• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/večernje novosti

27.01.2020

13:58

SLOVENAČKI PREMIJER PODNEO OSTAVKU: Trenutno ne mogu da ispunim očekivanja građana, ali mogu posle izbora

Balkan

SLOVENAČKI PREMIJER PODNEO OSTAVKU: Trenutno ne mogu da ispunim očekivanja građana, ali mogu posle izbora

Podeli vest

Slovenački premijer Marjan Šarec podneo je ostavku sa obrazloženjem da manjinska vlada na čijem je čelu ne može da provede neophodne reforme

Drama u političkom životu Slovenije počela je ostavkom ministra finansija Andreja Bertoncelja jer se nije slagao sa Šarecom oko predloženog zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Nakon toga je Šarec iznenada odlučio da se povuče i predložio raspisivanje vanrednih izbora nakon kojih bi, ako pobedi, nastavio sa reformama.

- Svestan sam političke kuhinje koja se sada sprema, ali mislim da su vanredni izbori najbolje rešenje. S ovim poslanicima i ovom koalicijom  trenutno ne mogu da ispunim očekivanja građana, ali ih mogu ih ispuniti nakon izbora - rekao je Šarec nakon što je ostavku uputio parlamentu.

Sve se to događa u trenutku kada slovenačka desnica koju vodi Janez Janša sve više jača i ima poverenje birača, pa je pitanje ko bi uopšte pobedio na izborima.

Šarecov kratki premijerski mandat pun je kontroverzi, jer se levica koju vodi Luka Mesec nije previše trudila dati mu podršku. Šarec je trako morao da traži pomoć od desnice, pre svega Zmage Jelinčoča, što je izazvalo buru nezadovoljstva kod njegovih pristaša.

Kada je na dnevni red došao zakon o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojem se u Sloveniji govori poslednjih petnaest godina stranke nikako nisu mogle da postignu dogovor, a Šarec je ocenio da više ne može tako oslabljen voditi vladu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija