• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

19.02.2020

22:57

JOSIPA LISAC POPILA KRIVIČNU ZBOG HIMNE "LIJEPA NAŠA DOMOVINO"! Hrvati, aman, to je komponovao Srbin, O ČEMU VI PRIČATE?!

Balkan

JOSIPA LISAC POPILA KRIVIČNU ZBOG HIMNE "LIJEPA NAŠA DOMOVINO"! Hrvati, aman, to je komponovao Srbin, O ČEMU VI PRIČATE?!

Podeli vest

Protiv pevačice Josipe Lisac u Hrvatskoj je podneta krivična prijava zbog načina na koji je izvela nacionalnu himnu na inauguraciji predsednika Zorana Milanovića. E, sad! himnu Hravtske je komonovao Srbin Josip Runjanin, inače Lozničanin - tačnije iz sela Runjani!

Prijavu je podneo pravnik Boško Županović koji je naveo da je "himna Republike Hrvatske izvođena na podrugljivi i omalovažavajući način" i da je Lisac tako počinila krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske i to tako što je "koristila podrugljive artikulacije i tonalitete".

"Ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsednika", rekao je Županović za zagrebački portal Index.hr.

Dodao je da je prijavu napisao, jer je smatrao da je to njegova građanska dužnost.

Istakao je da radi 18, 19 sati dnevno i da ne bi gubio vreme da napiše prijavu, ali da mu je bilo degutantno"da sluša izvođenje himne.

"To je možda za neke performanse, ali ne za inauguraciju. Himna se tako ne izvodi, himna nikada ne bi tako smela da se tako izvodi. To je podrugljivo", rekao je Županović.

MILOVA POSLEDNJA ODBRANA! POZVAO BOŠNJAKE I ŠIPTARE IZ DIJASPORE DA BRANE MONTENEGRO OD SRBA! Ima li većeg dokaza da je Milogorski režim pukao!

Na pitanje da li zna da Josipa Lisac uvek tako izvodi pesme, naveo je da je to njegova subjektivna procena i da će možda biti pozvani muzički veštaci.

- Ja sam to naveo i u prijavi da je njen muzički opus opšte poznat, ali smatram da himna nije smela da se tako izvodi. Ako je Milanović znao da će tako da izvede himnu, onda je i on pogrešio - kaže Županović.

Boška Županovića je 2016. godine tužila aktivistkinja iz Rijeke koja ga je optužila da je do svoje 25. godine skupio 66 krivičnih prijava.

NATO ZAHTEV BUGARSKOJ: "PANCIR" NE SME STIĆI U SRBIJU - NE DAJTE RUSIMA DA PRELETE PREKO VAS! Aman, majstori, otkud vam ideja da će Pancir preko Bugara?!

Županoviću se 2009. godine sudilo zbog dve prevare i plaćanja falsifikovanim novcem.

E, sad! himnu Hravtske je komonovao Srbin Josip Runjanin, inače Lozničanin - tačnije iz sela Runjani! 

SRBIJO, NA NOGE! SPREMA SE HAOS NA KOSMETU, CILJ JE SPASAVANJE ĐUKANOVIĆA! Iza svega stoji država koja je naredila Prištini da uvede takse našoj zemlji?!

Josif Runjanin je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji. Porodica se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem.

Pored melodije za "Lijepu našu" Runjanin, koji je sahranjen na pravoslavnom groblju u Novom Sadu, komponovao je i melodiju za pesmu "Rado ide Srbin u vojnike"!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boris

pre 4 godine

Kakva himna relikt NDH kou I novac kuna I mnogo stosta

Mili

pre 4 godine

A šta ti imaš protiv NDH ko države i teritorije i kune valute(zločini su nešto drugo, za osudu)?

Net

pre 4 godine

Evo kako se peva himna: www.youtube.com/watch?v=tIUjOTdzHaU

Vera

pre 4 godine

Slovenac je kompovao srpsku himnu a hrvatsku je Srbin i šta sada? Ali je hrvatska himna jedna od najboljih na svetu i napisao je Hrvat Antun Mihanović. Josipa ima svoj stil pevanja a ova prijava je teški idiotizam...

MilosObilic1389

pre 4 godine

A слобода уметничког израза...? Има ли то у Уставу...?

SS

pre 4 godine

To je bolesna nacija,ustaše sa kojima ne zreba imati nikakve saradnje.

Mili

pre 4 godine

Znate li da je eto baš Hrvatska himna proglašena(mislim da je to bilo 2010g) za najlepšu na svetu po melodiji(Srpska 57) a nju je napisao hrvatski Srbin Josif Runjanin a po rečima je bila treća najbolja na svetu(Srpska 78) a njih je napisao hrvat Antun Mihanović.. JESTE LI ZNALI? Himnu Srbije ‘Bože pravde’ skladao je Slovenac

Marcco

pre 4 godine

Sve je to nastalo u vreme kada je panslavizam bio jak, ne smo na ovim prostorima već u celoj evropi, naroćito Češkoj.

MilosObilic1389

pre 4 godine

... за позоришну представу ( последњи чин...) Па се допала краљу Милану... Што се тиче српске ХИМНЕ, изворне, то је: Востани Сербије...! Боже Правде је из изворног текста химне избацило име КРАЉА... ( Уместо "српског КРАЉА" , изворно, "преправљено" је на - "српске земље"...?! То је груб фалсификат...!!) Србија је данас РЕПУБЛИКА...!! Није краљевина...Па би у том смислу ваљало повести полемику - ШТА ХИМНА ТРЕБА ДА ПРЕТСТАВЉА...? Чему лицемерје? Химна као свечана песма, треба да буде НАРОДНА... Оно што претставља српски НАРОД...Његово страдање и уздизање...Голготу и ВАСКРС... "Лијепа наша домовино"... је израз само превелике - "надуване" патетике...!!

Ej Sloeveni

pre 4 godine

Zoran Milanović komunistički kandidat i sada predsednik RH reče u kampanji da će kninski Srbi možda i narednih 1000g plaćati samo kamate na greške svojih očeva u RH 90ih! Milanović ko komunista je samo ponizio rvate sa tom inaguracijom koja je bila ko neka prava komemoracija u crnini u zatvorenom bez boje i veselja i slavlja a još im se kralj tako divno narugao himni sa Josipom koja je u svom stilu tako unakazila a još će im maknuti počasnu stražu koju je postavio Tuđman e još da vrati Titovu bisti na Pantovčak.... Najjači komentar kojeg sam pročitao na ovu temu je da je neki rvat napisao da se bojao tokom prvih 10sek. Josipinog pevanja da neće doći neki vojnik od počasne garde da je strelja na licu mesta da odbrani državi čast i himnu....

pluc

pre 4 godine

Hrvati, aman, to je komponovao Srbin, O ČEMU VI PRIČATE?! koji ste vi iskompleksirani idiJJJoti to je čudo jedno

nn

pre 4 godine

Јосифффффф! Е, моји новинари...

dragan

pre 4 godine

Meni se "veoma dopalo" izvođenje hrvatske himne od strane Josipe Lisac. Ona je to izvela "u svom stilu" a oni koji su joj dozvolili da peva trebali su to da znaju. Živela Josipa!

nebojša

pre 4 godine

RUNJANIN,PA JOŠ JOSIP,A SRBIN??? baš i ne zvuči srbski

Snežana R

pre 4 godine

Stvarno, otpjevala je himnu kao poslije moždanog udara!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija