• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.03.2020

16:32

MILOV POSILNI TUŽAKAO SRBE U NATO! Priviđaju mu se devedesete, žalio se na Ruse, pa spomenuo i Republiku Srpsku! PARANOJI KRAJA NEMA...

Balkan

MILOV POSILNI TUŽAKAO SRBE U NATO! Priviđaju mu se devedesete, žalio se na Ruse, pa spomenuo i Republiku Srpsku! PARANOJI KRAJA NEMA...

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović koji važi za čoveka od poverenja predsednika Crne Gore Mikla Đukanovića, izjavio je da se zvanična Podgorica konsultuje sa saveznicima iz NATO i EU na temu Zakona o slobodi veroispovesti i da su i oni prepoznali, kako je kazao, mešanje drugih u unutrašnja pitanja Crne Gore

Darmanović je u intervjuu agenciji MINA, a prenosi portal RTCG, rekao da ti saveznici smatraju da se radi o unutrašnjem pitanju Crne Gore i da nema potrebe da se uključuju na način koji bi značio bilo kakvo arbitriranje.

"Naravno, imamo dobronamerne savete da stvari treba rešiti dijalogom, što je pravac koji smo i sami izabrali", kazao je Darmanović, koji tvrdi da su NATO i EU prepoznali, kako kaže, mešanje drugih u unutrašnje stvari Crne Gore.

Podsetio je na nedavne, kak je naveo, izjave iz Stejt departmenta o tome da je propagadni rat koji se vodi povodom Zakona pre svega koordiniran iz Moskve.

„Upravo jedna propaganda, kakvu nismo imali prilike da vidimo još od devedesetih godina, lansirana je protiv nas iz Beograda. To je očigledno kad prelistate šta sve pišu mediji u Srbiji. Imamo određene akcije i iz Republike Srpske", tvrdi Darmanović.

Kaže da Rusija, iako ima svoje očigledne interese u regionu, ovog puta nema potrebe da se vidnije angažuje.

„Jer neki naši susedi u regionu taj posao odrađuju sa mnogo više revnosti i energije nego inače, tako da Rusija može sasvim mirno da posmatra kako njeni glavni partneri ovde trenutno vode tu stvar. Verujemo da imamo snage da se sa tim izborimo, kao što je bilo više puta do sada", kazao je Darmanović.

Foto: Anel Grbović


Komentarišući izjave crkvenih velikodostojnika da je „Rusija stvarala Crnu Goru", on je ocenio da je to prilično smešna poruka.

Crnu Goru su, istakao je, stvarali njeni građani, pogotovo 2006. godine na referendumu.

„Na takve poruke jedino se mogu konstatovati činjenice - Crna Gora je članica NATO-a i buduća članica Evropske unije. Dakle sve ono protiv čega je bila ili jeste Rusija u regionu i zbog čega je pokrenula akcije protiv Crne Gore 2016. godine", naveo je Darmanović.

Crna Gora se, kako je kazao, temelji na zapadnim i evropskim vrednostima i sistemu vrednosti koji baštini Atlantska zajednica.

"Za razliku od Rusije, prema kojoj nas guraju oni koji daju takve izjave, kao na primjer mitropolit Srpske crkve koji bi rado video Crnu Goru u tom okrilju", rekao je Darmanović.

Precizirao je da je to na neki način, potvrda da za Srpsku crkvu nije problem ovaj Zakon, nego orijentacija Crne Gore, njena politika, kurs.

"Ono šta smo i šta želimo da budemo, dakle da pripadamo zapadnoj evroatlantskoj zajednici vrednostima", kazao je Darmanović.
 

Foto: Anel Grbović

Veruje, dodao je, da, kada bi vizija Crne Gore koju propagira Srpska crkva pobedila u ovoj zemlji, Crna Gora bi možda ostala nezavisna,ali bi bila pretvorena u srpsku državu što je, nakon ratova devedesetih, bitke na referendumu 2006. i pokušaja državnog udara 2016. godine, verovatno poslednji pokušaj ove vrste.

Upitan da li je realno da EU bude medijator u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti, on je rekao da nema potrebe za tim i da Crna Gora može ovo pitanje da reši sama.

"Imamo jasno razrađen sistem institucija koje mogu da reše problem bilo kog zakona. Ako neko ima problem sa bilo kojim zakonom, adresa je Ustavni sud. Osim toga, mi smo sami počeli dijalog koji je vođen na primeren način između vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori", naveo je Darmanović.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da Srbija razmatra mogućnost da prekine da zastupa Crnu Goru u zemljama u kojima Podgorica nema ambasade, odnosno da je krajnja mera izbacivanje crnogorskih diplomata iz srpskih ambasada u svetu, on je rekao da mu se to ne čini realnim.

„Prvo, crnogorskih diplomata nema u srpskim ambasadama, jer mi ne delimo diplomatska predstavništva ni sa kim, tako da nema crnogorskih diplomata u drugim ambasadama osim u našim", pojasnio je Darmanović.

On je kazao da Ugovor o konzularnom zastupanju datira iz 2013. godine, i on se regularno sprovodi, dodajući da te usluge nisu besplatne i da država koja ih pruža uzima konzularne takse.

„Ne verujem da će doći do prekida tog aranžmana, a ako bi zaista došlo do takve situacije, mi bismo imali druge partnere za taj posao, koji je zapravo konzularna zaštita crnogorskih državljana u zemljama u kojima Crna Gora nema diplomatska predstavništva. Zaista ne verujem da je ta informacija realna, ali ukoliko jeste - mi smo za takvu situaciju spremni", zaključio je Darmanović.

Sve o događajima u Crnoj Gori čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija