• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

29.07.2020

17:51

GRAĐANI SRBIJE NEĆE MOĆI U SARAJEVO JER NE PRIZNAJU GENOCID U SREBRENICI! Skandalozan predlog Kantona Sarajevo, DA LI JE OVO KRAJ BIH!

Balkan

GRAĐANI SRBIJE NEĆE MOĆI U SARAJEVO JER NE PRIZNAJU GENOCID U SREBRENICI! Skandalozan predlog Kantona Sarajevo, DA LI JE OVO KRAJ BIH!

Podeli vest

Ukoliko odluka Kantona Sarajevo bude usvojena u Savetu ministara BiH i drugim državnim institucijama i entitetima, svim pojedincima, privrednim i pravnim subjektima, medijima koji dolaze iz država koje nisu priznale genocid u Srebrenici - biće zabranjen ulazak u Sarajevo. To se, dakle, odnosi i na građane Srbije

Ova odluka doneta je jednoglasno, na inicijativu nezavisnog poslanika iz Kluba Bošnjaka Kantona Sarajevo Damira Nikšića.

Ako Srbi ne mogu u Sarajevo, nema ni Bosne

Kanton Sarajevo ujedno zahteva i da Parlament Skupštine BiH pod hitno usvoji Zakon o zabrani negiranju genocida u Srebrenici, koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile ovu Rezoluciju - sve dok to one ne učine.

Momčila Krajišnika, predsednika Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske" i prvog predsednika Skupštine RS ova vest je vrlo neprijatno iznenadila.

- Očigledno se radi o ljudima koji ne razmišljaju dugoročno o zajedničkom životu u BiH. Ne znam samo kako su zamislili da tu odluku sprovedu?! Ako se zabrani svim srpskim kadrovima da dođu na sednice zajedničkih organa u Sarajevo, pošto Srpska ne priznaje genocid, to znači da Bosne i Hercegovine faktički nema - smatra naš sagovornik.

On ne spori činjenicu da srpski narod i rukovodstvo žele da se o Srebrenici sprovede prava istraga, naučna debata, o svemu što se desilo tamo, jer su u međuvremenu mnoge stvari izašle na videlo.

- Niko od Srba nikada neće biti protiv toga da se kazni neko ko je uradio nešto što nije u redu. Ali, da neko nameće optužbu za genocid celom narodu, to je vrlo opasna igra i samog inicijatora i onih koji dele njegovo mišljenje - konstatuje Krajišnik.

TO JE NEKI JAZAVAC! Leti perje u Hrvatskoj, MILANOVIĆU I PLENKOVIĆU BITNIJE MEĐUSOBNO PREPUCAVANJE OD KRIZNE SITUACIJE U DRŽAVI!

Sagovornik Sputnjika dodaje i da je ovo pomalo nezrela politička namera, koja može da nanese mnogo štete.

- Nadam se da među muslimanima koji se nalaze na odgovornim mestima ima onih koji zrelo razmišljaju i koji neće uzeti uopšte u obzir da razmatraju ovaku odluku o zabrani ulaska u Sarajevo - napominje on.

Rezolucija potrebna, ali ne i zabrana ulaska

Profesor Sarajevskog univerziteta Fikret Čaušić smatra da Rezoluciju o negiranju genocida treba doneti svakako, ali misli da nekome zabranjivati da dolazi u Sarajevo, nije prosto u duhu tog grada.

- Ne sporim da postoje nacionalisti na svim stranama, tako da i ovakve ideje mogu biti očekivane sa njihove strane, ali ne mora da znači i da treba da budu prihvaćene - objašnjava profesor Čaušić.

DONETA ODLUKA! Amerika prebacuje vojsku iz Nemačke bliže ruskim granicama!

Po njegovom mišljenju, među Bošnjacima ima onih koji ne prihvataju činjenicu da Turska ne priznaje genocid i savim je moguće da na ovaj način žele da pre svega njima pošalju neku vrstu poruke.

Napraviti spisak zemalja

Odbornici Kantona Sarajevo traže i da Veće ministara BiH potvrdi i objavi zvaničnu listu svih država koje još nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, političke i druge organizacije, društva, pojedinci i mediji deluju u BiH.

- Zahteva se da se zakonom o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovečnosti definiše i zabrana delovanja poslovnih subjekata, banaka, institucija, političkih i drugih organizacija i medija koji su na bilo koji način finansirani i pomagani od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i koje su negatori genocida - glasi jedna od šest tačaka ove odluke.

Za inicijativu Damira Nikšića glasali su svi prisutni zastupnici na sednici, a bilo ih je 34.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 3 godine

Da je zločina bilo bilo je. Muslimani su toliko Srba zaklali da je to ne genocid nego neznam kako bih taj zločin nazvao. I sada oni da zabrane Srbima dolazak u Sarajevo pa to je neshvatljivo. Oni su svi za kolektivnu ludnicu, društvo koje vlada na nivou čopora.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija