• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.07.2020

10:27

ĐE VAM JE TAJ NATO?! Rusija i Srbija prve po investicijama u Crnoj Gori! Uložile više od TREĆINE ukupnih investicija NATO zemalja u Montenegru!

Balkan

ĐE VAM JE TAJ NATO?! Rusija i Srbija prve po investicijama u Crnoj Gori! Uložile više od TREĆINE ukupnih investicija NATO zemalja u Montenegru!

Podeli vest

Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona evra i ubedljivo su na prvom mestu po stranim direktnim investicijama, dok je od zemalja regiona u tom periodu, Srbija investirala najviše novca i to 44 miliona evra


Pojava koronavirusa usporila je, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori, pa su se tako za četiri meseca ove godine u Crnu Goru slila 282 miliona evra, prenosi crnogorski portal Bankar.


Prošle godine u Crnoj Gori priliv stranih investicija iznosio je 778 miliona evra, a za 12 meseci prošle i četiri meseca ove godine strane direktne investicije su premašile milijardu evra. 

Iako je državna Radio televizija Crne Gore izračunala da su, "zbirno posmatrano, najviše novca uložile NATO države i to oko 400 miliona", brojke govore da su samo Rusija i Srbija u Crnu Goru uložile više od trećine iznosa "partnera" iz NATO, odnosno skoro 140 miliona evra.

Uzimajući u obzir moć i bogatstvo zapadne ekonomske mašinerije, iz ovih podataka se dosta toga da zaključiti...

Prvo mesto u investicijama u Crnoj Gori ubedljivo, dakle, drži Rusija. Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona i to dominatno u domaća preduzeća, ali i u sektor prodaje nepokretnosti.

Na drugom mestu našla se Kina, a priliva stranih direktnih iz Kine prošle godine nije bilo, dok je za četiri meseca ove godine investirano 70 miliona evra. Koliko novca i u koji sektor je Kina uložila ostaje nepoznanica, jer su podatke označili kao poverljive.

Švajcarska je ovog puta zauzela treće mesto, a najviše novca Švajcarci su uložili u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital.
 

 

Priliv stranih direktnih investicija iz Mađarske je iznosio 54,5 miliona evra, a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 54 miliona evra.

Ulaganja iz Italije i Nemačke iznosila su po 43 miliona evra, zatim sledi Holandija sa 40 miliona evra investicija, a na desetom mestu je Turska sa 39 miliona evra.

Kada su u pitanju ulaganja iz regionam, Srbija je najviše novca, 44 miliona evra, investirala u Crnu Goru za 16 meseci.

Iz Bosne i Hercegovine se za 16 meseci u Crnu Goru slilo 35 miliona evra, a iz Hrvatske 17 miliona evra. Sa takozvanog Kosova je priliv iznosio 10 miliona evra, a iz Albanije 4,7 miliona evra.

Najmanje novca uloženo je iz Severne Makedonije i to svega 634.000 evra.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, za 12 meseci 2019. godine iz Crne Gore se odlilo nešto više od 400 miliona evra, a u prva četiri meseca ove godine 101 milion evra.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u aprilu je iznosila 180,7 miliona evra, što je 78,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 31,9 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat povećanja priliva od interkompanijskog duga”, navodi se u Biltenu Centralne banke Crne Gore.

U Crnu Goru je sa Devičanskih ostrva za godinu i četiri meseca investirano 36 miliona evra, a iz Južne Afrike priliv stranih direktnih investicija za 16 meseci iznosio je 624.000 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LAKI

pre 3 godine

Храни џукелу да те уједе (или да те изије за оне који незнају СРПСКИ).

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija