• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.05.2020

09:23

OD NDH KRVNIKA NIKAD MUČENIKA! Ne prestaju sramni pokušaji rehabilitacije ustaških zločinaca - blajbruška komemoracija danas u tri države, NAPETO U SARAJEVU!

Balkan

OD NDH KRVNIKA NIKAD MUČENIKA! Ne prestaju sramni pokušaji rehabilitacije ustaških zločinaca - blajbruška komemoracija danas u tri države, NAPETO U SARAJEVU!

Podeli vest

Zbog pandemije koronavirusa ove godine na Blajburskom polju u Austriji neće biti održana tradicionalna komemoracija tzv. blajburškim žrtvama na kraju Drugog svetskog rata, ali će danas praktično istovremeno biti održane tri mise - u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu

Organizator je, kao i obično, tzv. Počasni blajburški vod, uz suorganizaciju Katoličke crkve, dok je pokrovitelj Hrvatski sabor. U Zagrebu će se u ime države i u prisustvu predsednika Sabora Gordana Jandrokovića venci polagati na Mirogoju.

U 10 časova biće održano polaganje venaca kod spomenika na Blajburškom polju u ime državne vlasti Hrvatske i Počasnog blajburškog voda. Sat vremena kasnije na groblju Mirogoj u Zagrebu biće održana molitva i polaganje venaca u ime državne delagacije.

U podne će u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu biti održana misa, uz stroge mere popisane zbog epidemiološke situacije. Misu će predvoditi kardinal Vinko Pujić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Sarajevu potvrdilo je da će zbog najavljene mise danas biti pojačane mere bezbednosti u glavnom gradu BiH, uključujući ograničenja kretanja u okolini katedrale. Prilaz katedrali vozilima, ali i pešacima, biće onemogućen od 9 sati ujutru do završetka mise.

Najava skupa u Sarajevu izazvala je burna reagovanja stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca, koji su to osudili smatrajući da se time kreira nova istorija i vrši revizija činjenica o Drugom svetskom ratu.

Brojne nevladine organizacije, ali i političke stranke iz BiH, pozvale su građane Sarajeva na protestna okupljanja u vreme služenja mise, koju su ocenili kao politički događaj čiji je cilj rehabilitovanje ustaškog režima i NDH.

Savez udruženja boraca antifašističkog rata (SABNOR) pozvao je svoje simpatizere da se danas okupe ispred parlamenta BiH, gde je u Drugom svetskom ratu bio drvored na kojem su ustaše vešale građane Sarajeva.

 

 

Takođe, policija austrijske pokrajine Koruška potvrdila je da su prijavljene dve demonstracije protiv polaganja venaca u Blajburgu.

Svetski jevrejski kongres (SJK) je izjavom potpisanom u Njujorku oštro osudio održavanje mise tzv. žrtvama Blajburga 16. maja u Sarajevu, uz ocenu da je reč o odavanju počasti i pripadnicima ustaškog pokreta koji su u maju 1945. položili oružje.

Istoričar Ivo Goldštajn kaže da se na tim komemoracjama na Blajburškom polju govorilo da je reč o “stradaloj hrvatskoj vojsci”, što, kako kaže, nije tačno, već je reč o oružanim snagama kvislinške ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u Drugom svetskom ratu.

Prema hrvatskom Ustavu, kaže Goldštajn za portal nedeljnika "Novosti", tada su hrvatska vojska moglii biti samo partizani.

 

Foto: Tanjug/AP

"I dok je ranijih godina pažnja javnosti bila usmerevana na dekor - znakovlje, kape i pozdrave - sam program komemoracije ocrtava istorijski fundamentalno smušen i faktički pogrešan, a moralno i politički zloćudan odnos Hrvatske prema događajima iz maja 1945. I to počevši od nacionalnog prideva u sintagmi ''Hrvatski krsni put'', kojim se vojsku genocidne tvorevine izjednačava s nacijom, dok se pojmom ''krsni put'' implicira pravednost njenih pripadnika, od kojih su mnogi bili monstruozni zločinci - poput jasenovačkih koljača Ivice Matkovića ili Dragutina Pudića-Paralize - dok se čitavom stradanju daju parareligijske konotacije”, objašnjava Goldštajn.

Ukazuje da je Počasni blajburški vod udruženje posvećeno rehabilitaciji ustaške NDH i prikrivanju njenih zločina.

“Njen predsednik Vice Vukojević je tvrdio da su (zloglasnim koncentracionom logorom) Jasenovcem upravljali Jevreji, a za glavnog operativca Božu Vukušića ''okupacija je trajala od ''45. do ''90.'' O kakvoj se kaljuži radi, govori to da je Vukušić odsedeo 7,5 godina u nemačkom zatvoru zbog naređivanja ubistva jednog gastarbajtera: da sve bude apsurdnije, i njega i Vukojevića dovodi se u kontekst saradnje s jugoslavenskom obaveštajnom službom”, objašnjava Goldštajn.
 

 

Prema njegovim rečima, takvu istorijsku travestiju podržava i overava najviša predstavnička institucija hrvatskih građana, Sabor, a blagosilja Katolička crkva.

“Dakle, manifestaciju koju je predsednik Dokumentacijskog arhiva austrijskog pokreta otpora Rudolf Edlinger nazvao ''najvećim fašističkim skupom u Evropi''. Moglo bi se tvrditi da komemoracija u dosadašnjem obliku i po svojim organizatorima nije protivna samo istorijskim faktima, nego i Ustavu RH, koji državu definiše kao sledbenicu ZAVNOH-a - dok Počasni blajburški vod identitet današnje Republike više vidi u kontinuitetu sa zločinačkom NDH”, ističe Goldštajn.

Još je gore, navodi, to što je takve stavove rečima i simboličnim gestima iskazivao niz državnih zvaničnika.

Podseća da je donedavna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović prošlogodišnju posetu Blajburgu stavila u kontekst"''Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost".

Goldštajn upozorava da se veoma veliki korpus laži nagomilao u vezi sa Blajburgom.

“Počnimo od činjenice da se na komemoracijama govorilo da je reč o stradaloj hrvatskoj vojsci. To nije hrvatska vojska, nego oružane snage NDH. Prema Ustavu, hrvatska vojska tada mogu biti samo partizani - ako je ZAVNOH temelj hrvatske državnosti, onda je hrvatska i oružana sila koja ga je omogućila”, ističe Goldštajn.
 

Foto: AP/printscreen

Ivo Goldštajn

Tu je, dodaje, niz drugih laži, kao na primer da su masovno ubijani civili ili žene i deca.

“Smisao tih mistifikacija je relativizacija zločinačkog karaktera NDH i na neki način amnestiranje od njenih zločina”, ističe Goldštjan.

Ovaj istoričar ističe i da mitologizacija “Blajburške tragedije” falsifikuje čak i geografiju.

“Dok o tragediji u određenom smislu jeste reč, pojam je promašen zemljopisno jer pored samog Blajburga ubijanja uglavnom nije bilo. Revizionisti ''tragedijom'' verovatno smatraju kapitulaciju vojske NDH, na koju su 15. maja, suočeni sa odbijanjem Britanaca da prihvate masu kvislinga i civila - što nije bila ''izdaja'' nego čin dosledan dogovoru saveznika - u dvorcu pored Blajburga bili prisiljeni predstavnici vojske NDH”, ističe Goldštajn.

Podseća da takva situacija, što se zvaničnog sećanja na Blajburg tiče, vlada još od devedesetih, kada je tada i sada vladajuća Hrvatska demokratska zajednice (HDZ) uvela spomendan.

“O ideološkoj kapitulaciji opozicije dovoljno govori činjenica da je pokroviteljstvo Sabora uvedeno 2000. u vreme (socijaldemokratske) Račanove vlade; s druge strane, Stipi Mesiću nikad nije palo na pamet da ode u Blajburg. Treba istaći da je vlada Zorana Milanovića ukinula saborski patronat u periodu od 2011. do 2016. kada ga je HDZ opet vratio”, naveo je Goldštajn.
 

Foto: Tanjug

On je podsetio da je Milanović kao premijer vence polagao u Teznom, gde, kako kaže, zaista jesu masovno i sistematski ubijani razoružani ustaše i viši domobranski oficiri, dok je za Blajburg govorio da tamo idu oni koji ''žale Luburića i Pavelića''.

Iako je, podseća, Milanović 2008. ipak bio u Blajburgu, uvek je govorio da je reč o ratnom zločinu koji je okaljao pravednu antifašističku borbu.

Podsetimo, u završnoj akciji oslobađanja Jugoslavije od fašizma 11. maja 1945. godine 36. divizija Jugoslovenske armije zarobila je veliki broj ustaško-domobranskih snaga.

Predajom neprijateljske grupacije od oko 30.000 vojnika, najviše ustaša i domobrana, 15. maja 1945. konačno je bio završen Drugi svetski rat u Jugoslaviji.

Pred početak razbijanja SFR Jugoslavije, odnosno od 1990. godine do danas u novoj Hrvatskoj propagandi je iskonstruisan tzv. "Blajburški pokolj" ustaša i domobrana, za koji nema dokaza.

Godinama unazad, komemoracije na Blajburškom polju u Austriji, na kojima redovno prisustvuje po nekoliko hiljada ljudi, izazivale su brojne kontroverze. Dok je za jedne to odavanje počasti ubijenim civilima i vojnicima tzv. NDH, za druge je najveći fašistički skup u Evropi.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ponosanS

pre 3 godine

Izgleda da samo mi i jevreji shvatamo da je danasnja Hrvatska naslednica NDH-a. Stvorena na ustaskom kamenu temeljcu a to ptroizilazi iz njihove politike koji danas odaju pocast ustasama. Nacija se sama poistovecuje sa ustastvom i zlocincima kroz krizni put i mise, kroz svoju katolicku crkvu. I onda su im svi drugi krivi kad kazemo da je Hrvatska stvorena na ustaskim temeljima, na mrznji do drugih naroda i vera, na zlocinima. Da li ste primetili da se narod u Hrvatskoj uopste ne buni, ne organizuje demonstracije, prihvata ustase kao svoju vojsku i svoje oslobodioce dok ono malo partizana potpuno obespravljuje. Najvise bode u oci sto se nemci, austrijanci i italijani slazu sa tom ceremonijom, precutkuju i prave se kao da se nista ne desava.

Marko

pre 3 godine

A pazite Sarajevo koji se lazno protivi ustaskom ideologijom i blajbruske komemoracije, kada vrlo dobro znamo da su Bosnjaci masovno saradjivali sa hitlerskom vojskom pogotovo kada su i tekako masovno isli u drobrovoljce u SS-Handzar Diviziji i takodje masovno pripadali ustaskom vojskom u Bosni, bolje receno u Bosni vecinom ustasi su pripadali Bosnjackom narodu, sto u prevodu znaci da su Bosnjaci i tekako umesani u genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. A ni danas nama sole pamet o Srebrenicu, oni nemaju stida da nam pricaju o nekakvom genocidnom srpskom narodu, pa to je jako degutantno i vrhunac ustastva, da preci fasiste i naciste sole pamet nama.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija