• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.05.2020

15:36

PUPOVAC POSLE USTAŠKOG INCIDENTA U OKUČANIMA: Distanciranje od "za dom spremni" dobro za Hrvatsku

Balkan

PUPOVAC POSLE USTAŠKOG INCIDENTA U OKUČANIMA: Distanciranje od "za dom spremni" dobro za Hrvatsku

Podeli vest

Poslanik u Hrvatskom saboru i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je danas, povodom incidenta u Okučanima, da ko god se distancira od ustaškog pokliča "za dom spremni", napravio je dobro za Hrvatsku

Pupovac je u telefonskoj izjavi za zagrebačku N1 televiziju komentarisao incident u Okučanima gde je tokom obeležavanja vojno-policijske akcije Bljesak istaknut ustašni poklič, a zbog čega je predsednik Zoran Milanović napustio skup.

"Pozdrav ''za dom spremni'' je pozdrav koji ne bi trebao da bude prisutan ni na komemoracijama, ni na bilo kojim drugim mestima jer je najdirektnije povezan s ustaškim pokretom i NDH koja ne bi trebalo da ima nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom Hrvatskom", kazao je Pupovac.

Dodao je da "za dom spremni" ne može imati pravo javnosti, jer, kako objašnjava, taj pozdrav može biti iistorijska činjenica i to jeste i u Drugom svetskom ratu i u Domovinskom ratu, "ali njegova legalizacija i i legitimisanje na svečanostima, komemoracijama i bilo kojim drugim događajima je nešto što najdirektnije današnju Hrvatsku povezuje s ustaškom tvorevinom NDH".



Očigledno je, dodao je Pupovac, da će se o tom pitanju i problemu raspravljati i da je potrebno doneti zakonsku regulativu u kojoj će se ustaška znamenja i pozdravi smestiti u granice zakona.

"Sada toga nema, imamo samo sentimente, političke stavove i procene ša je za nekog dobro, šta za nekoga nije - u stranačkom, političkom i drugom smislu", kazao je.

Govoreći o tome kako se Milanović, a kako premijer Andrej Plenković odnose prema tom pitanju, Pupovac kaže da polemika između predsednika i premijera oko ovog pitanja za sada ima karakter u kojem se pazi da se to ne pretvori u dublji sukob.

"To znači da barem jedna strana - a zasad mi se čini i obe strane - nastoje da se Hrvatska ne uvalja dublje u blato te ustaške tradicije koja se do današnjeg dana zadržala u Hrvatskoj", naveo je Pupovac.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milosobilic1389

pre 3 godine

Хрватска без УСТАШКЕ (нацистичке!) ИДЕОЛОГИЈЕ..? Чисто сумњам... То је ... - УТОПИЈА...!!

Era

pre 3 godine

Ja stvarno neznam šta vi očekujete od ustaša, daj ljudi dozovite se pameti, oni su genetski takvi i tu popravke nema , jedino....

Mauser

pre 3 godine

Tebe su tvoji roditelji napravili iz zajebancije, to je tvoja genetska greška.

rade

pre 3 godine

Ko je naivan i ko zeli neka vjeruje da su se preko noci prodobrili.Svaki put kad smo im oprostoli oni su nas ponovo ubijali.Sad pocinje turisticka sezona pa poletimo da im popravimo BDP

DODIK: Dobar potez Milanovića za normalizovanje odnosa
Balkan

DODIK: Dobar potez Milanovića za normalizovanje odnosa

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Bosanskoj Gradiški da mu je drago što je hrvatski predsednik Zoran Milanović napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, zbog isticanja ustaškog pokliča "za dom spremni"

01.05.2020

12:42

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija