• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.01.2020

15:29

SRBI U REGIONU IZLOŽENI PROGONU, POSEBNO U CRNOJ GORI I HRVATSKO! Samo Mađari i Rumuni poštuju njihova prava!

Balkan

SRBI U REGIONU IZLOŽENI PROGONU, POSEBNO U CRNOJ GORI I HRVATSKO! Samo Mađari i Rumuni poštuju njihova prava!

Podeli vest

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić, čija organizacija analizira i prati položaj i politička prava srpskog naroda u regionu, kaže da se u odnosu na poslednji izveštaj o pravima Srba iz avgusta 2019. godine, nastavio proces obespravljivanja velikog dela srpskog naroda, te da je to posebno izraženo u Crnoj Gori, uoči i nakon usvajanja zakona o slobodi veroispovesti.

- Sa izuzetkom Mađarske, Rumunije i u određenom kratkom periodu Albanije, u većini slučajeva su politička prava opadala u ovih skoro 12 godina koliko se time bavimo. Razloga je puno, a najvažniji su procesi nastanka nacija u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Tamo se krše sopstveni zakoni i Ustavi čime se obespravljuje srpski narod - ocenio je on.

U Crnoj Gori, dodaje on, već godinama traje potpuno obespravljivanje srpskog naroda, od njihove građanske neravnopravnosti do toga da čak nemaju ni pravo nacionalne manjine iako u CG ne postoji nacionalna većina", kaže on i dodaje da bi Srbi trebalo da budu konstitutivni narod u Crnoj Gori , kao što su Albanci u Severnoj Makedoniji ili Srbi, Hrvati i Bošnjaci u BiH.

PATRIJARH IRINEJ: NAROD JE SPREMAN DA BRANI SVOJE SVETINJE, ne samo rečima, već i životima. Ovo zlo u Crnoj Gori ima i jedno dobro, probudilo je veru i kod onih koji nisu znali da je imaju!

Međutim, on dodaje, srpski jezik i pismo su izbrisani, Srbi su predmet kampanja mržnje, njihova crkva je obespravljivana, a Zakon o slobodi veroispovesti, donet je na isti način kao i Zakon o državljanstvu.

- Negiraju se Srbi i Srbija i samo zbog njih se donosi taj zakon - ocenio je Antić u izjavi za Tanjug.

On dodaje da u ovom momentu imamo nešto "što nismo od Miloševićevog vremena imali, a to je da se vlast u Srbiji solidariše sa Srbima".

Ipak, smatra Antić, vlast ne radi dovoljno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 4 godine

Skandalozno je da su Crnogorci dozvolili jednom hohstapleru i kriminalcu da ih zavede i okrene protiv svoje brace Srba . Tesko je to shvatiti i prihvatiti !

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija