• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

25.05.2020

19:08

Crna Gora nije “otvorila granice svima osim Srbima i Srbiji” (ISPRAVKA)

Politika

Crna Gora nije “otvorila granice svima osim Srbima i Srbiji” (ISPRAVKA)

Podeli vest

Odluka crnogorske vlade da ova zemlja od 1. juna otvori granice za građane devet evropskih zemalja, no ne i za građane Srbije i BiH, na nekim portalima je protumačena kao odluka Crne Gore da “otvori granice svima osim Srbima”

Tvrdnje da je Crna Gora otvorila granice za sve “osim za Srbiju i/ili Republiku Srpsku”, koje su objavljene u naslovima brojnih portala, nisu tačne - što se vidi i iz samog članka kojeg su ovi portali prenijeli sa stranice RTCG:

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je danas da će Crna Gora, u skladu sa odgovarajućom procenom u vezi sa epidemijom korona virusa, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje. Marković je na pres konferenciji u Podgorici rekao da će kriterijum biti najmanje 25 obolelih na 100.000 stanovnika, prenosi RTCG. On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom. 

Granica Crne Gore je, dakle, otvorena za samo devet evropskih zemalja, a ne za sve osim za Srbiju i Republiku Srpsku.

Dalje, tvrdnja da Crna Gora dozvoljava ulazak svima “osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske”, jednako je netačna, budući da se odluka odnosi na države, a ne na narode ili bilo koje etničke grupe. Dodatno, isticanje Republike Srpske u ovakvim naslovima predstavlja posebno besmislenu tvrdnju, jer stvara utisak da se odluka odnosi samo na građane/ke RS, ali ne i na ostale građane/ke Bosne i Hercegovine - države čiji je RS dio. 

Posebno je manipulativna tvrdnja objavljena na portalu Snews, koja eksplicitno spominje da “građani Srbije i eniteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini od 1. juna neće moći da putuju u Crnu Goru”. Ova tvrdnja, koja se nalazi u samom uvodu članka, ostavlja dojam da se radi o konkretnoj odluci crnogorske vlade da građanima/kama Srbije i Republike Srpske zabrani ulazaku zemlju, što nije tačno. 

Tvrdnja da Crna Gora ne otvara granice sa Srbijom "zbog srpske crkve", koju je objavio isti portal, predstavlja parafraziu izjave Ivice Dačića koju je 25.5. objavio Blic. Međutim, u naslovu ovog članka nije naznačeno da se radi o njegovoj izjavi, pa isti ostavlja dojam da se radi o odluci crnogorskih vlasti - što, također, nije istina. 

Ni tvrdnja iz naslova portala Alo prema kojoj "Podgorica koristi koronu za prisilnu asmilaciju" u samom članku nije nikako obrazložena, te nije jasno na šta se ona konkretno odnosi, niti kako je povezana sa izvještajem o odluci crnogorske vlade. 

Činjenica jeste da bi, prema kriteriju kojeg je Marković naveo, i neke druge zemlje trebale biti na ovom spisku, prije svega BiH koja ima oko 16 oboljelih na 100.000 stanovnika, ali na primjer i Slovačka te Sjeverna Makedonija koje također imaju manje od 25 oboljelih na sto hiljada stanovnika. Također, prema podacima sa iste stranice, Poljska (čiji građani od 1. juna mogu putovati u Crnu Goru), trenutno ima oko 28 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

Sudeći prema tome, jasno je da vlada Crne Gore ovaj kriterij ne primjenjuje dosljedno, no i dalje je sigurno da ni Srbija ni BiH nisu jedine države prema kojima Crna Gora ne otvara granice 1. juna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 3 godine

BAŠ SU ME NASEKIRALI. HA, HA, HA.... MA NE MORAJU NIKAD DA ME PUSTE TAMO JER NEMAM NI NAMERU DA TAMO VIŠE IDEM. SAMO SAM ZA RECIPROCITET. I JA NJIMA KAKO ONI MENI.

Briga

pre 3 godine

Crna gora ima morske luke za transport robe iz i u ceo svet tako da su svaki problemi i zastoji na granicama velika šteta za Srbiju.

mikabg

pre 3 godine

Postoje i druge luke u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj,.......

Takse

pre 3 godine

Treba samo lupat takse Srbiji ovako ko Kosovo i CG da ih lupi zbog autokefisanja CPC pa će onda i Makedonija da ih lupi zbog autokefisanja MPC i šećer na kraju i RH da ih lupi zbog autokefisanja HPC...stavit Srbiju u kompletnu izolaciju i.

Sladjan

pre 3 godine

Podrska.....nikada nemoj otvoriti molim te!!!!!ko drugi dolazi na more osim glupih Srba!!!!!

Djole

pre 3 godine

Hvala ti Milo ti ove nase ucis pameti! Svaka ti bila zlatna! Pa ti ucini vise da srbi sacuvaju svoj ponos nego bilo ko drugi! Hvala ti!

Amater

pre 3 godine

OVO NAMA IDE U PRILOG JOS SAMO DA OTERAMO IZ SRBIJE NAZAD U CRNU GORU KRIMINALCE I DILERE....I RAZNE PROBISVETE.

Vlado

pre 3 godine

Baš ste vi "korona fri", vi ste "pamet fri". Nemojte da lažete svet, jer niste ni imali dovoljno testova da vršite testiranje većeg broja stanovništva. Da ste radili nekoliko hiljada testova dnevno kao Srbija, onda bi se videlo koliko imate bolesnih.

Vlada

pre 3 godine

Pa ni ja ne bih dozvolio...svugde Korona prosla samo kod nas nije. Vidim sad testiraju sam po 2000 da ne bi bile vise stotine zarazenih nego kao 37...67... Prekjuce covek iz Cuprije umro uvece a oni kazu nema mrtvih. Jasno li vam je zasto nema za Srbe??? U Hrvatskoj samo jedan zarazen...Slovenija nema, Cg nema...a kod nas stotine.

ringispil

pre 3 godine

Milove odluke ne cude cudi NAROD koji to sve trpi. Sto se Srbije tice lako je doci do cifre koliko nas je kostala Crna gora. Sledece Milovo ludilo ce biti naplata ratne / nepostojece / stete od Srbije. Nasa drzava samo brine o svom narodu u rasejanju i Srbiji tako sto samo DERE KOZU narodu i zamagljuje vec maglovitu sudbinu. Sto se ne pleni imovina mafijasa i politicara iz CG. Sta traze po SRbiji i Beogradu. Stek stanovi, stambene zgrade i ko zna sta jos. Mila mafija drzi na vlasti a najveci udarac za mafiju je oduzimanje novca i prljavog kapitala. Sto se tice CG mora tamo idu samo idioti koji pored kriminalne usluge GRATIS dobijaju i crevne bolesti.

Crna Gora

pre 3 godine

Ne shvatajte to lično. Epidemija je, zabranjen je ulazak iz zemalja koje imaju veliki broj gubavaca. Suprotno onome što se kod vas priča, Srbija je najgora u regionu po broju zaraženih. Osim mentalnog zagađenja koje dolazi sa te strane, sada je realna i epidemiološka opasnost iz Srbije.

Rade

pre 3 godine

Pa kod vas nije testirano mesečno koliko je u Srbiji za jedan dan! Stvarno ste "free" od razuma! Čuvaj ti tvog mila, nek ti je sa srećom!

Iza ograde

pre 3 godine

Toooo Milo, care! Tako se to radi! Milo zelim ti jos 100 godina da budes vodja!

Penzioner

pre 3 godine

Zahtevam od Srpske vlade da uvede ricipročne mere za državljane Crne gore!

zoki

pre 3 godine

NERAZUMEM ZASTO SRBIJA NE ZABRANI CRNOGORCIMA ULAZ U SRBIJU ??? PA NISMO MI MANJE VREDNI - ILI MOZDA JESMO ???

alen

pre 3 godine

Nemojte zaobilaziti istinu. Svim državljanima Bosne i Hercegovine je zabranjen ulaz. Pozdrav

grof01

pre 3 godine

Niko od srba u BiH nemože u CG! Zbog srba ispaštaju i Bošnjaci i ostali!!!! Niko ne #voli# srbe,osim rusa koji srbiju koriste kao guberniju u srcu zapada....još neko vrijeme"!

Miloš

pre 3 godine

Jadan je taj narod sa tom budalom, ali ni on neće dugo

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija