• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

18.01.2020

09:35

RASPOP MIRAŠ PRETI IZ HRVATSKE: BIĆE GRAĐANSKOG RATA ako se ne primeni Zakon o slobodi veroispovesti! (VIDEO)

Balkan

RASPOP MIRAŠ PRETI IZ HRVATSKE: BIĆE GRAĐANSKOG RATA ako se ne primeni Zakon o slobodi veroispovesti! (VIDEO)

Podeli vest

Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da u Crnoj Gori lako može doći do građanskog rata, uz ocenu "da su Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo malo da se spuste na zemlju, jer više nema velike Srbije"

Gostujući na zagrebačkoj televiziji Z1, on je rekao da je novac Srpske pravoslavne crkve, izvučen iz Crne Gore, korišćen za finansiranje bega srpskih ratnih zločinaca od Haškog suda. Prema njegovim rečima, neki od njih su se skrivali u manastirima pod upravom SPC u Crnoj Gori, pa čak i u Ostrogu.

Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti, on je kazao da je crkvena imovina vlasništvo crnogorske države, kojoj se sada vraća.

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici, Mihailo je kazao da je to bio "stopostoni genocid", ali manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine.

"Da ne misle tu imovinu da daju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ne bi je ni vraćali. Od 600 crkava i manastira mi nemamo nijednu, sve je okupirala srpska crkva, kojoj i nije stalo do crkava i manastira, već do rušenja vlasti u Crnoj Gori", ocenio je Dedeić.

Dodao je da bi u Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe tog zakona ne bi bile primenjene.

 

"Za Srpsku pravoslavnu crkvu Crna Gora nije država, već srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi, ali tu su se prevarili" poručio je raspop Mihailo.

On je osporio i nedavnu proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekavši da to nije istina.

"Srpska pravoslavna crkva postoji, postoje i verujući ljudi, ali bez tomosa, koga nema do Berlinskog kongresa. Kasnije je dobila drugi tomos i prisajedinila Crnu Goru i ostale pravoslavne crkve u jednu i za to je platila carigradskom patrijarhu milion i po zlatnih švajcarskih franaka", rekao je.

Hrvatskoj je na kraju poručio da i ona ima pravo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

"To rešava država Hrvatska. Ona na to ima političko pravo", rekao je Dedeić.

Sve o događajima u Crnoj Gori pratzite OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 4 godine

Šta vam je to sada "RASPOP" samo neka mi to neko odgovori? Ne postoji ti hrvatska ili srpska ili pravo ili krivoslavna ili protestantska Crkva.... Nego samo ona koju je stvorio Isus sa svetim Petrom u Rimu gde je utemeljio tako da je Rimsko carstvo priznalo za religiju a vodi je rimski Papa ko njegov Petrov naslednik i.

Djuradj

pre 4 godine

Raspop je termin za raščinjenog sveštenika.Građanin Dedejić je svešteno lice koliko i službenik u policijskoj stanici na Cetinju gde je tzv.CPC registrovana.

Mili

pre 4 godine

Na ovoj Planeti, je jedna i jedina katolička Crkva, koju vodi Papa i. Nego, šta ti ne vidiš ironiju u tome, da se cepaju ovi otcepljeni od Pape?

MilosObilic1389

pre 4 godine

На папској МИТРИ стоји титула: REI FILIII DEI....Њен број је 666. Читајте ОТКРИВЕЊЕ Јованово... То је АНТИХРИСТ број 1 на свету...Свето ПИСМО то каже...!! Читајте, Читајте...Не служите слепо АНТИХРИСТУ ...задојени индоктринацијом папске светости и непогрешивости...Само је БОГ непогрешив..!

Kontra

pre 4 godine

Isus kaže: Ja sam put, istina i život.... Dobrica kaže: Samo laž Srbina spasava.

mihailo

pre 4 godine

On je NAJUREN iz pravoslavne crkve i to ga je najurio LIČNO Vaseljenski patrijarh. Ova mantija je samo LAŽNO PREDSTAVLJANJE. PREVARANT. Kao i cela njegova organizacija " Crnogorska pravoslavna crkva "... i to što govori u Hrvatskoj je samo slika Hrvatske i njenog odnosa prema SPC i SRBIMA. Drugo rimski papa je samo nadbiskup Rima, mesto u kome je umro Sv. Petar. i papa nije nasledio moć koju je imao Sv. Petar a koju je dobio od Hrista. Simbolika ona dva ključa. Papa je samo jednak sa ostalim biskupima i ništa više...ali samo uvažavan od drugih jer je čuvar groba Sv. Petra. I nikakav PRIMAT i nikakva moč ona dva ključa. Na koncu i papa je uzurpirao moč koja mu nepripada. Zato se i crkva podelila.

Ljuta

pre 4 godine

Hristos se nije rodio u Rimu ..isus mozda jeste? 5 vjekova rimska crkva nije postojala a onda se pojavise pape na sve strane dok jedan nije u ktvi pobjedio.... Sto se tice ovog bezboznika ne treba puno reci osim da se na njega najvise odnosi clan 21 Dusanovog zakonika DUSANOV ZAKONIK 1. Охришћанству: Најпре за хришћанство. Овим начином да се очисти хришћанство. 4. О духовној дужности: И за духовну дужност нека се сваки човек покорава своме архијереју и нека га слуша. Ако ли се ко нађе сагрешивши цркви или преступивши што било од овога Законика, хотимице или нехотице, нека се покори и исправи цркви, а ако ли се оглуши и уздржи од цркве и не усхтедне испунити црквена наређења, тада да се одлучи од цркве. 6. О јереси латинској: И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство, да се врате опет у хришћанство, ако се нађе ко пречувши и неповративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца. 7. О јереси латинској: И да постави Велика црква протопопепо свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су сеобратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство. 8. О латинском попу: И поп латински, ако се нађе, обративши хришћани на у веру латинску, да се казни по закону светих отаца. 10. О јеретику: И ко се нађе као јеретик, живећи међу хришћанима, да се ожеже по образу и да се изагна, ако би га тајио, и тај да се ожеже. 21. О продавању хришћанина: И ко прода хришћанина у иноверну веру, да му се рука отсече и језик одреже.

Ljuta

pre 4 godine

Bravo nikolino....samo jos da znas ko je priznao hriscanstvo kao jednu od religija starog Rima preko 300g posle smrti Petra i Pavla i gdje je bio centar rimskog carstva mozda bi mogao da odes ponovo u 3 osnovne. Jeresi rimokatolicke crkve je i papaska nepogresivost( inkvizicija 400g) papski primat...oprost grehova za novac...vjerovanje o Duhu Svetom kao duhu oca i sina a ne samo Boga Oca...itd itd

SS

pre 4 godine

To su samo još jedna srpska posla,i zato smo tu gde smo zadnji decenija

Dragi

pre 4 godine

Lako je ratovati protiv Srbije i Srba, jer predsjednik Srbije nedavno izjavi da on neće slati tenkove na Crnu Goru. U Srba još uvijek vrijedi izreka "ko tebe kamenom, ti njega hljebom". Veliki albanski pisac i Nobelovac, Ismail Kadare je napisao roman "General mrtve vojske"...glavni junak je slika i prilika našeg predsjednika. E zato i Miraš prijeti, i to sa pravom. Srbija neće ratovati zbog Srba u Crnoj Gori, u BiH, u Hrvatskoj, u Makedoniji, na Kosovu...Ima Srbija preča posla. Treba graditi i samo graditi...

DEDA RAKA

pre 4 godine

I hoće RASPOPE, samo pazi da ne budeš na pogrešnoj strani !

Samosvesna građanka

pre 4 godine

RASPOP MIRAŠ PRETI IZ HRVATSKE: BIĆE GRAĐANSKOG RATA ako se ne primeni Zakon o slobodi veroispovesti! Биће, ако братија из В. Британије, Ватикана и С. Америке дају налог да га Мило исценира и започне а онда - све оде у тандарију.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija