• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2020

08:28

SVETSKI MEDIJI O MILOGORSKOJ REPRESIJI! Vlada Crne Gore rešila da se obračuna sa vernicima!

Balkan

SVETSKI MEDIJI O MILOGORSKOJ REPRESIJI! Vlada Crne Gore rešila da se obračuna sa vernicima!

Podeli vest

Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvestile su u sredu uveče o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama

- Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje - navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC.

 

 

Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU.

SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe. Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšseni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšići i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 3 godine

E, kad je najveće demokratsko dostignuće biti članica NATO, onda i osuda necivilizacijskog ponašanja i brutalnosti policije mora da ima prizvuk pohvale. Pohvale ludosti. Samo ne znam dali je u onih 620000 uračunata i ona polovina koja živi u Srbiji.

ponosanS

pre 3 godine

SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters. Ima pravoslavnih vernika i u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Albaniji, Rmuniji koji pripadaju SAPC, ne sme se dozvoliti da svet misli kako nas tamo nema. Ovo sto se desava u C.Gori ima miris zapadne kuhinje, ukus milosrdnog andjela a mirise na jos. Samo naivan covek moze da veruje da je ovo smislio milogorski narod. Djukanovic samo izvrsava sto mu gospoda poslodavci narede a cilj je po svaku cenu izazvati Srbiju i srpski narod da zapocne neki sukob. NATO bi tad ucinio sto nije moga 1999.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija