• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

20.02.2020

17:19

BIH MORA DA SE REŠI SPOLJNOG UPLITANJA! Amabsada Rusije u Sarajevu: TRENUTNA SITUACIJA IZAZIVA ZABRINUTOST!

Balkan

BIH MORA DA SE REŠI SPOLJNOG UPLITANJA! Amabsada Rusije u Sarajevu: TRENUTNA SITUACIJA IZAZIVA ZABRINUTOST!

Podeli vest

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas povodom zajedničke izjave Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH da zastupa stav da je vreme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH, kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

- Ne možemo da ne primetimo da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povređena. Ubeđeni smo da se to ne sme zanemariti - ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa - ističe u saopštenju, prenela je RTRS.

U Ambasadi Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprineti ni jačanju međusobnog razumevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

U tom kontekstu posebnu pažnju zaslužuje tema spoljnog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda", stoji u saopštenju.

BAKIR SE SMESTIO U SRPSKU KUĆU! Dodik bez pardona: U BIH JE NA DELU OTIMAČINA NAŠE IMOVINE!

Iz ruske Ambasade ističu da je ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od spoljnjeg protektorata.

Ambasada Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu sa dejtonskim principima ravnopravosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

- Smatramo da takav postupak u trenutnim uslovima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana - ističe se u saopštenju.

Upravni odbor PIK-a izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navedeno je u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi članova Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija.

Iz PIC su dodali da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija