• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.01.2020

11:41

PRVI JE TO URADIO TUĐMAN,  A SADA ĆE OVU REČENICU MORATI DA IZGOVORI I ZORAN MILANOVIĆ! Tiče se Boga i oko nje su se LOMILA KOPLJA

Balkan

PRVI JE TO URADIO TUĐMAN, A SADA ĆE OVU REČENICU MORATI DA IZGOVORI I ZORAN MILANOVIĆ! Tiče se Boga i oko nje su se LOMILA KOPLJA

Podeli vest

Prema odluci sedmoro sudija Ustavnog suda Hrvatske iz 2017., dvoje sudija je imalo izdvojeno mišljenje, Zoran Milanović će morati polaganje zakletve da završiti rečenicom "tako mi Bog pomogao".

Sudije su takvu odluku donele smatrajući da to ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularnost Hrvatske.

Sudije Lovorka Kušan i Andrej Abramović, međutim, imali su izdvojeno mišljenje.

Prema pisanju splitske Slobodne Dalmacije, izvorni tekst zakletve iz 1992. godine nije na kraju sadržavao tu rečenicu, a prvi ju je samovoljno dodao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

Pet godina kasnije tako promenjeni tekst zakletve unesen je i u Zakon o izboru predsednika Hrvatske.

Postupke za ocenu ustavnosti takvog teksta zakletve podneli su Damir Jelušić iz Kraljevice ( 2009.) i Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić iz Zagreba, ( 2013. i 2014.).

Jelušić, Hatzivelkos i Margetić su u tužbama istakli da je unošenjem rečenice "tako mi Bog pomogao" u tekst svečane zakletve povređeno nekoliko osnovnih ustavnopravnih načela.

Foto: AP/Photo

 



Oni su smatrali kako se takvom zakletvom ateisti i agnostici, koji su izabrani za predsednika dovode u nejednak položaj pred zakonom s vernicima jer ih primorava da izgovaraju reči "tako mi Bog pomogao" iako oni nisu vernici.

Sudije Lovorka Kušan i Andrej Abramović u izdvojenom su mišljenju pak, naglasili da smatraju da su prigovori predlagača osnovani i da je propisivanje osporenog dela zakletve protivno Ustavu.

Njih dvoje mišljenja su da su svi delovi zakletve jednako važni i da se od osobe koja podnosi zakletvu očekuje da jednako ozbiljno shvaća i čvrsto stoji iza svake izgovorene reči.

Predsednik Stjepan Mesić tekst zakletve je čitao, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović izgovarali su ga ponavljajući određene odlomke za predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Franjo Tuđman je tokom prve inauguracije 1992. tekst prisege ponavljao za predsednikom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem, dok ga je tokom svoje druge inauguracije čitao.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Јадан је "тај"...који усташама треба да помаже...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija