• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2020

12:40

AMFILOHIJE I EPISKOPI RASKRINKALI MARKOVIĆEVE LAŽI: Nisu spominjali obustavu Zakona o verskim slobodama, koriste virus za vlastoljublje i privatizaciju!

Balkan

AMFILOHIJE I EPISKOPI RASKRINKALI MARKOVIĆEVE LAŽI: Nisu spominjali obustavu Zakona o verskim slobodama, koriste virus za vlastoljublje i privatizaciju!

Podeli vest

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori sinoć kasno emitovao je saopštenje u kojem navodi da najnovija zbivanja govore da je crnogorska vlada odustala od dijaloga i da će zato nastaviti s litijama, a premijer Duško Marković danas tvrdi da je to saopštenje odgovor na ponudu da se obustavi primena spornog zakona o verskim slobodama

U saopštenju episkopskog saveta se, inače, ne pominje bilo kakva ponuda vlasti o obustavljanju primene zakona.

Litijama koje će krenuti u svim hramovima crnogorskih gradova od nedelje svih Svetih, 14. juna ove godine i to istim onim ulicama na kojima smo ovih dana mogli videti i druga masovna okupljanja - proteste, državne proslave i obične šetnje građana, kojih, Bogu hvala, ima više od svakog prebrojavanja”, navodi se u saopštenju objavljenom sinoć na portalu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ističe se da će učesnici litija truditi, kao i do sada, da prilikom organizacije budu ispoštovani zakonski propisi i odredbe o javnim okupljanjima. “Naše litije idu ka ostvarenju četiri cilja: mir, ljubav, pravda i bratsko pomirenje! I taj ćemo cilj postići, uz Božiju pomoć”, navodi se dalje.

Istovremeno predstavnike crnogorske vlade i skupštinske većine - one koji su predložili i izglasali ovaj neustavni i diskriminatorni anti-zakon, kao i one koji očigledno nameravaju da ga sprovode silom na sramotu, da odustanu od svojih jednostranosti i inata, i da državu sa njenim pravnim poretkom, zajednički grade u dogovoru I poštovanju Ustava I pravde Božje.

- Pozivamo ih na bratsku slogu i pomirenje, na isceljenje od bratomržnje, ali istovremeno, kao sveštenstvo i monaštvo Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori poručujemo, potvrđujući svenarodnu zakletvu: Ne damo svetinje - navodi se u saopštenju.

Podsećaju I da je prošlo mesec dana otkako se čeka odgovor premijera Duška Markovića na mitropolitov dopis da se dijalog i pregovori nastave odmah posle objavljenog ublažavanja zdravstvenih mera početkom maja ove godine.

 

 

- Do danas ga nismo dobili! Izjava Blaža Šaranovića, direktora Uprave za imovinu, od 6. juna ove godine, jasno nam govori da država - ignorišući dijalog i pregovore - počinje sa sprovođenjem diskriminatornog zakona! Sprovoditi odredbe zakona čije je odredbe stručna javnost ocenila kao neustavne i diskriminatorne vređa ljudsku inteligenciju i grubo narušava duh elementarnog dijaloga i dogovora i osnovnih ljudskih prava - navodi se u saopštenju Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori.

Očekivali su kažu, i bio je elementarni red, da će se državni organi suzdržati od bilo kakvih aktivnosti u vezi sa primenom ovog zakona - dok se pregovori ne bi okončali.

- Ali ne samo da to nije učinjeno, već su svojim jednostranim pravnim aktivnostima državne vlasti potvrdile da nisu za pregovore ni dogovore, za koje su se do sada samo verbalno, pred domaćom i međunarodnom javnošću, navodno zalagale - stoji, između ostalog u saopštenju.

Ističe se takđe da Crkva već pola godine sluša, kako kažu, verbalni pristanak državnih vlasti na dogovore i pregovore, ali je u stvarnosti drugačije.

- Imamo odugovlačenje i zaobilaženje teme na jednoj, i očigledno sprovođenje ovog neustavnog zakona na drugoj strani! Ustvari, ova vlast, u ime demokratije, nastavlja delo komunističkih vlasti Crne Gore, koja je ubila mitropolita Joanikija i više od sto pravoslavnih sveštenika, osudila na jedanaest godina zatvora mitropolita Arsenija za ”propagandnu delatnost”, srušila Njegoševu crkvu na Lovćenu i odagnala narod od Crkve… - stoji u saopštenju.

 

 

Iz Episkopskog saveta poručuju da su zbog svega dužni da obaveste relevantne međunarodne adrese o hronologiji neposredne diskriminacije i primene dvostrukih aršina u Crnoj Gori i o dokazima kako u ovoj zemlji zakon nije jednak za sve.

- Očevidno, državna vlast koristi virus radi afirmacije svog još opasnijeg virusa, vlastoljublja, kao i privatizovanja, ne samo državno-narodne, nego i crkvene imovine - navodi se u saopštenju I dodaje da ne postoje razlozi zbog kojeg bi mogli da očekuju dobronameran i častan odnos aktuelnog režima prema Crkvi.

- Naprotiv… - poručili su iz Episkpskog saveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija