• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.06.2020

07:10

PUTIN SPREMIO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA HRVATE! U Zagreb za ambasadora šalje OSVEDOČENOG PRIJATELJA SRBA, karijernog diplomatu bez dlake na jeziku koji se DRUŽI S AMFILOHIJEM!

Balkan

PUTIN SPREMIO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA HRVATE! U Zagreb za ambasadora šalje OSVEDOČENOG PRIJATELJA SRBA, karijernog diplomatu bez dlake na jeziku koji se DRUŽI S AMFILOHIJEM!

Podeli vest

Nesterenko je u svim istupima veličao vekovno rusko-srpsko prijateljstvo, a posebno je napomenuo kako je od svih zemalja bivše Jugoslavije jedino Srbija pravi ruski prijatelj i da uvek mogu da računaju na nju u bilo kom pogledu

Karijerni ruski diplomata Andrej Nesterenko trebalo bi da bude postavljen za ambasadora Ruske Federacije u Hrvatskoj. Iako ta vest još nije zvanično potvrđena, u hrvatskim medijima se sa dozom zabrinutosti najavljuje da će Nesterenko, "osvedočeni prijatelj Srba", već za nekoliko dana doći u Hrvatsku kako bi na mestu ambasadora zamenio Anvara Azimova.

Andrej Nesterenko ima impozantnu diplomatsku karijeru koja je počela još u Sovjetskom Savezu. U visoke diplomatske škole upisao ga je otac Aleksej Efremovič Nesterenko koji je tokom svoje karijere bio ambasador SSSR-a u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i zamenik predsednika Ujedinjenih nacija. 

Nesterenko je poznat po veoma direktnim izjavama, bez rukavica, pa mnogi misle da on zapravo saopštava ono što predsednik Rusije Vladimir Putin misli.

S veoma dobrim vezama u diplomatskom svetu Sovjetskog Saveza Nesterenko već 1978. postaje treći sekretar Stalne misije SSSR-a pri Ujedinjenim nacijama, da bi u deset godina karijere u Njujorku dogurao do prvog sekretara misije. Raspad Sovjetskog Saveza zatekao ga je na mestu prvog sekretara Generalnog sekretarijata Ministarstva spoljnih poslova SSSR-a, da bi nakon raspada države postao savetnik ruske ambasade u Velikoj Britaniji.

Potom je povučen u zemlju, gde je bio šef raznih odseka u matičnom ministarstvu, da bi na kraju bio postavljen za ruskog ambasadora na Kipru, gde je naglašavao da Kipar ponovno treba da bude ujedinjen.

Foto: printskrin Youtube

Nakon Kipra postaje portparol Ministarstva spoljnih poslova, a iz tog perioda pamte se njegove oštre izjave vezane za rusko-ukrajinsku krizu, a na međunarodnom planu često se borio protiv sankcija koje su nametnute Iranu. Nije birao reči u osudama vlada u baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji koje je prozivao za marginalizaciju i sistematsko šikaniranje ruske manjine.

Nesterenko je osvedočeni prijatelj Srba i Srbije. U svim istupima veličao je vekovno rusko-srpsko prijateljstvo, a posebno je napomenuo kako je od svih zemalja bivše Jugoslavije jedino Srbija pravi ruski prijatelj i da uvek mogu da računaju na nju u bilo kom pogledu.

Foto: printskrin Youtube

Tokom službovanja na mestu ambasadora u Crnoj Gori u period uod 2011. do 2015. godine Nesterenko se često družio s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem,a milogorske vlasti mu nikada nisu oprostile što je uvek imao vremena da se sretne sa predstavnicima opozicionih, prosrpskih stranaka u Crnoj Gori.

Ambasador je pregovarao s crnogorskom vladom kako bi im se ustupila luka Bar koju bi koristili kao bazu za svoju ratnu mornaricu. Objašnjavao kako bi to bilo samo privremeno rešenje jer je zbog rata u Siriji ugrožena luka Tartus. Rekao je da će se ruske vojne snage povući istog trena kada se smiri situacija u ratom poharanoj Siriji. Ipak, vlast Mila Đukanovića odbila je takvu ponudu.

Kasnije je Nesterenko ublažio svoje zahteve, rekavši kako bi ruski ratni brodovi dolazili samo u humanitarnim misijama i zadržavali se maksimalno 72 sata. Ni tu inicijativu Crnogorci nisu prihvatili. 

Ruski ambasador bio je zatečen takvim odgovorom i izjavio je da su Crnogorci prešli crvenu liniju koju Moskva više neće tolerisati. Za vreme Nesterenkove diplomatske misije u Crnoj Gori odnosi te zemlje s Rusijom bili su na veoma niskom nivou, pre svega zbog jakog NATO lobija.

Kad je Crna Gora ušla u NATO, Nesterenko je poručio da taj savez zemlji neće doneti mir nego rat, da od njega neće imati nikakve ekonomske koristi već samo neizmernu štetu i da su tim činom pljunuli u lice Rusiji i svemu što je u istoriji ta zemlja učinila za njih i njihov narod. Na kraju svog izlaganja napomenuo je kako mu je iskreno žao Crnogoraca koji ne dele mišljenje svoje vlade što će ispaštati jer ta zemlja više neće moći da računa na ruska ulaganja, kao ni na ruske turiste.

NATO aktivisti u Crnoj Gori nisu Nesterenku to zaboravili. Kako se bližio njegov odlazak s ambasadorskog mesta u Podgorici, cela zemlja osvanula je u bilbordima i plakatima na kojima je na ruskom jeziku pisalo: “Poštovani gospodine Nesterenko, hvala vam na preporukama za članstvo u NATO-savezu. Poručujemo vam, dalje ruke od naše zemlje. Predlažemo da se odmorite na našim lepim obalama i srećan vam put”, stajalo je poruci s potpisom "Suverene Crne Gore".

Moskva je ovaj potez nazvala "nepismenim i necivilizovanim činom".

"Ovaj način obraćanja je necivilizovan, a uzgred i nepismen. Savetovao bih autore da bolje nauče ruski jezik i obrate pažnju na gramatičke greške", pisalo je u saopštenju zvaničnog Kremlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija