• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.03.2020

15:23

AMFILOHIJE REAGOVAO NA MARKOVIĆEVU DVOSTRUKU IGRU: Diskriminatorski zakon se već primenjuje, a vlast sprovodi represiju nad sveštenstvom!

Balkan

AMFILOHIJE REAGOVAO NA MARKOVIĆEVU DVOSTRUKU IGRU: Diskriminatorski zakon se već primenjuje, a vlast sprovodi represiju nad sveštenstvom!

Podeli vest

Mitropolit Amfilohije obavestio je premijera Duška Markovića o članovima tima za nastavak dijaloga na ekspertskom nivou o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti i izrazio zabrinutost zbog, kako kaže, činjenice da je diskriminatorski Zakon o kojem treba da razgovaraju - već počeo da se sprovodi!

U saopštenju Mitropolije dostavljenom Tanjugu, mitropolit ističe da, pritom, ima u vidu obraćanje javnosti Uprave za imovinu, koja prejudicira ishode tih postupaka, kao i da se već sprovode represivne mere prema sveštenstvu i monaštvu.

"Takođe, ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu delatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine", naveo je mitropolit.

Ukazao je da to nije dobra atmosfera za razgovor, te da se nada da će sa svoje strane Marković učiniti sve potrebno da spreči nastavak takvog zaoštravanja sa strane države.

"Bog nam je svedok da Crkva ne želi, niti podstiče nikakvu radikalizaciju", poručio je Amfilohije.

On je Markoviću zamerio da je prošlo dosta vremena od njihovog prethodnog susreta do sastanka, koji će biti održan 11. marta.

 

Foto: Anel Grbović

U pismu upućenom Markoviću, Amfilohije kaže da je MCP ranije očekivala poziv za nastavak dijalog, te podseća da su prošle četiri sedmice od njihovog susreta, što je, kako kaže, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period.

Markovića je obavestio da je odlukom saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine: protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke: advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

Oni imaju nadležnost da sa timom vlade vode stručne pregovore o predmetnom Zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savet, naveo je mitropolit i dodao da je prihvaćen predloženi termin za sastanak eksperata.

Sve o događajima u Crnoj Gori čitajte OVDE.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija