• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novi Standard

03.03.2020

13:15

NA PRIMERU CRNE GORE SE TEK VIDI KOLIKA JE POBEDA REPUBLIKA SRPSKA! S. Antonić: Proces emancipacije CG od Mila Đukanovića je nepovratan!

Balkan

NA PRIMERU CRNE GORE SE TEK VIDI KOLIKA JE POBEDA REPUBLIKA SRPSKA! S. Antonić: Proces emancipacije CG od Mila Đukanovića je nepovratan!

Podeli vest

Pobuna naroda u CG odveć je daleko otišla, da bi se mogla zaustaviti jeftinom hladnoratovskom propagandom. Proces emancipacije crnogorskog društva od Đukanovića je nepovratan

Kako je koncipirano najnovije propagandno „polivanje" protestnih litija u Crnoj Gori?

Krenimo od intervjua Glasu Amerike koji je, 13. februara, dao Majkl Karpenter, predstavljen kao „bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor Pen Bajden centra. Evo njegovih glavnih teza:

- „Situacija u CG je deo propagande i kampanje dezinformisanja koju vodi Rusija. (…) Postoji jasan ruski uticaj u protivljenju tom zakonu".

- „SPC je korišćena kao alat 'meke moći' za promociju srpskih i ruskih interesa u regionu"

- „CG je jedna od malobrojnih primera multietničkih demokratskih država"; međutim, „Rusija želi da smeni aktuelnu vlast i da na vlast dođu neke proruske opozicione grupe", kako bi „oslabila NATO".

Nedelju dana docnije (20. 2), za Glas Amerike govorio je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer. Evo njegovih glavnih teza.

- Bilo je mnogo dezinformacija oko zakona. Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske (medijske) posrednike. Mnogi izveštaji koje su uradile kompetentne institucije u CG, identifikovali su ogroman broj namernih dezinformacija, lažnih vesti. To je namerna provokacija i smatram da odgovornost za to najviše leži na Moskvi.

- (na pitanje: "Da li Rusija koristi SPC za promovisanje svojih interesa") "Sigurno mislim da je to rizik".
- "Rusi vide ovaj zakon kao priliku da naprave razdor između Srbije i CG, da povise tenzije. Mi (SAD) želimo da vidimo mir, harmoniju i saradnju u regionu, Rusi svakodnevno rade na tome da prodube i povećaju te razlike i podele".

Dakle, oba američka službenika iznose tri teze:
1. protestne litije izazvane su i podsticane dezinformacijama, iza kojih stoje Rusi;
2. SPC je oruđe Rusije i srpskog nacionalizma;
3. cilj je da se obori demokratija i na vlast dovedu promoskovski i probeogradski političari.

Dan posle Palmera i Đukanović je izašao s istovetnom retorikom. On dotle nije spominjao Ruse. Napadao je SPC i velikosrpski nacionalizam, ali ne i Rusiju. Istina, Ministarstvo odbrane je, 21. januara, objavilo da je „CG pod hibridnim uticajem Srbije i Rusije. Ali,  to je bila generalna konstatacija, bez direktne optužbe da Rusija stoji iza litija.

Mesec dana docnije, pošto su Karpenter i Palmer već to učinili, Milo Đukanović je po prvi put prozvao Rusiju, držeći se iste trodelne propagandne matrice:

- Organizator protesta protiv državne politke CG je SPC" (1:45). "Reč je o gruboj manipulaciji" (2:15), a „manipulacija još uvik traje" (2:56); "reč je o jednom grubom pokušaju falsifikovanja istorije i jednoj gruboj manipulaciji" (28:37).

Foto: Fotoilustracija

-„Razne strukture djeluju protiv države CG (3:25). "Prvo, reč je o prosrpskoj opoziciji" (u CG; 3:34). "Drugo, tu su centri velikosrpske politike" (4:06). "Treće, u poslednje vreme tu imamo i ruske političke interese, koji su anti-NATO interesi" (4:30-4:38);

- Kada je CG 2006. obnovila nezavisnost, vladala je poprilična harmonija u politici Istoka i Zapada, Rusije i EU/SAD. U međuvremenu, Rusija je artikulisala drugačiju, anti-NATO politiku. Sada prisustvujemo snažnoj penetraciji njihovih (ruskih - S. A) globalno političkih interesa na Zapadnom Balkanu. Zbog toga, danas, uz (1) djelovanje crnogorske opozicije, (2) velikosrpskih centara u regionu, imamo i (3) djelovanje ruske politike sa stanovišta njihovog interesa da spriječi članstvo CG u NATO, ili da revidira takvu odluku, ili da ospori punu integraciju CG u evropski i atlantski sistem vrijednosti" (4:30-5:41).

Nedelju dana posle ovog intervjua, i Rojters objavljuje izjavu Đukanovića pod naslovom "Predsednik CG optužuje Srbiju i Rusiju da potkopavaju nezavisnost CG".

- "Serijom protesta protiv Zakona,koje predvodi SPC, pokušava se dovesti u pitanje nezavisnost CG"; "Ne sumnjamo da su aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je CG takođe meta".

- "Ako se pitate da li je ovo kontinuitet (pokušaja) uništavanja Crne Gore i opstrukcija njene namjere da nastavi svoj put ka evroatlantskim integracijama, u to nema sumnje".

- "Moskva je bila nedvosmislena u pokazivanju svojih interesa u tekućem (religijskom) problemu u Crnoj Gori".

(VIDEO) SRBIJA OD IZRAELA NABAVLJA "GVOZDENU KUPOLU"!? Kad ovaj sistem uparimo sa Pancirom NAŠA VOJSKA BIĆE PREBRUTALNA!

Odmah su i beogradski atlantistički propagandisti preuzeli Karpenter-Palmerov model dezavuisanja protestnog pokreta u CG preko antirusizma. Recimo, Milivoj Bešlin:
- "Tvrdnje SPC u CG zasnovane su na falsifikatima i neistinama";
- "Protivljenje Zakonu je samo izgovor za rušenje legalne vlade i povratak CG pod okrilje Srbije";
- "Pritisak koji dolazi iz Beograda ne bi mogao da se realizuje bez patronata Rusije i njene destruktivne balkanske politike".

Ovo ubacivanje ruskog faktora u montenegrinsko-atlantističku propagandu odmah su uočili analitičari koji misle svojom glavom, i izvukli odgovarajuće konsekvence:

- "Očigledno, nije više reč o jednom zakonu, ni o veri, niti o demokratiji, čak ne ni o CG ili Kosovu; sve vreme je reč o Rusiji i borbi protiv njenog malignog uticaja, i o pacifikaciji Srbije kao navodne ispostave tog uticaja".

- „Đukanović posle razbuktavanja protesta nije ustuknuo, naprotiv, zaoštrio je retoriku protiv Srba i srpskog nacionalizma, Beograda i Moskve. Očigledno ide na iznurivanje, odnosno čeka postpeno gašenje litija i protesta u celini".

ENERGETSKI I INDUSTRIJSKI PROJEKTI RUSIJE I SRBIJE SU U MILIJARDAMA DOLARA! Turski tok, HE Đerdap jedan i dva, TE Pančevo, Železnica, Banatski dvor... SPISAK JE PODUŽI!

Jedan političar, koji ima dosta neposrednog iskustva u radu s vašingtonskom administracijom, rekao mi je: "Amerikanci ne smeju da puste Đukanovića niz vodu, mada bi to sad rado učinili. Đukanović tek što je uveo CG u NATO. Njegovo bi odbacivanje, u ovom trenutku, bilo poruka za druge političare, koji svoje zemlje guraju u NATO, da će ih se SAD lako odreći. To Vašington sebi ne sme da dozvoli!.

Foto: Informer.rs

Dakle, vraćaju nas u hladnoratovsko vreme, kada je svaki lokalni diktator mogao da optuži svoje oponente da su komunisti, dok se Vašington držao logike: „'He may be a son of a bitch, but hes our son of a bitch.

Međutim, pobuna naroda u CG odveć je daleko otišla, da bi se mogla zaustaviti jeftinom hladnoratovskom propagandom. Proces emancipacije cg. društva od Đukanovićeve autoritarne montenegrizacije ireverzibilan je. Gusenica je postala leptir, a od njega se više ne može tražiti da opet puzi.

To ne znači da je Đukanović poražen. On je digao ulog, otvoreno proglašavajući Moskvu neprijateljem. Ali, on se u svojoj osionosti namerio na mnogo više sile no što je Moskva. A tu baš ne pomaže previše vašingtonski kišobran.

Na kraju, pouka i za Srbe u BiH. Kada čovek vidi šta sve doživljavaju Srbi u uzurpiranoj Crnoj Gori, na okupiranom Kosovu, ili u Nezavisnoj Hrvatskoj 2.0, tek onda shvati kolika je zapravo pobeda stvaranje Republike Srpske. I da 23.184 borca nisu pala uzalud. Da nas ne davi još i monstrum nekakve "Bosanske pravoslavne crkve".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija