upravni postupak.

Branislav

pre 4 godine

Ne bi se čudio da traže da Sveti Sava dođe lično sa dva svedoka, ali pre toga neka Milo sa raspopom Dedeićem i ostalom mafijaškom pratnjom donese-su uverenje da je-su normalan-ni i to od međunarodne komisije najpoznatijih psihijatara koje će imenovati stalne članice UN-a.

flamantes

pre 4 godine

Naravno da je glupost, ne traže se podatci Sv Save, već Beogradske patrijaršije SPC.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija