• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.07.2020

23:40

TRAGIČAN EPILOG PARLAMENTARNIH IZBORA U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Makedonci predali državu Šiptarima!

Balkan

TRAGIČAN EPILOG PARLAMENTARNIH IZBORA U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Makedonci predali državu Šiptarima!

Podeli vest

Najveći pobednici izbora su Šiptari, koji će imati više od 30 poslanika u Sobranju. Nova vlada u Skoplju zavisiće od bivšeg teroriste OVK Alija Ahmetija i njegove partije DUI, koja planira da postavi svog premijera

Severnomakedonci su predali svoju državu Šiptarima. Na parlamentarnim izborima održanim u sredu Šiptari su odneli veliku pobedu i imaće više od 30 poslanika od ukupno 120 u Sobranju. Nova vlada u Skoplju sada zavisi od albanske stranke - Demokratske unije za integraciju (DUI) bivšeg teroriste OVK Alija Ahmetija, koji je čvrsto obećao da neće praviti koaliciju ni sa kim ukoliko ne postavi svog premijera.

Apsolutna pobeda

Prema zvaničnim rezultatima, najviše glasova osvojio je Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, koji je na izbore izašao u koaliciji sa šiptarskom Besom - 36,94 odsto. To znači da će oni u Sobranju imati 46 poslanika. Svega 11.339 glasova manje, odnosno 35,96 procenata, osvojila je druga velika makedonska stranka VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, pa će u parlamentu imati 44 mesta.

 Orao se vratio!

Orao se vratio! Ova pobeda DUI je pobeda Albanaca. Osigurali smo više od 100.000 glasova
Ali Ahmeti

Najveća šiptarska partija DUI dobila je čak 11,3 odsto glasova, te će imati 15 poslanika, što je pet više nego u prethodnom sazivu. Veliki uspeh ostvarila je i druga velika albanska stranka Alijansa za Albance (AA).

 Ona je osvojila 8,52 procenta glasova i čak 12 poslaničkih mesta, što je devet više nego u prethodnom sazivu Sobranja, u kojem je imala samo tri poslanika. U parlament je ušla još i Levica, koja je sa 4,17 odsto glasova dobila dva mesta, kao i Demokratska partija Albanaca (DPA) sa 1,51 procentom glasova i jednim poslanikom.

Odmah nakon prvih pristiglih rezultata u sredu uveče, Ahmeti je proslavio pobedu. Njegova stranka je prvi put na izbore izašla sa kandidatom za premijera - Naserom Ziberijem, te su obojica najavili da će Makedonija dobiti albanskog premijera.

- Orao se vratio! Ova pobeda DUI je pobeda Albanaca. Tom pobedom nijedan Albanac neće izgubiti. Dokazali smo se kao najuspešniji u ovoj oblasti i tako ćemo i nastaviti. Albance nećemo razočarati. Osigurali smo više od 100.000 glasova. Zahvalan sam što sam imao priliku da objavim ovu najbolju vest za Albance i apsolutnu pobedu - rekao je Ali Ahmeti.

Hakeri napali izbornu komisiju

Sajt Državne izborne komisije (DIK) Severne Makedonije u sredu uveče, ubrzo nakon okončanja glasanja, napali su zasad nepoznati hakeri, te niko nije mogao da mu pristupi. Ta institucija oglasila se juče, navodeći da je uspela ponovo da podigne sajt, ali samo delimično, budući da rezultatima izbora nije moglo da se pristupi.

Kandidat DUI za premijera Ziberi na to je kratko dodao:

- Pobedio je koncept za Albanca premijera.Lider SDSM Zoran Zaev, koji sa Ahmetijevom DUI ima tesnu većinu od 61 poslanika, takođe je proglasio pobedu.

- SDSM je dobio najviše glasova. Imamo dva poslanika više od VMRO-DPMNE. Narod je izabrao bolje danas i bolje sutra - rekao je Zaev, koji je do raspisivanja ovih, prevremenih parlamentarnih izbora bio premijer Severne Makedonije, uz podršku šiptarske DUI.

S druge strane, šef VMRO-DPMNE Mickoski izjavio je da je njegova stranka pobedila u najviše opština u Makedoniji, te da je dobila više glasova od SDSM, ako se toj partiji oduzmu glasovi albanske Bese, sa kojom je u koaliciji izašla na izbore.

- VMRO jedina ima legitimitet da se bori za sastav nove vlade - rekao je Mickoski i optužio SDSM za "masovnu kupovinu" glasova na izborima.

Makedonci bacili glasove

Bez obzira na to što su i VMRO i SDSM proglasile pobedu, analitičari u Skoplju kažu da su te dve velike makedonske stranke u stvari izgubile, te da su najveći pobednici izbora Šiptari.

Terorista saziva skupštinu

Konstitutivna sednica parlamenta u Skoplju, prema zakonskom roku, treba da bude sazvana najviše za 20 dana. Nju mora da sazove bivši terorista OVK Talat Džaferi, koji je bio predsedavajući Sobranja u prethodnom sazivu.

 

- Albanske partije će imati više od 30 poslanika u Sobranju, s obzirom na to da će Besa, prema koalicionom sporazumu sa SDSM, sigurno dobiti izvestan broj poslanika. Za poraz Makedonaca je delimično kriva korona, budući da veliki broj građana nije izašao na izbore zbog zaraze. Drugi razlog su velike podele među Makedoncima, od kojih su mnogi glasali za manje partije, što se ispostavilo kao bacanje glasova - saglasni su analitičari u razgovoru za makedonsku "Republiku".

 

Rezultati izbora u Makedoniji

36,94% SDSM
35,96 % VMRO-DPMNE
11,3% DUI
8,52% AA
4,17% Levica
1,51% DPA
1,6% ostali

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija