• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

02.06.2020

12:28

AUSTRIJSKI MEDIJI POKOPALI HRVATSKU: Gore je nego u ratu! Turistička mesta prazna, nema gostiju, lavina otkaza tek dolazi...

Balkan

AUSTRIJSKI MEDIJI POKOPALI HRVATSKU: Gore je nego u ratu! Turistička mesta prazna, nema gostiju, lavina otkaza tek dolazi...

Podeli vest

Austrijski ist Die Presse i nemački Rheinische Post (RP) objavili su članak novinara Tomasa Rosera pod naslovom "Hrvatska: Gore nego u ratu", koji se bavi izazovima ove turističke sezone u Hrvatskoj

 "Kriza je od turizma zavisnu Hrvatsku udarila punom snagom", konstatuje se u članku, u kojem se ističe da bi dugoročno to moglo biti dobro za Hrvatsku.

Na početku članka se opisuje prazna Opatija, koja je u ovo vreme već puna turista. “Proleće u Opatiji je uvek lepo, ali ove godine je bilo čudno bez gostiju”, kaže Radovan Lazić iz hotela Adriatic, koji dodaje da je i tokom rata u hotelu bilo ljudi, bile su tu smeštene izbeglice, ali da za vreme pandemije nije bilo baš nikoga.

Foto: Printskrin /Die Presse

"Otkazivanje rezervacija, finansijski pritisak raste, nesigurnost je sve veća - sve to uznemirava ljude", opisuje Lazić atmosferu u hotelijerskoj branši. 

Nijedna evropska zemlja nije toliko zavisna od turista kao Hrvatska, ističe se da je prihod od turizma skoro petina BDP-a. “Kriza koju je izazvao koronavirus stoga je najnoviju članicu EU pogodila kao nijednu drugu: prema procenama Bečkog instituta, Hrvatska će imati pad ekonomije od 11 posto”, objavili su Die Presse i RP.

Hrvatski Jadran će od 15. juna biti zvanično otvoren za turiste, a za jesen se prebacuju kongresna okupljanja koja su bila zakazana za proleće. 

U članku se navodi i drugačiji primer iz hrvatske privrede, a to je Varteks, kojem je "nakon duge krize prošle godine novi kapital dao život", a sada se uz odela od tvida šiju i zaštitne maske.

Foto: Printskrin /Rheinische post

Predsednik uprave Tomislav Babić ne gleda pesimistično u budućnost, navodi se u članku. Babić smatra da će se proizvodnja vratiti iz Azije u Evropu. "Proizvodimo za tržište koje nam je blizu pa tako možemo brzo da reagujemo na trendove, za razliku od konkurencije koja uvozi svu svoju robu", kaže Babić.

Ističe se da bi Balkan mogao možda da profitira od prekida lanaca snabdevanja tokom pandemije jer će sada evropske zemlje hteti da imaju proizvodnju u blizini umesto u Aziji, a na Balkanu ima radne snage. Plate isto nisu visoke, dodaje se.

"Hrvatskoj je nakon krize 2008. trebalo pola decenije da se vrati privrednom rastu. Ovaj put bi moglo ići brže: već za 2021. se predviđa rast od 4 posto", stoji u članku, u kojemu se konstatuje da će trebati nekoliko godina da se nadoknadi ovogodišnji minus. Zaduženje države će se pak popeti na 90 posto pa postoji mogućnost “da se najmlađa članica opet ne uspe da se približi EU-proseku, već završi na podu”.

Spominje se i otkazivanje Evropske prestonice kulture u Rijeci kao još jedan udarac za Hrvatsku.

Naročito je problem nezaposlenost, koja se od marta do maja povećala za 32,4 posto. Trenutni broj od 160.000 nezaposlenih mogao bi da se udvostruči do kraja godine, navodi se u članku koji potpisuje dopisnik Tomas Roser. Na kraju citira Index i upozorenje da “lavina otkaza tek dolazi”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Da mi je biti Ajkula

pre 3 godine

Ovo su preuzeli sa hrvatskog jugoindeksa od pre mesec dana a sada su Hrvatima već danima gužve na granici i destinacije se pune a još će imati super sezonu kako se najavljuju vrućine za celo leto....sve ćemo mi to videti na kraju kako će i šta će biti ko i prošle godine kad je sezona propadala zbog ajkula i kanalizacije pa je bila njabolja u istoriji....

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59