• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.07.2020

13:45

OTKRIVEN KLINTONOV TAJNI PLAN ZA BOSNU! Nećete verovati šta je planirao DA UČINI SA SRBIMA...

Balkan

OTKRIVEN KLINTONOV TAJNI PLAN ZA BOSNU! Nećete verovati šta je planirao DA UČINI SA SRBIMA...

Podeli vest

Bivši američki predsednik Bil Klinton, uoči početka kampanje za izbore na kojima se borio za drugi mandat, tražio je od vlade u Sarajevu 1995. godine da načini ustupke Srbima u Bosni kako bi se okončao rat, stoji u poverljivim dokumentima koji su nedavno objavljeni i sadrže Klintonov tajni plan za Bosnu

Dokumenti koje je objavila predsednička biblioteka potiču iz leta 1995. godine, neposredno u vreme sukoba oko Srebrenice i nekoliko meseci pre sklapanja Dejtonskog sporazma, piše londonski „Gardijan".

Prema tim dokumentima, ali i izjavama zvaničnika iz tog perioda, Klinton je želeo da se rat u Bosni okonča pre početka kampanje za predsedničke izbore održane 1996. godine na kojima se borio za drugi mandat.

U transkriptima telefonskih razgovora Klintona sa drugim svetskim liderima, stoji kako je on više puta ponovio da je razočaran što snage bosanskih muslimana nisu uspele da sačuvaju Srebrenicu.

Glavni Klintonov operativac za sprovođenje tajnog plana koji bi okončao rat u Bosni bio je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Entoni Lejk. Sprovođenje plana počelo je nekoliko nedelja pre pada Srebrenice i uključivalo je postizanje mirovnog sporazuma kojim bi Bosna bila podeljena na dva približno jednaka entiteta.

(VIDEO) NAJSTRAŠNIJA AMERIČKA MORA SE UPRAVO OBISTINILA! Cirkoni i Posejdoni lansirani sa Podmornica i fregate Admiral Gorškov!

U slučaju da to propadne, plan je bio da se povuku mirovne snage UN, prekine embargo na isporuku oružja BiH i da inicijalna vazdušna podrška muslimansko-hrvatskim snagama u borbi protiv Srba.

Klintonov plan predviđao je da se prvo održe razgovori američke administracije sa predstavnicima Sarajeva, kako bi ih ubedili na ustupke posle pada Srebrenice.

Prema tom planu, federacija muslimana i Hrvata trebalo je da dobije nešto manje od polovine države, dok bi Amerikanci razmotrili i pritisak na muslimansku stranu da pristane na mogućnost da Srbi u Bosni u roku od dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH. 

- Ukoliko bosanski muslimani ne mogu da ubede bosanske Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu - predviđao je Klintonov plan.

Foto: tanjug/informer/ilustracija

Kako stoji u objavljenim dokumentima, neki članovi Klintonove administracije nisu bili zadovoljni ovakvim planom.

UZBUNA! BAJDEN ĆE SE BAVITI SRBIJOM, REZULTATI ISTRAŽIVANJA NISU DOBRI! Tramp ima još vremena da okrene stvar!

Dejvid Šefer, savetnik tadašnje ambasadorke SAD u UN Medlin Olbrajt, napisao je da su „Srbi zauzeli veliki deo teritorije zahvaljujući etničkom čišćenju i sada im omogućavamo demokratski referendum da to potvrde, to je veoma klizav teren". On je kasnije u svojim memoarima tvrdio kako je moguće da je Lejkov nastup zapravo samo bio provokacija da se više razgovara o Bosni u Beloj kući.

Aleksander Veršbou, koji je bio zadužen za Evropu u Savetu nacionalne bezbednosti, naveo je da je strategija za izlazak iz rata bila rezultat kompromisa više američkih nivoa vlasti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 3 godine

Koliko ja vidim, još ćete vi hvaliti Klintona, jer je politika SAD prema celoj Jugoslaviji u mnogome bila drugačja, nego politika Nemačke, koju sada hvalite do neba, samo što je tadašnje rukovodstvo Srbije bilo totalno nesposobno da reši problem u korist Srbije a posebno samozvani komesari u oblastima u Hrvatskoj, ali i celokupno rukovodstvo Srba u Bosni. Odbijen je plan Z-4 a u Srebrenici je napravljen pokolj!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija