• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

02.07.2020

07:04

KOGA ODABRATI?! SRBI U HRVATSKOJ PO KO ZNA KOJI PUT NALAZE SE PRED ODLUKOM KOJA ĆE IM ODREDITI SUDBINU! Šta god da izaberu čeka ih...

Balkan

KOGA ODABRATI?! SRBI U HRVATSKOJ PO KO ZNA KOJI PUT NALAZE SE PRED ODLUKOM KOJA ĆE IM ODREDITI SUDBINU! Šta god da izaberu čeka ih...

Podeli vest

U Hrvatskoj se u nedelju, 5. jula, održavaju parlamentarni izbori, gde Srbi imaju tri zagarantovana mesta, a u izbornoj trci su kandidati iz dve stranke sa sasvim suprotstavljenim stavovima, piše danas nemački Dojče vele

Jedan od trojice kandidata Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) je Boris Milošević, poslanik koga mnogi vide kao naslednika Milorada Pupovca, predsednika stranke i najistaknutije političke figure srpske zajednice u Hrvatskoj.

Kaže, Srbi su zainteresovani za izbore, a u Hrvatskoj ih na popisu birača ima oko 200.000.

- Na parlamentarnim izborima 2016. godine glasalo ih je oko 80.000 - objašnjava u razgovoru za DW.

Ovi izbori, smatra Milošević, važni su za Srbe zbog toga što u Hrvatskoj deluju i političari bez stvarnog političkog programa koji „pale" atmosferu antisrpskim sentimentima.

SDS S je u finišu kampanje objavio spot-parodiju koji korespondira sa stvarnošću i aktuelnim teorijama zavere, pa se u njemu optužuju Srbi i Pupovac za sve - od organizovanja drugog talasa koronavirusa, do prodaje navodno štetne 5G-tehnologije Bilu Gejtsu.

Takvo stanje kolektivne svesti je, smatra Milošević, posledica opterećenosti ratnim nasleđem i činjenicom da desnica antisrpskom kampanjom održava naklonost svojih birača.

BRISELU JE SAD "OK" DA SE RUSIJA UKLJUČI U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Ima li ovo veze sa sukobom SAD I EU oko rešenja za KIM?!

- To je najlakše. Nije neophodno imati program, govoriti o privredi. Najlakše je reći da SDS S upravlja Hrvatskom, te da premijer isključivo sluša Srbe koji su povlašćeni - navodi i podseća na pokušaje raspisivanja referenduma kojim bi se ukinula poslanička mesta rezervisana za nacionalne manjine.

Foto: Tanjug

Srbima se, potvrđuje Milošević, nameće kolektivna krivica za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

- Nekima rat još traje. Srbi su neprijatelji. Tu ratnu priču guraju u sve delove društva, pa se ide na nametanje kolektivne krivice, bez obzira na to što svaki zločin ima ime i prezime. To je ta priča da krivci šetaju slobodno Hrvatskom. To se generalizuje. Stavlja se znak jednakosti između Srba, krvnika i četnika - navodi Milošević.

ŠTA SAD, TRAMP NAREDIO NOVI SASTANAK BEOGRADA I PRIŠTINE! Šiptari u panici, koga poslati sa Hotijem u Belu kuću, Veselji i Tači ne mogu, a Srbija je nikad jača...

Na jedno od tri poslanička mesta, piše DW, "puca" i Srđan Milaković, nekadašnji član SDS S, a danas najprepoznatljivije lice Demokratskog saveza Srba (DS S), čija su tri imena na listi za 12. izbornu jedinicu.

Za Milakovića problemi s kojom se zajednica suočava jesu marginalizacija i negativno etiketiranje koje se odražava na sve segmente svakodnevnog života.

NATO KRENUO DA DEMONSTRIRA SILU U ATLANTIKU, PUTIN ODMAH POSLAO SEVERNU FLOTU! Mora da se zna da sa Moskvom nema zezanja!

Milaković za DW kaže da hrvatski građani sada biraju između politike raspirivanja nacionalističkih strasti, one umivenije koja je proteklih godina sve to nastojala da drži pod kontrolom i liberalnije, leve opcije kojoj, dodaje, ankete daju prednost.

Foto: Tanjug

Milaković iz DS S, koji je ranije izjavljivao da se njegova stranka nada bar jednom mandatu u izbornoj jedinici rezervisanoj za manjine, za rivalsku SDS S video tvrdi da nema pluralizma, a pri tom, kaže, kontroliše i institucije srpske zajednice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija