• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S/Balkanist

04.02.2020

15:42

NIJE ISKLJUČENO DA MILO UVEDE POLICIJSKI ČAS! Poslanik DF Milan Knežević upozorio: VLAST U CRNOJ GORI VERNIKE GLEDA KAO ZLOČINCE!

Balkan

NIJE ISKLJUČENO DA MILO UVEDE POLICIJSKI ČAS! Poslanik DF Milan Knežević upozorio: VLAST U CRNOJ GORI VERNIKE GLEDA KAO ZLOČINCE!

Podeli vest

"Ne odbacujem mogućnost da će u najskorije vreme Milo Đukanović uvesti vanredno stanje i policijski čas da bi zabranio bilo kakva masovna okupljanja", smatra političar

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije koji se preko deset godina protivi režimu crnogorskog lidera Mila Đukanovića, u ekskluzivnom intervjuu za „Balkanist“, govorio je o situaciji u zemlji čije pravoslavno stanovništvo već drugi mesec izlazi na proteste zahtevajući ukidanje Zakona o slobodi veroispovesti.

Podsećamo da ovaj zakon predviđa konfiskaciju imovine crnogorske eparhije Srpske pravoslavne crkve i njen prelazak u državno vlasništvo.

Učešće vernika u skupovima i litijama u Crnoj Gori se kažnjava. U petak, 31. januara, policija je u selu Zeta uhapsila 17 učesnika pravoslavnih vernika, a privedena je i 70-godišnja majka Milana Kneževića.

"Reakcija režima Mila Đukanovića je bezumna, ali očekivana. Demokratski front i organizatore litija su optužili za antivladinu delatnost. Međutim, niko nije očekivao da će se to preneti i na članove naših porodica i na obične vernike", kaže Milan Knežević.

Pre tri godine političar je optužen za „organizovanje državnog udara“. Zabranili su mu da putuje u inostranstvo te može da prelazi samo granicu sa susednom Srbijom. I upravo u tom trenutku, dok je Knežević boravio u Beogradu, policija je upala u njegovu kuću.

"U petak u pet ujutro 50 maskiranih policajaca upalo je u moj dom, dok smo ja i brat bili u Beogradu i uhapsili su moju 70-godišnju majku. Prevrnuli su čitavu kuću tražeći nekakve dokaze protiv mene, ali ništa nisu našli. Majka je morala da stoji uz zid, uperili su u nju oružje, pokušali da uplaše ženu koja ima besprekornu 45-godišnju učiteljsku karijeru. Uhapsili su mog rođaka naočigled njegove maloletne dece. Zatim je moju rođaku, koja je upravo izašla iz bolnice posle hemioterapije, morala da odveze hitna pomoć zbog stresa koji je doživela", kaže Knežević.

On kaže da njegovi rođaci nikako ne učestvuju u političkom životu Crne Gore.

"Međutim, vernici koji učestvuju u litijama su sada za vlast zločinci. Ti policajci su pokrili lica maskama, nečasno i kukavički su upali u kuću u kojoj žive mirni ljudi. Majku to nije uplašilo. Ona nema čega da se stidi, imaju oni! Ovaj incident je još jedan dokaz da crnogorski režim prelazi u fazu diktature. Međunarodna zajednica mora da zna da mi nećemo prestati da organizujemo litije. Mi ćemo i dalje braniti svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori sa ikonama Majke Božje i Hrista u rukama. Mi ćemo nositi trobojke stare Crne Gore da pokažemo bratskoj Srbiji da ćemo istrajati u ovoj svetoj borbi. Zakon o slobodi veroispovijesti je zakon protiv pravoslavnih vernika. Ova hapšenja i represija treba da uplaše narod, ali na ulice svaki put izlazi rekordan broj građana", kaže Milan Knežević.

Evropske pokrovitelje Mila Đukanovića, koji nikako ne reaguju na kršenje prava i sloboda vernika, Knežević optužuje za dvostruke standarde.

"Zamislimo hipotetički da se nešto slično dešava u Rusiji. NATO bi smesta organizovao vanrednu sednicu, evropski parlament bi neprestano zasedao, svi bi u glas osuđivali akcije ruskih vlasti, optuživali ih za „kršenje slobode veroispovijesti i nepoštovanje demokratije“. A sada da se vratimo u Crnu Goru. U slučaju sa poslednjim diktatorom na Balkanu Milom Đukanovićem vidimo kako svi zaštitnici građanskih prava i sloboda koje finansira Džordž Soroš ćute", navodi Knežević.

Samo Rusi nisu ravnodušni prema događajima u Crnoj Gori, ističe on.

"Ja sam na stalnoj vezi sa ruskim prijateljima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Voronježu i ovih dana dobijam mnoge poruke podrške. Hvala Bogu da ruski mediji pažljivo prate razvoj događaja", kaže on.

Milan Knežević očekuje da će se situacija u zemlji samo pogoršavati.

"Ne odbacujem mogućnost da će u najskorije vreme Milo Đukanović uvesti vanredno stanje i policijski čas da bi zabranio bilo kakva masovna okupljanja", smatra političar.

On podseća da su 27. decembra uhapšeni svi poslanici Demokratskog fronta“. Zatim su počela hapšenja novinara. Sada se privode članovi porodica opozicionara.

"Agonija poslednjeg evropskog diktatora i njegova bezumna borba protiv sopstvenog naroda ne mogu da obuzdaju građanski gnev izazvan antinarodnim zakonom", zaključio je Knežević.

Sve o događajima u Crnoj Gori čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maxmen

pre 4 godine

Oprosti mu Boze,malo je nervozan i brz na jeziku.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija