• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

25.02.2020

08:00 >> 13:37

AMFILOHIJE POZVAO NAROD: NE GLASAJTE ZA ĐUKANOVIĆA!

Balkan

AMFILOHIJE POZVAO NAROD: NE GLASAJTE ZA ĐUKANOVIĆA!

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC na litiji u Risnu rekao da se ne može glasati za one koji donose 'bezakone zakone'. Širom Crne Gore na protestima čak 250.000 ljudi, u Podgorici se okupilo njih 70.000!

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije pozvao je sve građane Crne Gore da ne glasaju za diktatorski režim Mila Đukanovića na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima u ovoj zemlji.

Amfilohije, koji je u nedelju predvodio litiju u Risnu kod Kotora, poručio je da se nikako ne može glasati za one koji donose 'bezakone zakone'.

Narod ga je stigao

Sporni 'zakon o slobodi veroispovesti' već dva meseca svakog četvrtka i nedelje 'izvodi' na ulice trećinu građana čitave Crne Gore, odlučnih u nameri da spreče otimanje imovine SPC. U centru Podgorice se tako u nedelju uveče okupilo čak 70.000 građana, dok je širom Crne Gore protestovalo njih oko 250.000!

Mitropolit Amfilohije naglasio je da je u Crnoj Gori bezakonje proglašeno za zakon, i to u ime naroda!?!

Đukanović: Suočavamo se sa udarima iznutra i spolja

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da se zbog 'zakona o slobodi veroispovesti' Crna Gora suočava sa udarima sa svih strana.

- Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima iznutra i spolja, kroz otvorenu spregu Crkve sa nacionalističkim vansistemskim delovanjem. Ova delovanja vernika usmerena su na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi značilo povratak na srednjovekovni sistem, u kojem je Crkva bila iznad države i građana - poručio je Đukanović. 

- Verujem da dokle god se ne skine to bezakonje da nećete naći nijednog ni Bokelja, ni Crnogorca, ni Brđanina, koji će glasati za takvo bezakonje i za one koji takvo bezakonje otimanja svetinja ustoličuju prvi put u istoriji Crne Gore. Vlast se bira da bi držala zakon, da bi donosila prave i istinske zakone, da bi čuvala narodnu dušu i negovala u narodu zajedništvo i ljubav, a ne da deli narod, da ga zavađa - rekao je Amfilohije.

Komentarišući ovu poruku, politikolog Vladislav Dajković ističe da je u pitanju glas zdravog razuma.

- Ne smemo zaboraviti da je ovaj anticrkveni zakon stvar politike. Donesen je u političkom telu kakvo je Skupština, te samo u Skupštini može biti i odbačen. Koliko god se Đukanović i njegova korumpirana klika opirali, narod je već rekao svoje, a sinoćnjih 250.000 ljudi na ulicama Crne Gore najbolja su potvrda toga. Podsećam Mila na njegovu izjavu s početka političke karijere: 'Ko god je bežao od volje naroda, narod ga je na kraju stigao' - kaže Dajković.

Glas razuma

Glavni urednik portala 'Borba' Dražen Živković naglašava da je izjava mitropolita Amfilohija u duhu svega onoga što se već dva meseca dešava u Crnoj Gori.

- Čini mi se da je ova Amfilohijeva izjava najava svega onoga što sledi. Vlast nema nameru da odustane od nakaradnog zakona, a jasno je da će Mitropolija i mitropolit biti čvrsti u nameri da, zajedno sa svojim vernim narodom, odbrane svetinje. Amfilohijev poziv da se ne glasa za DPS jasan je signal da je doskorašnja vladajuća većina sada velika manjina i da će to prvi sledeći izbori pokazati. Takođe, to znači i da će oni vernici koji su do sada pripadali DPS sigurno poslušati glas razuma mitropolita i da će okrenuti leđa Milu. A to znači samo jedno, odlazak DPS u političku istoriju - zaključuje Živković.

Sve o događajima u Crnoj Gori čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 4 godine

Milo, koji si ti manipulator. Izmišlja spoljne neprijatelje. Srbija prvenstveno nije neprijatelj Crne Gore. Uzalud ti je napor da Srbiju ubiješ u tvoje ludacke i maloumni planove ds sukobom sa izmišljenim "neprijateljem " , ostaneš na vlasti. Jasno ti je da je vrag dosao po svoje. Moraš da platiš za šverc cigareta, kokaina i ostale mafijaške radnje kojih je puna tvoja karijera. Plašiš se da će italijanske vlasti odmrznuti poternicu iz devedesetih godina kada si od zeta transa napravio bazu za sverc cigareta gliserima preko jadrana.

Monte

pre 4 godine

I šta onda ako ne glasaju i ako ode Milo? Može samo da dođe neki veći crnogorsi rodoljub od njega? Otišao vam je i ukrajinski predsednik ali su i ukrajinska i crnogorska Crkva autokefisane i uzele su svoju imovinu u svojim državama i to je rešena stvar. Sada vi možete po litijama do kraja života ako hoćete ko vam brani?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija